Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pribúda nakazených nebezpečným vírusovým ochorením: Evidujú už viac ako 30 prípadov! Nákazu spôsobujú aj tieto potraviny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com, profimedia.sk)

BRATISLAVA - Prednedávnom v trenčianskej nemocnici hospitalizovali osem ľudí s vážnym vírusovým ochorením, ktoré napáda centrálny nervový systém. Viacerí skončili pod drobnohľadom lekárov aj v Banskobystrickom kraji. Ide o kliešťovú encefalitídu. Aj keď sa spája najmä s aktivitou kliešťov, nakaziť sa ňou možno aj z nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vysvetľuje, že kliešte môžu prenášať vírus okrem človeka aj na ovce či kozy, z ktorých sa následne dostáva do mlieka. "Odporúčame v prípade nepasterizovaných mliečnych výrobkov prevariť surové mlieko pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán," ozrejmil ÚVZ s tým, že vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia. Tepelná úprava, najmä pri výrobkoch ovčieho a kozieho pôvodu, je dôležitá hlavne u ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní.

Archívne video: Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Evidovaných je už viac ako tridsať prípadov

Za tento rok bolo k 7. júnu nahlásených 32 prípadov kliešťovej encefalitídy. "Najviac prípadov bolo priebežne hlásených z Banskobystrického a Trenčianskeho kraja," spresnil ÚVZ. Upozornil, že nákazy z mliečnych výrobkov evidoval vlani, ale aj tento rok.

Úrad pripomína, že prevenciou proti ochoreniu je očkovanie, ktoré možno absolvovať celoročne. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí sa môžu nakaziť napríklad pri výkone práce, ako napríklad zamestnanci v lesnom hospodárstve, zememerači, značkári turistických chodníkov, zamestnanci horských chát a lanoviek a podobne. Vhodné je aj pre ľudí, ktorí trávia svoj voľný čas v prírode – psičkárov, hubárov, turistov a podobne.

Viac o téme: KliešteEncefalitídaMliečne výrobkyÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu