Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Termín predčasných volieb už všetci poznáme: TOTO treba očakávať, tvrdí odborník!

Odobrník hovorí, čo môžeme očakávať do predčasných volieb 2023 Zobraziť galériu (8)
Odobrník hovorí, čo môžeme očakávať do predčasných volieb 2023 (Zdroj: Getty Images, archív R.Š.)

BRATISLAVA – V utorok Národná rada SR schválila termín predčasných parlamentných volieb, ktoré sú logickým následkom pádu Hegerovej vlády v decembri minulého roka. Mnohí sa teraz pýtajú, čo môžeme najbližších osem mesiacov očakávať. Takto to vidí politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave (EUBA) Radoslav Štefančík.

SaS trvá na tom, že septembrový termín bol súčasťou kompromisnej dohody (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Utorkové hlasovanie o termíne predčasných volieb nebolo žiadnym prekvapením. Diskusia medzi politickými klubmi prebiehala vyše mesiaca a už sa mohlo zdať, že k ničomu konkrétnemu nepovedie. Motiváciu však poslancom NR SR dodala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá pohrozila, že v prípade, ak sa politickí predstavitelia nedohodnú, poverí vedením krajiny úradnícku vládu.

Termín predčasných volieb už
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Najväčšia zhoda nakoniec nastala pri septembrovom termíne (30. 09.) za čo pravdepodobne môže dohoda poslaneckých klubov OĽaNO, SaS a Sme rodina. Politické strany sú si blížiaceho sa termínu predčasných volieb vedomé a môžeme očakávať začiatok drsnej predvolebnej kampane. Voličov preto najbližších osem mesiacov čaká len cirkus a sledovanie nezhôd v parlamente.

Termín predčasných volieb už
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NR SR)

Každý bude hrať sám za seba! 

K celej problematike sa exkluzívne pre Topky vyjadril politológ z EUBA Radoslav Štefančík. Politické strany už budú hrať každá za seba. Sme totiž už vo volebnej kampani a v nej idú spojenectvá bokom. Strany sa budú naháňať v predkladaní rôznych populistických návrhov,“ vyjadril sa k vývoju politických vzťahov medzi stranami. Neočakáva však, že politický boj v predvolebnej kampani bude ovplyvňovať návrhy zákonov, ktoré nemajú politický charakter a ktoré nebudú v centre mediálnej pozornosti.

Termín predčasných volieb už
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archív R.Š.)

Dzurindov návrat rozhodí pomer síl v parlamente, Jablko však veľké šance nemá

Dôležitým prírastkom do rodiny politických strán je Mikuláš Dzurinda, ktorý len prednedávnom ohlásil svoj návrat do politiky. Do volieb plánuje ísť s projektom Modrá koalícia, ktorého bude pravdepodobne patrónom. Politológa sme sa preto opýtali, či predpokladá zo strany Mikuláša Dzurindu nové rozloženie kariet a či má možnosť oslabiť politickú pozíciu strany SMER-SD.

Termín predčasných volieb už
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Dzurinda určite nezoberie hlasy Smeru, ale osloviť môže tých voličov, ktorí pred pádom vlády Eduarda Hegera poškuľovali po SaS. Dôležité je, že my ešte dnes nevieme, kto s kým nakoniec do tých volieb pôjde, preto sa len ťažko odhaduje konečný výsledok. Nemožno vylúčiť ani scenár, že do volieb pôjdu ako ministrany, do parlamentu sa niektoré z nich nedostanú a Hlas so Smerom tak potom budú mať viac kresiel v parlamente,“ komentoval situáciu. Štefančík naznačuje, že problémom v nastávajúcich voľbách môže byť veľké množstvo malých politický strán, čo môže spôsobiť, že len málo z nich prejde prahom parlamentných dverí.

Termín predčasných volieb už
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Novým prírastkom je aj demokratická strana Jablko, ktorej vznik len pred pár týždňami ohlásila bývala členka predsedníctva strany SaS Lucia Ď. Nicholsonová. Štefančík si však myslí, že jej strana má v aktuálnej politickej atmosfére len malé šance. „Zatiaľ sa na iniciatíve pani europoslankyne iba usmievam a nemožno vylúčiť, že spolu so mnou aj drvivá slovenských voličov,“ komentuje so značnou mierou humoru. 

Strana Lucii Ďuriš Nicholsonovej sa bude volať Jablko
Zobraziť galériu (8)
Strana Lucii Ďuriš Nicholsonovej sa bude volať Jablko  (Zdroj: Facebook/Lucia Ď. Nicholsonová)

Výsledky predčasných volieb sú zatiaľ neisté: Na presnejšie odhady si ešte musíme počkať

Často kladenou otázkou medzi voličmi je samozrejme aj možný výsledok parlamentných volieb. Každý z nás chce vedieť, či v parlamente môže očakávať svojho favorita a na odhady či prieskumy určite čakajú aj ľudia, ktorí pri vhadzovaní volebného lístka radi taktizujú. Podľa Štefančíka je však na odhad výsledku ešte príliš skoro. „Na túto otázku by sme sa mohli začať baviť rovných 90 dní pred voľbami. Vtedy nám totiž bude jasné, keďže v zákone sa tak píše, kto s kým áno a kto s kým nie,“ uzatvára.

Termín predčasných volieb už
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: JablkoPredčasné voľbyVolebné preferencieVoľby do NR SRModrá koalíciaSeptember 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu