Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Rači odhalili Hlinkovu bustu, podľa kritikov akciu zneužila SNS

Odhalenie pamätníka Andreja Hlinku Zobraziť galériu (7)
Odhalenie pamätníka Andreja Hlinku

BRATISLAVA - Hudba, spev, asi tri stovky priaznivcov, ale aj desiatka nespokojencov vytvárali atmosféru odhaľovania pamätníka niekdajšieho popredného kňaza a politika Andreja Hlinku v bratislavskej mestskej časti Rača.

Zatiaľ čo Hlinkovi priaznivci vyzdvihovali jeho prínos pre Slovensko, kritici tvrdili, že akciu zneužila na svoju propagáciu vládna Slovenská národná strana. Peniaze na zhotovenie pamätníka sa navyše podľa nich dali využiť aj užitočnejšie.

Na odhalenie pamätníka, dominantou ktorého je Hlinkova busta, prišli viacerí poslanci a aj ministri za SNS a v okolí vialo niekoľko vlajok tejto strany. Kontroverzný predseda strany Ján Slota však na akcii chýbal.

Podujatiu sa prizerala aj necelá desiatka protestujúcich, ktorí si ústa prelepili červenou páskou a v rukách držali transparenty: "Stop porušovania práva na zhromažďovanie," či "Stop straníckym akciám za obecné peniaze". Starosta Rače Ján Zvonár (Smer-SD) totiž zakázal ich zhromaždenie. Chceli na ňom protestovať proti údajnému zneužívaniu podujatia na zviditeľňovanie strán a nehospodárnemu využívaniu peňazí v mestskej časti.

Starosta podľa rozhodnutia zverejneného na internetovej stránke úradu mestskej časti zhromaždenie zakázal, pretože sa malo konať na rovnakom mieste ako odhaľovanie pamätníka. Akcia na počesť Hlinku pritom bola vopred naplánovaná.

Na Slovensku sa v tomto roku odhaľovali aj iné pamätníky pripomínajúce osobnosti z minulosti. Minulý týždeň sprístupnili sochu štúrovca Jozefa Miloslava Hurbana v Tvrdošíne. V máji sa dostala na nábrežie Dunaja v hlavnom meste 7,5-metrová socha Milana Rastislava Štefánika. V auguste zase usporiadalo Komárno slávnosť venovanú odhaleniu pamätníka uhorskému kráľovi Štefanovi, akcia však vyústila do diplomatického konfliktu medzi Bratislavou a Budapešťou. Slovenské úrady totiž zakázali vstup do krajiny maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, ktorý chcel do Komárna pricestovať.

Hlinkovo meno nesú mnohé slovenské ulice i námestia, Hlinka je označovaný aj za Otca národa. Počas existencie prvej Československej republiky presadzoval autonómiu pre Slovensko. Čelil však aj kritike, že bol autoritatívny politik, ktorý sa netajil obdivom k totalitným nacionalistickým režimom. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová sa ho dnes zastala, podľa nej napríklad jednoznačne odsúdil pôsobenie Adolfa Hitlera. Hlinka sa narodil v roku 1864, zomrel v roku 1938.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu