Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ištokovič stále uniká, inšpekcia spis uzavrela

Marián Ištokovič
Marián Ištokovič

BRATISLAVA – Stolný tenista Marián Ištokovič, ktorý sa v Nitre podieľal na lúpeži pumpy zavŕšenej krvavou prestrelkou s políciou, uniká už desiaty mesiac. Medzitým policajná inšpekcia spis uzavrela návrhom na podanie obžaloby voči nemu a jeho trom komplicom. Jeden z dvojice postrelených policajtov je stále práceneschopný. O jeho zdravotnom stave polícia mlčí.

„K zdravotnému stavu príslušníka PZ sa nebudeme vyjadrovať. Momentálne je však tento policajt stále práceneschopný,“ povedala pre topky.sk nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Podľa skorších informácií mal jeden z policajtov po priestrele poškodené hrubé črevo, druhému guľka zasiahla okrem iného aj chrbticu a hrozilo mu ochrnutie. Policajtov po akcii mimoriadne povýšili a dostali aj finančnú odmenu.

Po Mariánovi Ištokovičovi je vyhlásené celoštátne a medzinárodné pátranie v spolupráci s Interpolom. Podľa medializovaných informácií údajne po čine utiekol do Maďarska. Františkovi Barnášovi, ktorý bol v čase lúpeže policajtom a postrelil svojich dvoch kolegov, hrozí podľa Silvii Mihálikovej z ministerstva vnútra väzenie na 25 rokov alebo doživotie. Je totiž obvinený z obzvlášť závažného zločinu pokusu o vraždu. Jozef Burda môže stráviť za mrežami 16 rokov a Ištokovič 7 až 12.

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie uzavrel spis s návrhom na podanie obžaloby voči Barnášovi, Burdovi a Ištokovičovi 29. mája. Spis Chlebca vyšetrovateľ uzavrela návrhom na podanie obžaloby 30. apríla. „Obvinený splnil všetky zákonné podmienky a súhlasil s dohodou o vine a treste. (bol vylúčený na samostatné konanie),“ povedala Miháliková. Celý spis sa podľa jej slov momentálne nachádza na Krajskej prokuratúre v Nitre. Dodala, že Barnáš a Chlebec čakajú na obžalobu v Ústave pre výkon väzby v Nitre, Burda v Leopoldove.

Ištokovič vylúpil pumpu v Nitre spolu s expolicajtom Burdom, Chlebecom a vtedajším nitrianskym policajtom Barnášom 16. septembra. Štvorlístok prepadol čerpaciu stanicu Avanti na Bratislavskej ulici okolo jednej hodiny v noci. Dvoch pracovníkov pumpy zviazali. Na miesto činu smerovali tri policajné hliadky. Jednej z nich sa v Kyneku zdal podozrivý protiidúci Renault so štyrmi mužmi a tak ho zastavili. Medzitým prišla na miesto aj druhá hliadka. Barnáš vystúpil z podozrivého auta a povedal "chlapi, nebláznite, ja som policajt", vzápätí vytiahol pištoľ a začal strieľať.

Podľa policajného prezidenta Jána Packu zneužil to, že ho kolegovia poznali. Barnáš pracoval 20 rokov na obvodnom oddelení polície v Nitre. Dovtedy mal vraj dva disciplinárne priestupky. Strieľal súkromnou zbraňou jedného zo spolupáchateľov. Celkovo padlo okolo 20 výstrelov. Troch lupičov polícia zadržala, po Ištokovičovi vyhlásila pátranie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu