Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo zdravotníctva zvažuje možnosť druhej booster dávky vakcíny proti KORONAVÍRUSU pre starších ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Krupa, File)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uvažuje nad zavedením dobrovoľného očkovania štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v starších vekových kategóriách. Potvrdil to komunikačný odbor rezortu.

"Viaceré krajiny očkujú štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 seniorov vo veku nad 60, prípadne 55 rokov. Tento trend vnímame a čoskoro budeme verejnosť informovať o možnostiach očkovania druhou booster dávkou v Slovenskej republike," spresnil. Ministerstvo pripomenulo, že v súčasnosti sa na Slovensku štvrtou dávkou môžu očkovať imunokompromitovaní pacienti bez ohľadu na ich vek.

Povinné očkovanie na Slovensku už podľa Matoviča nemá zmysel: Kto nie je zaočkovaný, toho zaočkuje omikron (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pri očkovaní sa podľa neho postupuje podľa aktuálne schválenej očkovacej schémy. "Počas leta je zámerom pokračovať v očkovaní prvoočkovancov a doočkovaniach základných očkovacích schém," ozrejmilo. Naďalej sa podľa neho pripravuje aj stratégia očkovania na sezónu jeseň – zima 2022/2023. MZ doplnilo, že Slovensko v tomto smere plne reflektuje odporúčania Európskej liekovej agentúry (EMA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Rezort chce od roku 2023 začleniť očkovanie proti ochoreniu COVID-19 do Národného imunizačného programu SR v zmysle odporúčania ECDC. Očkovanie je podľa neho najúčinnejšou intervenciou proti novému koronavírusu. "Jeho efekt nie je nahraditeľný a ani porovnateľný so žiadnou inou intervenciou. Epidemiologické štúdie poukazujú na merateľný pokles rizika ťažšieho priebehu, hospitalizácie a úmrtia v porovnaní s nezaočkovanou skupinou obyvateľstva," podotkol. EMA a ECDC odporučili tento mesiac druhú posilňovaciu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre všetky osoby staršie ako 60 rokov. Dôvodom je stúpajúci počet nakazených v Európe.

Ďalších 35-tisíc balení molnupiravíru mieri na Slovensko 

Ďalších 35.000 balení lieku Lagevrio s obsahom antivirotického liečiva molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19 by malo byť na Slovensku dostupných najneskôr začiatkom augusta. Potvrdil to komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. "Vláda SR schválila nákup ďalších 35.000 balení, ktoré by mali byť na našom území dostupné najneskôr začiatkom augusta. Všetky informácie sú uvedené v príslušnom materiály zverejnenom na webe," uviedol komunikačný odbor. Podľa materiálu ide o nákup v hodnote 23.485.000 eur. Nákup ďalších balení lieku Lagevrio schválila vláda v stredu (13. 7.) s cieľom zabezpečiť kontinuitu dostupnosti efektívnej formy liečby ochorenia. Zároveň zrušila nákup 32.100 balení lieku Paxlovid, ktorý má podobné účinky.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDávkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu