Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovná vojna medzi Žilinkom, políciou a ruskou ambasádou: Dôvodom je údajne zničený cintorín ruských vojakov!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel, Facebook/ Maroš Žilinka, Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA/LODOMIROVÁ – Na cintorín v malej východoslovenskej obci, ktorý slúži ako miesto posledného odpočinku padlých ruských vojakov, sa upierajú zraky celého Slovenska. Miestny starosta ho mal dať totiž zrovnať so zemou, čo rozhnevalo ruskú ambasádu. Do veci sa dokonca zaangažoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Starosta však tvrdí, že všetko je inak a za pravdu mu dáva aj polícia.

Cintorín vojakov Ruskej cárskej armády, ktorí padli na Slovensku počas 1. svetovej vojny, bol slávnostne otvorený v septembra 2014. Ako uviedla ruská ambasáda, predchádzala tomu nákladná rekonštrukcia, ktorú sami financovali. „Pamätník posvätili duchovní Pravoslávnej Cirkvi a ruská diplomatická misia bola zastupovaná na vysokej úrovni, zúčastnil sa podujatí chargé d'affaires A.V.Šabanov,“ zaspomínali.

 

🇷🇺🤝🇸🇰 O pracovnej ceste Veľvyslanca Ruska do Prešovského a Košického kraja 🔸 V dňoch 12. – 14. septembra 2022 sa I.B....

Posted by Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Посольство России в Словакии on Thursday, September 15, 2022

Na ôsme výročie ich však malo čakať nemilé prekvapenie. „O osem rokov neskôr, 13. septembra tohto roku, počas pracovnej cesty Veľvyslanca I.B.Bratčikova do východných regiónov krajiny, sa zistilo, že hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené. Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou,“ uviedli. „Veľvyslanectvo dôrazne odsudzuje tento rúhavý čin, ktorý je vo väčšine civilizovaných krajín trestným činom, a vyzýva slovenskú stranu, aby dôsledne dodržiavala ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny. Nóta v tomto zmysle bola zaslaná Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky,“ napísali. Pridali tiež fotografie, ktoré majú zachytávať miesto pred a po zrovnaní hrobových miest bagrom.

Archívne video: Žilinka preveril podmienku kňaza, ktorý zneužíval dievača: Personálna dohra!

Žilinka preveril podmienku kňaza, ktorý zneužíval dievača: Personálna dohra! (Zdroj: FB/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Do boja sa zapojil aj Žilinka

Správa vyvolala medzi mnohými ľuďmi pohoršenie a k téme sa dokonca vyjadril aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý celú vec označil za prejav hrubej neúcty, ktorú nemožno tolerovať. „Na vojnovom cintoríne v Ladomirovej je pochovaných 270 vojakov Ruskej cárskej armády, príslušníkov 8. armády generála Brusilova, ktorí padli na území Slovenska v 1. svetovej vojne. Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý,“ odkázal.

 

PREJAVY HRUBEJ NEÚCTY NEMOŽNO TOLEROVAŤ Na vojnovom cintoríne v Ladomirovej je pochovaných 270 vojakov Ruskej cárskej...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Friday, September 16, 2022

Vec chce dať prešetriť. „Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia, či bezohľadným zásahom do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku,“ uviedol.

Starosta tvrdí niečo úplne iné 

Tým však kauza nekončí, práve naopak. Vyjadrila sa k nej totiž aj polícia a práve tá poriadne zamiešala karty. Ich verzia je totiž vzdialená od tvrdení ruskej ambasády aj generálneho prokurátora. Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov podľa nich ohľadom situácie na cintoríne klame a starosta obce Ladomirová musí pre to teraz čeliť vyhrážkam, ako ho niekto zavraždí. Podľa vlastných slov mu totiž hneď ráno zavolali, aby zistili, čo sa stalo a ten im poskytol stanovisko.

Slovná vojna medzi Žilinkom,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

„Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú. Práve naopak, stále sa snažíme o jeho údržbu a obnovu, pričom je veľmi netaktné zo strany ruského veľvyslanca, že takýmto spôsobom rozpútal mediálnu roztržku medzi občanmi,“ vysvetlila obec.

„Vedeli sme, že veľvyslanec navštívi Obec Ladomirová a čakali sme, že sa nám ozve a uvedenú problematiku spolu preberieme, pretože máme niekoľko návrhov na obnovu a úpravu uvedeného pietneho miesta, s tým, že sme ho chceli požiadať o poskytnutie časti finančných prostriedkov na jeho realizáciu,“ dodali. Starosta tvrdí, že ho veľmi mrzí, akým spôsobom bol tento problém medializovaný, lebo šíri nenávisť medzi ľuďmi.

Hoax preberajú už aj ruské médiá

Obec teraz tvrdí, že bude kontaktovať a žiadať o vyjadrenie ruské veľvyslanectvo, pretože ambasáda ich do dnešného dňa nekontaktovala, ani od nich neobdržali žiadne stanovisko. Zverejnili tiež fotografiu, ktorá má dokazovať, že sporné pietne miesto zničené nebolo.

Slovná vojna medzi Žilinkom,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

Polícia zdôraznila, že obec sa o cintorín vzorne stará, dala iba odstrániť betónové časti, ktoré boli v zlom stave a tiel sa nijako nedotkla. Pravidelne dokonca kosí trávu. Na mieste zostali tiež kríže. Obec má mať tiež pripravené plány na skrášlenie daného miesta a chcela ich konzultovať s ruským veľvyslancom.

„Ako bolo uvedené, starosta obce od včera dostáva výhražné maily, v ktorých majú byť aj vyhrážky smrťou. V tejto súvislosti mu bola odporúčená návšteva najbližšieho policajného oddelenia. Situáciu monitorujeme, viac informácií k tejto súvislosti zatiaľ nebudeme poskytovať,“ uviedli. Zároveň tiež poukázali na to, že „hoax, ktorý osobne v teréne na Slovensku vytvoril oficiálny predstaviteľ Ruskej federácie, hojne začínajú preberať ruské médiá.“

“Okresné riaditeľstvo Policajného zboru vo Svidníku aktívne rieši situáciu ohľadom starostu obce Ladomírová, ktorému mali byť adresované vyhrážky voči jeho osobe, so starostom sme v aktívnom kontakte. Taktiež preverujeme údajné poškodenie hrobov vojakov padlých v I. sv. vojne na cintoríne v Ladomírovej. Keď to bude možné poskytneme viac informácií.” uviedla prešovská krajská polícia. 

Vec je podľa Žilinku potrebné objektívne prešetriť 

Po týchto slovách polície sa znova k celej situácii vyjadril následne aj Žilinka, aby uviedol veci na pravú mieru. "Orgány prokuratúry  konajú v danej veci  z úradnej povinnosti a vzhľadom na charakter a povahu podozrenia  je potrebné objektívne, zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku," uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa ostro ohradzuje voči nepravdivým obvineniam zo šírenia proruskej propagandy a dôrazne odmieta podsúvanie politického naratívu , ktorý nemá nič spoločné s úradným postupom vyplývajúcim prokuratúre zo zákona," dodala.

Viac o téme: CintorínStarostaRuská ambasádaRuský veľvyslanecPietne miestoLodomirová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu