Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Po vstupe do Schengenu klesol nápor na ukrajinskú hranicu

BRATISLAVA - Po zapojení Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol klesol počet nelegálnych migrantov na hranici s Ukrajinou.

Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo ministerstvo vnútra. Kým v prvom polroku vlaňajška prekročilo neoprávnene východnú hranicu smerom na Slovensko 690 ľudí, od začiatku tohto roka do konca júna ich bolo zhruba o tretinu menej. Polícia zaznamenala menší nápor nelegálnych migrantov aj na ostatných hraniciach okrem hranice s Poľskom.

"Po našom vstupe do Schengenu môžeme povedať, že tlak na naše územie je klesajúci, čo pripisujeme hlavne kvalitnému technickému zabezpečeniu východnej hranice," uviedla Vladimíra Hrebeňáková z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra. Slovensko vstúpilo do schengenského priestoru koncom minulého roka.

Obyvateľom to umožňuje vycestovať do členských krajín zóny bez hraničnej kontroly. So Slovenskom do Schengenu pristúpili aj susedné krajiny Poľsko, Česko a Maďarsko, naopak sprísnil sa režim na hranici s Ukrajinou, ktorá sa na Slovensku stala vstupnou bránou do schengenského priestoru. Na Slovensko sa z Ukrajiny chceli dostať za prvý polrok najčastejšie Moldavci (162), Pakistanci (72) a Gruzínci (53).

Zadržaných čaká vyhostenie z krajiny, prípadne môžu požiadať o azyl. Slovensko je však podľa ministerstva pre migrantov naďalej len tranzitnou krajinou a cudzinci zväčša smerujú do starých členských krajín EÚ, kde je vyššia životná úroveň.

Za šesť mesiacov tohto roka evidovala polícia spolu 523 nelegálnych migrantov na hraniciach, vrátane letísk. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku je to pokles o viac ako tisíc ľudí. Podľa ministerstva je nepravdepodobné, že zníženie počtu zadržaných mohlo ovplyvniť odstránenie tradičných kontrol na hraniciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu