Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predpoveď svetových meteorológov nepoteší: Čaká nás mimoriadne tuhá zima! Za všetko môže výbuch sopky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aká zima nás čaká? Z úst mnohých odborníkov sme zachytili rôzne predikcie, niektoré "šťastnejšie", iné tragickejšie. Slováci sa totiž boja toho, že príde tuhá zima, ktorá u nás nebola už niekoľko rokov. Vzhľadom na energetickú krízu to môže byť problém. Predpoveď známej stránky však mnohých zrejme nepoteší.

Za všetkým má údajne byť erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ktorá vedcov prekvapila ešte začiatkom tohto roka. Výbuch pritom do ovzdušia a atmosféry vyniesol také množstvo vodnej pary, že to podľa odborníkov bude ovplyvňovať počasie ešte niekoľko mesiacov. A diať sa to má už teraz, od augusta, pričom údajne bude erupcia ovplyvňovať počasie v Európe a Spojených štátoch amerických až do konca zimy. 

Erupcia pritom spôsobila, že vodná para sa dostala cez troposféru, v ktorej sa nachádzajú oblaky či ozónová vrstva, až do stratosféry. Tá je podľa odborníkov prirodzene suchá. Teraz sa však razantne ochladila, práve z dôvodu vodnej pary. Epicentrum tejto anomálie je pritom nad polárnym kruhom. Experti preto očakávajú, že zima v Európe bude veľmi chladná a teploty nad nulu vystúpia len málokedy. Práve naopak, zvyčajné budú teploty hlboko pod bodom mrazu. "Chladnejšie teploty sa týkajú najmä severnej a východnej časti USA a celej Európy," uviedli experti z portálu Severe weather. Paradoxne má byť najchladnejšie na juhu Španielska a Francúzska. 

Predpoveď svetových meteorológov nepoteší:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Severe weather)

Viac o téme: ZimaPredpoveď počasiaErupcia sopkyTuhá zima v EurópeHunga Tonga-Hunga Ha'apaiSevere weather
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu