Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda nezaujala stanovisko k predávaniu budov na hraniciach

Bývalý hraničný priechod Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely
Bývalý hraničný priechod Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely

BRATISLAVA 20. augusta (SITA) - Vláda dnes nezaujala stanovisko k poslaneckej novele, ktorá by mala umožniť rozpredávať budovy s pozemkami na štátnych hraniciach, ktoré sa stali nepotrebnými po vstupe Slovenska do schengenu.

Obciam a vyšším územným celkom (VÚC) by sa mali darovať až vtedy, keď sa nenájde kupujúci. Vláda dnes vypustila zo svojho rokovania novelu od poslancov Rudolfa Pučíka z SNS, Jána Richtera zo Smeru-SD a Jána Kovarčíka z ĽS-HZDS, ku ktorej mala zaujať stanovisko. Minister obrany Jaroslav Baška dnes pred novinármi povedal, že súhlasí s takouto zmenou. "Myslím si, že je to potrebné na to, aby sme naplnili štátny rozpočet," uviedol Baška. Koľko peňazí by mohol štát získať, nevedel odhadnúť.

Parlament má v septembri rozhodnúť, či novelu schváli alebo odmietne. Predkladatelia novely chcú, aby sa prebytočný štátny majetok ponúkal v osobitnom ponukovom konaní. V prípade, že žiadna ponuka nedosiahne výšku primeranej ceny, konanie možno opakovať maximálne dva razy. V rámci neho by mohli znížiť primeranú cenu najviac o 70 %. Ak sa ani potom nenájde kupujúci, štátny majetok sa má ponúknuť obciam či vyšším územným celkom, ktoré by ho mali získať zadarmo. Predkladateľom sa nepáči, že prebytočný štátny majetok sa nepredáva, ale bezodplatne sa prevádza na samosprávu. "Návrh môže zásadným spôsobom prispieť k napĺňaniu príjmovej časti rozpočtu," uviedli v dôvodovej správe predkladatelia.

Novela má byť účinná od 1. októbra. Opozičný poslanec za SDKÚ-DS a bývalý minister obrany Martin Fedor si myslí, že poslaneckú novelu treba zmiesť zo stola. "Som presvedčený, že nie je dôvod meniť platný zákon, na podpore ktorého sa zhodla predchádzajúca koalícia i opozícia a ako poslanec hlasoval zaň aj súčasný predseda vlády, minister vnútra i minister obrany," uviedol Fedor. Podľa neho súčasný zákon zaručuje nekomplikovaný, transparentný a pomerne rýchly bezodplatný prevod prebytočného nehnuteľného majetku do správy miest a obcí a zároveň minimalizuje možnosť korupcie v nakladaní so štátnym majetkom.

"To, že predkladatelia novely chcú umožniť predaj, teda privatizáciu štátneho majetku tak, že bude možné cenu nehnuteľností znížiť o 50, respektíve až o 70 percent, dobre ilustruje, ako sa opäť rozširuje priestor na možnú manipuláciu so štátnym majetkom," argumentuje Fedor. Podľa neho štát z predaja získa do štátneho rozpočtu len "zanedbateľný prínos". Kabinet dnes rozhodol, že na mestá bezodplatne prevedie kasárne vo Zvolene a časti kasární v Kežmarku. Cenu nehnuteľností zvolenských kasární kpt. Nálepku, ktoré sa stali prebytočnými v roku 2006, určil znalec na 69 miliónov Sk (2,3 milióna €). Rezort obrany ich ponúkol mestu, keď o ne neprejavili záujem štátne organizácie.

Zvolen chce kasárne použiť na bývanie pre sociálne slabšie skupiny obyvateľov. Cena časti Dukelských kasární v Kežmarku bola znalcom stanovená na 16,3 milióna korún (541-tisíc €). Za prebytočné ich označili v máji tohto roku. Minister obrany Baška odmietol, že by prebytočný majetok prideľovali podľa straníckeho kľúča - mestám, v ktorých sú primátori zo strán súčasnej koalície. Podľa neho Smer-SD má v súčasnosti 40-percentnú dôveryhodnosť a ľudí, ktorí s ním sympatizujú nemožno vylúčiť. "To by sme potom ten majetok nemohli dávať nikomu... Nemôžem za to, že v Kežmarku, Nitre alebo vo Zvolene sú primátori, ktorí sú nominantami politickej strany Smer-SD," vyhlásil Baška.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu