Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nečakaná záchrana pred energetickou pohromou? Pomocnú ruku Európe prekvapujúco podáva Čína

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PEKING - Aj keď sa už dlhšie ukazuje, že viaceré európske krajiny sa obávajú nedostatku energií, v týchto dňoch prichádza nečakaná pomoc od krajiny, od ktorej by sme to čakali možno najmenej. Podľa posledných správ sa rozhodla priložiť pomocnú ruku v tejto ťažkej situácii Čína a pomôcť tak Európe zmierniť následky týchto ťažkých dní.

archívne video

Domácnosti dostanú na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie 30 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

O pomoci zo strany Číny píše známy denník Financial Times. Čína sa totiž ako najväčší svetový záujemca a kupca skvapalneného zemného plynu (LNG) rozhodla predávať časť prebytku, ktorý jej vznikol. Ten má viacero dôvodov, jedným z nich je aj nízky záujem v danej krajine. Z tohto však môže ťažiť Európa.

Kontinent energetickej kríze zatiaľ odoláva

Dovozy plynu tak narástli o 60 percent, a to len za prvý polrok. Aj tak však Čína nakúpila ďalších 53 miliónov ton, ktoré však už presiahli dodávky Číny spolu s Japonskom. Teraz sa očakáva, že Európa týmto tempom a jej vyťaženosťou zásobníkov plynu na asi 77 percentách dosiahne svoj cieľ naplniť zásobníky na 80-percentnú kapacitu už v novembri.

Spomínaný denník uvádza 2 dôvody, prečo Čína k niečomu takému pristúpila. Prvým, a pomerne zjavným dôvodom je spomalená ekonomika Číny. Rast HDP sa spomalil na 2,5 percenta. Sú za tým aj početné lockdowny, ktorými si Čína však prechádza aj dnes.

Druhý dôvodom je zas smernica ústrednej vlády. Podľa nej je na programe zvýšenie výroby energie. "Teraz sa dbá skôr na energetickú bezpečnosť, ako na znižovanie environmentálnej stopy," vysvetľuje dianie Mika Takehara z Japonskej národnej korporácie pre ropu, plyn a kovy (JOGMEC).

Sekundárnym efektom takéhoto nakupovania plynu môže byť aj to, že Čína posilní svoju pozíciu na trhu s energiami. Financial Times v závere paradoxne dodáva, že kým sa Európa snaží dostať preč zo závislosti na plyne z Ruska, paradoxne sa uchyľuje k závislosti na energiách z Číny.

Viac o téme: EkonomikaPlynČínaEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu