Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zahrávanie sa s ľudskými životmi? Sociálnymi sieťami sa šíri nebezpečná rada: Odborník krúti hlavou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Srdcovocievne ochorenia sú dlhodobo hlavnou príčinou úmrtí a hospitalizácii u nás i vo svete. To je nespochybniteľný fakt, a k tomuto civilizačnému ochoreniu prispieva najmä stres. Aktuálne sa sociálnymi sieťami šíri nebezpečná rada, ktorá má podľa autorov zachrániť človeka od infarktu, v prípade, ak je sám. Odborník však upozorňuje, že takto sa človek určite nezachráni.

Srdcovocievne ochorenia sú dlhodobo hlavnou príčinou úmrtí a hospitalizácii u nás i vo svete. Prispieva k nim nedostatok pohybu, nezdravá strava, kilá navyše, fajčenie, alkohol, dlhodobý stres, vyšší vek, ale aj prechodené infekcie. Podľa dát Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) má počet osôb sledovaných v kardiologických ambulanciách od roku 2009 stúpajúci trend. Pacienti boli najčastejšie hospitalizovaní pre srdcové zlyhanie (22 077), mozgový infarkt (19 543) a akútny infarkt myokardu (13 676). Osoby so srdcovocievnymi chorobami mali najvyšší priemerný vek spomedzi hospitalizovaných, a to 68,1 roka. Kým niektoré infarkty sa podarí zvrátiť, pri iných už pomoc neexistuje. Teraz sa však na internete objavila rada, ktorá má pomôcť človeku, ktorý je sám, nestratiť vedomie, a tak vyhľadať lekársku pomoc.

Archívne VIDEO Aj pálenie záhy môže byť príznakom infarktu - Andrea Stískalová, inštruktorka prvej pomoci

Aj pálenie záhy môže byť príznakom infarktu - Andrea Stískalová, inštruktorka prvej pomoci

"Povedzme, že je 17:25 a vy cestujete domov po nezvyčajne únavnom dni v práci. Zrazu bolesť na hrudníku, ktorá sa šíri do ruky a čeľuste. Ten pocit je ako bodnutie do hrude a srdca," píšu autori. Nasleduje otázka, ako sa dá prežiť infarkt, keď je človek sám. "Človek, ktorý sa cíti slabý a srdce mu búši, má do straty vedomia len asi 10 sekúnd. Môžete si pomôcť opakovaným veľmi silným kašľom! Pred každým kašľom sa zhlboka nadýchnite a mal by sa opakovať každú sekundu, kým sa nedostanete do nemocnice, alebo kým vám srdce nezačne normálne biť," píše sa v príspevku. Podľa autorov rady totiž hlboké dýchanie dodáva pľúcam kyslík, a kašeľ zas stimuluje krvný obeh a srdcovú frekvenciu. Na záver napísali aj dôvetok. “Kardiológovia tvrdia, že ak niekto dostane túto správu a odovzdá ju 10 ľuďom, môže očakávať záchranu aspoň jedného života.”

Takto to nefunguje, upozorňuje odborník

Celému príspevku venoval status na sociálnej sieti aj internista Milan Kulkovský. Ten však vysvetľuje, že problematika infarktov je komplikovanejšia. Ako totiž poukázal, v prípade srdcového infarktu je človek ohrozený fibriláciou komôr, teda poruchou srdcového rytmu, pri ktorej elektrický signál v srdci nevzniká a nešíri sa prirodzenou cestou. Tá vedie až k zástave srdca, na ktorú pomáha jedine resuscitácia a najmä použitie defibrilátora. Vtedy má pacient veľkú šancu prežiť. 

Zahrávanie sa s ľudskými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook / Milan Kulkovský)

"Rada šíriaca sa na sociálnych sieťach sa opiera o to, že podráždením vagového nervového systému môže dôjsť k “zrušeniu” artymie - tzv. samoresuscitácia. Jedným zo spôsobov ako to docieliť je cielený kašeľ pri vnímaní tachykardie a pocitu na odpadnutie. U pacientov, ktorí trpia niektorými arytmiami odporúčame, aby sa pokúsili o ich ukončenie tzv. Valsavovým manévrom (nadýchnutie, zadržanie dychu, zatlačenie ako keď tlačíte na záchode v trvaní cca 10 sekúnd, následne prudké vydýchnutie). Podobne môže “zaúčinkovať” aj úsilný kašeľ," priznal Kulkovský.

Tento manéver totiž zníži krvný tlak a spomalí srdcovú frekvenciu cez podráždenie blúdivého nervu. Inými slovami - kašľanie či vagové manévre môžu zvrátiť arytmiu, nie však infarkt a poškodenie srdca z dôvodu ischémie, teda nedokrvenia srdca. Zásadný problém ale vidí aj inde. "A to v tom, aby bolo ľuďom bez náležitého vysvetlenia a zaškolenia doporučované silno kašľať pri bolesti na hrudi a pocite na odpadnutie. Za bolesťou na hrudi môže byť napríklad aj disekujúca aneuryzma aorty a tej teda úsilný kašeľ nepomôže, skôr naopak, postihnutého môže okamžite zabiť. Manéver môže tiež viesť k prudkému poklesu tlaku a následnej strate vedomia. Moja rada. Vágové manévre používajte pri tachykardiách, vždy ale vyhľadajte lekársku pomoc s cieľom zistiť o akú arytmiu ide. Pri bolesti na hrudi s podozrením na infarkt okamžite volajte 155, snažte sa ukľudniť a riaďte sa radami dispečera a kašlite na kašeľ," uzavrel.

Disekcia aorty je pritom život ohrozujúc stav, pri ktorom ide doslova o hodiny. Ide o stav, kedy sa krv dostane z dutiny aorty do jej steny a prúdi medzi jej vrstvami s následným opätovným návratom do vnútra aorty. Krv prúdi cez trhlinu, čo spôsobí rozdelenie (disekciu) vnútornej a strednej vrstvy steny aorty. V dôsledku disekcie aorty zomrel minulý rok obľúbený herec Dano Heriban. 

Viac o téme: Milan KulkovskýRada ako zabrániť infarktuRady na sociálnych sieťachNebezpečný príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu