Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Toto sa zdravým rozumom pochopiť nedá! Ostré slová ekonóma o dotáciách na stravovanie pre deti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA – Ďalšia škára v zákone, ktorá pripraví tisíce detí o obedy zadarmo. Ako je už známe, od mája môžu rodičia detí v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl dostávať dotáciu na stravovanie. Je však jedna skupina detí, na ktorú zákon nemyslel – žiaci osemročných gymnázií.

Na medzeru v zákone poukázal odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál. „Ako už všetci viete, od 1. mája 2023 môžete dostávať na vaše deti dotáciu na stravovanie ("obedy zadarmo") a súčasne nestrácate nárok na daňový bonus. Platí to však len pre deti, ktoré chodia do posledného ročníka MŠ a pre deti, navštevujúce základné školy,“ uviedol. 

Archívne video: Od januára 2023 budú na prípravu jedla v školách väčšie príspevky, oznámil Horecký

Od januára 2023 budú na prípravu jedla v školách väčšie príspevky, oznámil Horecký (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na ich rovesníkov, ktorí sa rozhodli nepokračovať v štúdiu na druhom stupni základných škôl, ale prešli na osemročné gymnáziá, sa to však nevzťahuje. Podľa Mihála ide o približne 10 000 detí. „Akú to má logiku? Žiadnu, zdravým rozumom sa to pochopiť nedá. Vysvetlenie je žiaľ také, aká je slovenská politika v posledných rokoch,“ tvrdí.

O dotáciu musia rodičia požiadať 

Dotácie na stravovanie boli zavedení s cieľom zabezpečiť, aby všetky deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, mali počas výchovy a vzdelávania v školskom zariadení adekvátny prísun zdravého a teplého jedla, a tak si systematicky budovali vzťah k správnym stravovacím návykom a tiež sa znížili náklady rodín spojené s poplatkami za stravovanie ich detí v školskom zariadení.

Toto sa zdravým rozumom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Prihliadať sa dokonca nebude ani na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. V praxi to znamená, že na dieťa si môžete uplatňovať dotácia na stravu aj v prípade, že ako rodič poberáte daňový bonus. Dotácia nie je limitovaná ani hranicou príjmu domácnosti.

Dôležité však je, že rodič musí o dotáciu požiadať. „Stravovanie dieťaťa v školskej jedálni je podmienené prihlásením dieťaťa na stravovanie pomocou zápisného lístku stravníka. Tým rodič potvrdzuje záujem o stravovanie dieťaťa v školskej jedálni. Zároveň pri prihlásení, ak má záujem, požiada o poskytovanie dotácie na stravu na jeho dieťa,“ vysvetlil postup rezort práce. O dotáciu rodič žiada tlačivom - návratkou. Tú musíte doručiť zariadeniu školského stravovania najneskôr do dátumu, ktorý si určí samotné zariadenie.

Viac o téme: ŽiaciGymnazistiJozef MihálPrvý stupeňObedy zadarmoŠkolaDotácia na stravu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu