Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dôchodky sa od budúceho roka citeľne zvýšia: Dôvodom je dvojciferná inflácia, ktorá tu s nami je už niekoľko týždňov

Dôchodky do značnej miery ovplyvňuje rastúca inflácia. Zobraziť galériu (3)
Dôchodky do značnej miery ovplyvňuje rastúca inflácia. (Zdroj: Gettyimages.com, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Z ekonomického a spotrebiteľského hľadiska tento rok hádam nepočúvame nič iné, ako zlé správy. Najviac sa skloňuje aj slovo inflácia, no nie každý si možno uvedomuje, že čím vyššia inflácia, tým štát viac vyberie na daniach a to tiež znamená, že navýšenia sa dočkajú aj naši dôchodcovia. O koľko? To si ukážeme v tomto článku.

archívne video

Nevyčerpané eurofondy by sa mohli použiť na energetickú efektívnosť, uviedol minister práce Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spotrebiteľské ceny (inflácia, pozn. red.) v júni 2022 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 12,6 %, v máji 2022 bola táto hodnota 11,8 %. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla v júni 1,1 %, zatiaľ čo v júni minulého roka bola jej hodnota 0,4 %. V posledných správach o tom informoval Štatistický úrad SR.

Tento rok je to len mierne navýšenie dôchodkov, rok 2023 bude iná káva

Keď si čísla rozmeníme na drobné, a prirátame informácie z údajov ŠÚ SR, tak od začiatku roka 2022 sa dôchodky zvýšili o 1,3 percenta. Toto číslo reprezentuje len medziročný nárast cien. Sotva percentuálne navýšenie je spôsobené aj tým, že minulý rok sme nepociťovali takú vysokú infláciu.

Dôchodky tak tento rok porástli len o pár eur, no na budúci rok sa všetko zmení! Inflácia už totiž u nás atakuje dvojciferné hodnoty pár týždňov a nevyhnutne sa to prejaví na budúcoročných dôchodkoch. Názorná tabuľka ukazuje približny dosah na dôchodky v tomto a v nasledujúcom roku.

"Valorizácia dôchodkov v roku 2023 závisí od tzv. dôchodcovskej inflácie za prvý polrok 2022. Tento údaj každoročne zverejňuje Štatistický úrad v priebehu júla. Pre rok 2023 táto hodnota dosiahla 11,8 %," potvrdilo nám vo svojom stanovisku ministerstvo práce.

Dôchodky sa od budúceho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MPSVaR)

Ako je možné vidieť, v roku 2023 budú dôchodky rásť o desiatky až vyše stovku eur. Je to spôsobené už zmienenou vysokou infláciou, ktorá v roku 2021 ešte tak prítomná nebola.

Navýšenie o vyše jedenásť percent spôsobila inflácia

Sumy v roku 2023 sú totiž tvorené navýšením indexu spotrebiteľských cien, ktoré zverejnil v týchtod ňoch ŠÚ. Ten sa oproti minulému roku zvýšil až o 11,8 %, čo teda logicky znamená, že od 1. januára 2023 sa budú dôchodky zvyšovať o 11,8 %. Ak teda máte napríklad dôchodok vo výške 600 eur, o rok sa zvýši asi o 80 eur.

Dôchodky sa od budúceho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: DôchodkyInfláciaMilan KrajniakSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu