Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za posledné tri roky sa u ľudí zvýšil pocit životnej spokojnosti

BRATISLAVA - Za posledné tri roky sa u ľudí na Slovensku zvýšil pocit životnej spokojnosti a znížil sa počet tých, ktorí konštatujú zhoršenie finančnej situácie svojich domácností. Kým koncom roku 2003 spokojnosť so životom deklarovalo 36 percent ľudí, vlani to bolo 48 percent a koncom tohto roka je ich 56 percent.

Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý dnes prezentovali na tlačovej besede. Zber názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky zabezpečila agentúra Focus od 3. do 9. novembra na vzorke 1 044 obyvateľov SR vo veku nad 18 rokov. Prieskum sa okrem iného zameral na porovnanie hodnotenia zmien v posledných troch volebných obdobiach.

"Chceli sme sa sústrediť na to, ako ľudia na Slovensku vnímajú krajinu rok pred voľbami," uviedla na tlačovej besede Zora Bútorová z IVO. Ako poukázala, v spoločnosti je síce značne rozšírené kritické hodnotenie zmien po voľbách v roku 2002, ale v porovnaní s predchádzajúcich volebným obdobím (1998 - 2002) sa okruh kritikov znížil.

Pri posudzovaní vývoja spoločnosti v ôsmich oblastiach - medzinárodné postavenie Slovenska, postavenie maďarskej menšiny, postavenie a šance mladých ľudí, stav demokracie na Slovensku, životná úroveň Vás a Vašej rodiny, dodržiavanie ústavy a zákonov, spravodlivosť v spoločnosti a bezpečnosť občanov, prevažuje v šiestich z nich konštatovanie negatívneho trendu. Na plusovú stranu sa prikláňa hodnotenie iba pri posudzovaní zmien v postavení maďarskej menšiny a v medzinárodnom postavení Slovenska.

Podľa predstaviteľov IVO možno konštatovať, že kľúčový obrat vo vnímaní medzinárodného postavenia Slovenska sa odohral v rokoch 1999 až 2002. Iba 39 percent občanov priaznivo hodnotí zmeny, ktoré nastali až prijatím Slovenska do Európskej únie a NATO. Postavenie maďarskej menšiny sa podľa občanov zmenilo najmä po voľbách 1998, po voľbách 2002 sa podľa polovice oslovených občanov stabilizovalo a podľa vyše tretiny naďalej zlepšovalo.

Ako poukázala Bútorová, za posledné tri roky výrazne pribudli respondenti, ktorí konštatujú zlepšenie šancí mladých ľudí. Kým v roku 1997 zlepšenie deklarovalo 10 percent, v roku 2002 ich bolo iba šesť percent, v tohtoročnom novembrovom prieskume ich bolo 22 percent. Zásadný obrat vo vnímaní vývoja stavu demokracie na Slovensku nastal podľa prezentovaných výsledkov prieskumu po voľbách v roku 1998, po roku 2002 sa podľa polovice občanov stav buď nemenil a podľa necelej tretiny zhoršil. Názor ľudí na vývoj životnej úrovne po voľbách v roku 2002 sa oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu mierne zlepšil. "Aktuálne hodnotenie sa priblížilo k hodnoteniu v roku 1997," poukázala Bútorová. Ako poznamenala, v súčasnosti už respondenti konštatujúci zachovanie nezmeneného stavu mierne prevažujú nad tými, čo konštatujú zhoršenie, kým v roku 2002 to bolo naopak. Pri hodnotení zmien v dodržiavaní ústavy a zákonov sa počas uplynulých troch volebných období kontinuálne zužoval okruh kritikov a rozširoval sa okruh ľudí konštatujúcich nezmenený stav. Priebežne sa zužoval okruh počet kritikov a rozširoval sa okruh ľudí konštatujúcich nezmenený stav aj pri hodnotení vývoja bezpečnosti a spravodlivosti v spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu