Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel veľký človek, reagujú na úmrtie kardinála Tomka politici: Kondolencie, spomienky aj Matovičov príbeh!

(Zdroj: TASR / Martin Baumann, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Zomrel veľký človek, nech odpočíva v pokoji. Po smutnej správe, že náš svet navždy opustil posledný slovenský kardinál Jozef Tomko, sa k jeho úmrtiu začali vyjadrovať vysokopostavení politici. Tí na kardinála v dobrom spomínajú, mnohí napísali aj spomienky zo stretnutia s ním.

Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme. K pondelkovému úmrtiu kardinála to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Osobne sa stretla so zosnulým kardinálom v decembri v roku 2020 počas jej návštevy Vatikánu. "Napriek svojmu vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane," povedala Čaputová a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine. Ako ďalej uviedla, kardinál Tomko je jedným zo zakladateľov kolégia, ktoré bolo v časoch totality útočiskom pre slovenských duchovných v Ríme. "Aj keď sa po roku 1948 nemohol vrátiť, s domovom udržiaval živý kontakt, aktívne pracoval pre Slovensko a hovoril o ňom vždy s hrdosťou," dodala prezidentka.

 

Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, August 8, 2022

Kardinál Jozef Tomko sa za roky svojho života stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale celosvetové cirkevné dianie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Pozostalým kardinála vyjadril úprimnú sústrasť. "Patrí mu obrovská vďaka a uznanie za jeho službu," uviedol premiér na sociálnej sieti. Správu o úmrtí kardinála prijal podľa vlastných slov s veľkou ľútosťou. "Spomínam, ako som sa s ním ešte v marci tohto roka počas mojej zahraničnej cesty vo Vatikáne osobne stretol. Bol to pre mňa vzácny moment," dodal.

 

ODPOČÍVAJTE V POKOJI Dnes nás opustil v skorých ranných hodinách vo veku 98 rokov kardinál Jozef Tomko. Túto smutnú...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, August 8, 2022

"Zomrel Veľký Človek. V tento smutný deň chcem Vám priniesť jeden malý, trošku úsmevný príbeh z Ríma z roku 2014. Boli sme s Pavlínkou a dosť veľkou skupinou ľudí z Harichoviec. Z veľkej skupiny sme sa akosi oddelili v menšiu a po obhliadke chrámu sv. Petra sme sa vybrali na ubytko. Tu jedného fiškusa napadlo - poďme urobiť prepadovku kardinálovi Tomkovi - veď býva hneď tu v prvom dome na ulici Via della Conciliazone. Nebolo treba prehovárať," napísal expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Spomína na to, ako zazvonili Tomkovi na dvere, zo zvončeka sa ozvala sestra, ktorá rozprávala po taliansky, pričom Matovič jej odpovedal slovensky.

"Dobrý deň, pán kardinál Tomko nie je náhodou doma?”. Nastalo krátke ticho a zrazu už v slovenčine: “Je, a čo by ste si priali?” … “Nič, len sme ho chceli pozvať na zmrzlinu.” … zase nastala pár sekundová odmlka, asi sestrička trošku predýchavala. “To vážne?” … “Jasné. My sme pútnici zo Slovenska a chceli by sme sa s ním veľmi stretnúť," spomína financmajster.

 

Zomrel Veľký Človek V tento smutný deň chcem Vám priniesť jeden malý trošku úsmevný príbeh z Ríma z roku 2014. Boli sme...

Posted by Igor Matovic on Sunday, August 7, 2022

Sestra im následne údajne povedala, že kardinál sa zvykol každý deň vo večerných hodinách prechádzať po Námestí sv. Petra a ak ho počkajú pred vchodom, určite sa neminú. A tak sa so slovenským kardinálom Matovičovci stretli. "Bol úžasný. Popísali sme mu, ako sme na neho striehli, ako sme to vyhútali so sestričkou … a smial sa spolu s nami. Strávili sme s ním v prechádzkach po námestí dobre viac ako hodinu a veľmi dobre sa počúval. Vtedy mal 90, napriek tomu plný života, vtipu a s úplne jasnou mysľou. Ďakujem za tie chvíle, Ďakujem za Váš príkladný život. Odpočívajte v pokoji a myslite na nás, svojich rodákov," uzavrel. 

K smutnej udalosti sa vyjadrila aj Anna Záborská, Anna Andrejuvová, Mária Šofranko, ktorí pôsobia v parlamente za klub OĽaNO. 

 

JOZEF kardinál TOMKO (1924 - 2022) Dnes nás zasiahla smutná správa. Vo veku 98 rokov zomrel o. kardinál Jozef Tomko. Bol...

Posted by Anna Zaborska - Kresťanská únia on Sunday, August 7, 2022
 

⚫️ ZOMREL KARDINÁL JOZEF TOMKO ⚫️ S bolesťou v srdci som prijala informáciu, že nás dnes v skorých ranných hodinách...

Posted by Mária Šofranko on Sunday, August 7, 2022
 

NECH HO PÁN PRIJME DO VEČNEJ SLÁVY🙏 🇻🇦Vatikán 8. augusta (TK KBS) V Ríme dnes zomrel slovenský kardinál Jozef Tomko. S...

Posted by Anna.Andrejuvova on Sunday, August 7, 2022

Ďakujeme za celoživotnú prácu, reaguje Sme rodina 

"Hnutie Sme rodina vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym nášho posledného slovenského kardinála vo Vatikáne kardinálovi Jozefovi Tomkovi. So svojim vekom 98 rokov bol najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov," napísalo hnutie na sociálnej sieti. Ako ďalej uviedli, počas svojho pôsobenia vo Vatikáne sa stal signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, teda ustanovizne na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí. "Ďakujeme za jeho celoživotnú prácu, ktorú zasvätil pomoci ľuďom a vedeniu mladých ľudí na ceste k viere. Odpočívajte v pokoji," dodali. 

 

⚫️Hnutie Sme rodina vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym nášho posledného slovenského kardinála vo Vatikáne...

Posted by Sme rodina on Monday, August 8, 2022

Bol príkladom pre nové generácie, tvrdí strana Za ľudí

Život kardinála Tomka bol príkladom viery, pokory a skromnosti a príkladom pre nové generácie duchovných lídrov. K pondelkovému úmrtiu kardinála Jozefa Tomka to vyhlásila strana Za ľudí na sociálnej sieti.

"S hlbokým zármutkom sme prijali smutnú správu pre Slovensko, slová o odchode pána kardinála Jozefa Tomka. Bol významnou duchovnou osobnosťou na Slovensku, ale aj na celom svete cez svoje pôsobenie pri Svätej stolici," uviedla strana a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine.

Zosnulý kardinál podľa nej ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme. "Jeho skutky misijnej práce po celom svete aj slová viery mali veľkú váhu, boli oporou predovšetkým pre veriacich doma na Slovensku," uviedla strana Za ľudí a dodala, že v kardinálovi Tomkovi stráca Slovensko historickú osobnosť duchovného života.

 

S hlbokým zármutkom sme prijali smutú správu pre Slovensko, slová o odchode pána kardinála Jozefa Tomka. Bol významnou...

Posted by Za ľudí on Sunday, August 7, 2022
 

Kardinál Jozef Tomko (* 11. 3. 1924 – † 8. 8. 2022) Dnes ráno nás zastihla smutná správa. Slovensko prišlo o veľmi...

Posted by Veronika Remišová on Monday, August 8, 2022

Mimoriadny a výnimočný človek, tvrdí Lexmann

"S veľkou ľútosťou som dnes prijal správu o úmrtí kardinála Jozefa Tomka. Jeho celý život bol zasvätený službe kresťanskej viere a zároveň aj službe svojmu národu. Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej cirkvi vo Vatikáne, kde svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenskej republiky na stretnutia u Svätého Otca," napísal na sociálnej sieti expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). Ako dodal, osobne mal tú česť s kardinálom veľa krát hovoriť. Poukázal na to, že jeho múdrosť, nadhľad a zároveň oddanosť Slovenskej republike boli inšpirujúce aj pre politikov. "Ľudia ako on, spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený, budú chýbať. Česť jeho pamiatke," uzavrel. 

 

S veľkou ľútosťou som dnes prijal správu o úmrtí kardinála Jozefa Tomka. Jeho celý život bol zasvätený službe...

Posted by Peter Pellegrini on Monday, August 8, 2022

"Mimoriadny a výnimočný človek, ktorý pre Cirkev a našu krajinu spravil nesmierne veľa. Tak si navždy budem pamätať kardinála Jozefa Tomka. Odpočívajte v pokoji. V myšlienkach mi znejú Vaše slová, ktoré ste adresovali nám, pútnikom, ďakujúcim pápežovi Františkovi za jeho návštevu Slovenska, v Ríme: „Nezabúdajme na modlitbu – takú jednoduchú vec, ale dôležitú. Na modlitbu. Hlavne na to je povolaný Boží ľud. Klaňať sa, modliť sa, kráčať, putovať, konať pokánie a pri tom všetkom cítiť pokoj a radosť, ktorú nám dáva Pán. Modlime sa aj za seba navzájom. Ja si vás nosím v srdci.“ My si nosíme vo svojom srdci Vás," napísala poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH).

 

ODPOČÍVAJTE V POKOJI, KARDINÁL TOMKO Mimoriadny a výnimočný človek, ktorý pre Cirkev a našu krajinu spravil nesmierne...

Posted by Miriam Lexmann on Monday, August 8, 2022

K smutnej správe sa vyjadril aj ďalší europoslanec za KDH Ivan Štefanec. "R.I.P. Vaša eminencia... Kardinál Jozef Tomko bol slovenskou osobnosťou svetového významu a na stretnutia s ním vo Vatikáne nezabudnem. Ani na neho," uviedol na sociálnej sieti.

 

R.I.P. Vaša eminencia... Kardinál Jozef Tomko bol slovenskou osobnosťou svetového významu a na stretnutia s ním vo Vatikáne nezabudnem. Ani na neho...

Posted by Ivan ŠTEFANEC on Sunday, August 7, 2022

Jozef Tomko bol rozhľadený človek, reaguje Fico

Kardinál Jozef Tomko bol mimoriadne múdry a rozhľadený človek, ktorý miloval nielen svoju cirkev, ale aj Slovenskú republiku. Vyhlásil to šéf Smeru-SD a expremiér Robert Fico. Na osobnosť nebohého kardinála Tomka si spomínajú viacerí slovenskí politici.

Slovensko môže byť podľa Fica hrdé na takých kardinálov, ako bol Ján Chryzostom Korec a Jozef Tomko. S oboma sa podľa svojich slov osobne poznal. "Je to nepochybne strata, napriek vysokému veku, nielen pre katolícku cirkev, ale predovšetkým pre Slovensko," povedal Fico o Tomkovi na pondelkovej tlačovej konferencii. Dúfa, že z radov slovenskej katolíckej cirkvi vyrastú ďalšie podobné osobnosti, ktoré budú šíriť dobré meno Slovenska po celom svete.

Vo veku 98 rokov zomrel v pondelok v Ríme kardinál Jozef Tomko. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). "S bolesťou v srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov odovzdala svoju šľachetnú dušu Pánovi Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko," uviedla kancelária. Ďalšie informácie o pohrebných obradoch v Ríme a v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytne KBS v najbližšom čase.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNOReakcie politikovZa ľudíHlas-SDúmrtie kardinála TomkaKardinál Jozef Tomko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu