Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Parlamentné voľby 2023: Modrá koalícia sa má stretnúť s KDH, začnú spoločné rokovania

Modrá koalícia Zobraziť galériu (3)
Modrá koalícia (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Predstavitelia projektu Modrá koalícia sa majú v najbližších týždňoch stretnúť s mimoparlamentným KDH na tému programových priorít a hodnotových rámcov. Povedal to nezaradený poslanec a predseda Modrej koalície Miroslav Kollár. Myslí si, že v rámci nepopulistických proeurópskych síl aktuálne rokuje každý s každým, okrem mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) a SaS, ktoré deklarovali samostatný postup v predčasných parlamentných voľbách.

"Minulý týždeň sme sa stretli s vedením KDH s výsledkom, že pokračujeme v diskusiách, najbližšie sa v horizonte pár týždňov máme stretnúť na tému programové priority a hodnotové rámce oboch strán," skonštatoval Kollár. KDH už minulý týždeň uviedlo, že sa pripravuje na voľby samostatne. Hnutie očakáva od Modrej koalície predstavenie svojich programových téz, hodnotový rámec a personálne obsadenie.

Parlamentné voľby 2023: Modrá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vznikol niekoľkotýždňový priestor na diskusie

Kollár hovorí, že vzhľadom na septembrový termín volieb vznikol niekoľkotýždňový priestor na diskusie a pozičné manévre predtým, než príde ku konkrétnym dohodám, kto s kým pôjde do volieb. Modrá koalícia sa stretla aj s mimoparlamentnou stranou Dobrá voľba a Umiernení. Jej podmienkou na spájanie je vytvorenie vlády bez OĽANO a Smeru-SD. Kollár s tým súhlasí. "Cieľom spájania proeurópskych nepopulistických síl by mala byť vláda bez Fica, extrémistov, ale aj bez Matoviča," vyhlásil.

VIDEO: Sme rodina pôjde do volieb samostatne 

Sme rodina pôjde do volieb samostatne, tvrdí Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Snem Modrej koalície má byť neskôr ako v polovici februára, čo bol avizovaný termín. "V pondelok rozhodlo predsedníctvo, že vzhľadom na posunutý - jesenný termín predčasných volieb je priestor na zvolanie snemu v čase adekvátnom termínu volieb," priblížil Kollár. Otázka predsedu nebola zatiaľ podľa jeho slov v hre. "Závisieť to bude aj od toho, s kým sa napokon do snemu dohodneme na spoločnej politickej budúcnosti," povedal. Tvárou projektu je okrem Kollára aj expremiér Mikuláš Dzurinda. Jeho vnútrostranícka pozícia by nemala byť výkonná, ale skôr strategická.

Viac o téme: Rokovanie KDHModrá koalíciaVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu