Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Slovensku pred sezónou zúri nebezpečný vírus: Problémy narobila obľúbená pochúťka! Prípadov pribúda

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Prípadov kliešťovej encefalitídy je stále viac. Najhoršia situácia je v Banskobystrickom kraji, odkiaľ je približne polovica nakazených. Veľkú šarapatu mal v tomto smere narobiť nepasterizovaný ovčí syr zo salaša blízko Brezna. Hygienici pred takýmto jedlom bijú na poplach.

Aktuálne na Slovensku registrujeme 67 prípadov kliešťovej encefalitídy, z toho viac ako polovica pripadá na Banskobystrický kraj. „Aktuálne máme zaznamenanú jednu epidémiu kliešťovej encefalitídy so 17 laboratórne potvrdenými prípadmi,“ uviedol regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Pravdepodobným mechanizmom prenosu bola podľa nich konzumácia ovčieho syra z okresu Brezno. 

Archívne video: Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Vo všeobecnosti môžeme na Slovensku pozorovať dlhodobo rastúci trend výskytu tohto ochorenia. Minulý rok išlo o najvyšší počet prípadov za posledných 60 rokov – zaznamenaných bolo až 205 nakazených. Najhoršie na tom bývajú v ostatných rokoch práve Banskobystrický kraj a tiež Žilinský.

Na Slovensku pred sezónou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírus sa môže na človeka preniesť prisatím kliešťa alebo konzumáciou infikovaného nepasterizovaného mlieka a výrobkov z neho - najmä ovčieho a kozieho pôvodu. „Nakoľko Slováci obľubujú tradičné salašnícke výrobky, pričom zaočkovanosť proti kliešťovej encefalitíde je u nás nedostatočná, každý rok na Slovensku evidujeme epidémie kliešťovej encefalitídy,“ uviedli hygienici.

„U dvoch tretín prípadov infekcia prebieha bezpríznakovo alebo mierne. V prípade príznakov ochorenie máva dvojfázový priebeh. Prvé príznaky ochorenia pripomínajú bežnú virózu, môže byť prítomná zvýšená teplota, bolesti hlavy a svalov, následne nastáva pár dní bez príznakov,“ vysvetlili. Druhá fáza ochorenia sa prejavuje príznakmi takzvaného "zápalu mozgu". Sprevádzajú ju bolesti hlavy, horúčka, zvracanie či dokonca straty vedomia. Práve v druhej fáze vyhľadávajú ľudia lekársku pomoc. 

Na Slovensku pred sezónou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Čo sa týka samotnej liečby, tak žiadna špecifická aktuálne k dispozícii nie je. „Preto je najdôležitejšia prevencia či už vo forme očkovania alebo v prípade konzumácie rizikových mliečnych výrobkov ich tepelné spracovanie aspoň pri 70 stupňoch Celzia,“ uviedli. Očkovanie je možné vykonať počas celého roka, aj keď najideálnejšie je to počas zimných mesiacov pred začiatkom aktivity kliešťov. V lete je možné použiť zrýchlenú schému očkovania, pri ktorej plná ochrana organizmu pred vírusom nastáva štyri týždne od podania prvej dávky očkovacej látky. Poisťovne očkovanie čiastočne hradia.

Na Slovensku pred sezónou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

Jeden z pacientov je vo vážnom stave

Na Oddelení infektológie FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica je hospitalizovaných 17 pacientov s potvrdenou kliešťovou encefalitídou, ktorí sa nakazili po konzumácii salašníckych výrobkov z nepasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka. „Môžeme konštatovať zvýšený počet pacientov v porovnaní s minulými rokmi. Už teraz máme hospitalizovaných viac pacientov, ako sme mali po minulé roky dokopy za celé obdobie. Pripisujeme to zmene endemického výskytu pôvodcov nákazy - kliešťov, ktoré sa vplyvom klimatických zmien sťahujú aj do severnejších oblastí, ako je napríklad Horehronie, odkiaľ pochádza aj väčšina našich pacientov,“ uviedla primárka oddelenia infektológie Diana Vološinová. 

Okrem pacientov na infekčnom oddelení je v nemocnici, na II. Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU, hospitalizovaný aj pacient vo vážnom stave. „Chceli by sme apelovať na obyvateľov, aby takéto výrobky konzumovali s vysokou obozretnosťou. Ľudia, ktorí sa slovenských špecialít nechcú vzdať, majú možnosť sa chrániť proti nákaze kliešťovou encefalitídou očkovaním,“ vyzvala. 

Viac o téme: Kliešťová encefalitídaBanskobystrický kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu