Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Banky majú pre ľudí zlé správy: Ďalšie zdražovanie hypoték! Nepriaznivé vyhliadky aj zo zahraničia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - A je to tu. V utorok po relatívne krátkom čase ohlásila ďalšie banky zdražovanie hypoték. Tie sa nebezpečne približujú k magickej hranici troch percent, a to najmä v prípade hypoték s dlhoročnou fixáciou. Zlé správy prichádzajú aj zo zahraničia. Európska centrálna banka totiž už čoraz častejšie hovorí o dvíhaní úrokových sadzieb.

 Od začiatku roka začal kolotoč zvyšovania úrokových sadzieb, ktoré tak reagujú na zvyšujúcu sa infláciu. Ako prvá to začala UniCredit bank už 28. januára. Odvtedy mnohé banky zvýšili úrokové sadzby aj tri či štyrikrát. Najnovšie úrokové sadzby dvíha opäť spomínaná UniCredit bank, a to od utorka 10. mája.  „Výška najlacnejšej úrokovej sadzby zo začiatku roka sa v talianskej UniCredit od dnes približuje k trojnásobku tej, ktorú ponúkala v januári. Novú hypotéku si pod 2% v UniCredit už nezoberiete, pod dvoma percentami sa totiž nachádzajú úroky platné iba pre refinančné úvery. Rozdiel medzi fixáciou na 5 či 10 rokov však nie je žiaden,“ uviedol riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš. V tabuľke sú nové úrokové sadzby, ktoré sú už v platnosti a zohľadňujú zľavu 0,30% p.a. za poistenie schopnosti splácať úver.

Banky majú pre ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Finančný kompas)

Ďalšou v poradí s platnosťou sadzieb od zajtrajšieho dňa, je Tatra Banka. Tá svoje najlacnejšie úroky ešte nevyhnala nad dve percentá a nad hranicou dvoch percent úročí až fixácie pri päť a viac rokoch. Tatra Banka svoje sadzby menila pomenej a decentnejšie, v priemere raz za mesiac. Po novom sú tak dlhodobé fixácie na 5 či 7 rokov od 2,19 či 2,29 percenta, v prípade 10-ročnej fixácie to je 2,59 percenta. Ide tak o navýšenie od 0,7 percenta.  

Banky majú pre ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Finančný kompas)

„Pri odporúčaniach pre klientov stále zastávame názor dlhodobých fixácií, a to aj napriek navýšeniam, ktoré sa dejú. Rozdiely medzi 5 a 10 ročnými fixami sú minimálne. Vďaka dlhodobej fixácii poznáte svoje náklady spojené s bývaním na niekoľko rokov dopredu. Nielen, že tak znižujete riziko z prekvapenia navýšených sadzieb, ktoré pri krátkych fixáciách hrozí, no dokážete sa finančne pripraviť na obdobie výročia fixácie, kedy úver môžete znížiť o mimoriadny vklad v neobmedzenej výške,“ odporučil Dobiš.

Archívne VIDEO Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % 

 

Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zdražovanie nedávno opäť oznámila ČSOB banka, ktorá doteraz mala jedny z najnižších úrokových sadzieb v rámci všetkých bánk. Aj keď doteraz išlo viac-menej len o kozmetické úpravy s 0,2 percentuálnym navýšením, najnovšie zdražovanie už je razantnejšie. A to najmä pri dlhoročných fixáciách, ktoré sú u klientov bánk žiadajúcich o pôžičku mimoriadne obľúbené. Pomocou nich si tak výhodné úrokové sadzby vedia zabezpečiť aj na 10 či 20 rokov. Kým donedávna ponúkali fixáciu na 10 rokov vo výške 0,99 percenta, po novom sa 10-ročná fixácia začína na hodnote 2,25 percenta. V prípade 15-ročnej fixácie ide o navýšenie na 2.45 percenta a v prípade 20-ročnej fixácie na 2,75 percenta. Všetky fixácie stúpli o zhruba 0,8 percenta. Zmeny sú platné od 15. apríla.

Rast inflácie, spotrebiteľských cien a cien vo všetkých sektorov však spôsobil, že mnohé banky už začali dvíhať úrokové sadzby. Nedeje sa tak len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Napríklad v Česká národná banka nedávno zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 5,75 percenta. U našich západných susedov nebola úroková sadzba tak vysoko od roku 1999. Ani tu však zdražovanie hypoték zrejme nekončí. „Očakáva sa, že inflácia bude rásť aj naďalej, z toho dôvodu nie je ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb nereálne,“ uviedol obchodný riaditeľ pre Česko a Slovensko spoločnosti Ebury Tomáš Kudla.

Aj vo svete

Podľa posledných správ rastú ceny úrokových sadzieb všade vo svete. Dôvod je prostý – inflácia rastie, banky majú menšie zdroje príjmov Rovnako klesá aj úroková marža, čo je vlastne rozdiel ktorý banka získava z úverov a úrokmi, ktoré platí na vkladoch. Napríklad, v USA bola na začiatku milénia na úrovni 4 percent, posledné roky to je už len 2,5 percenta. Na Slovensku dosahovala minulý rok zhruba 1,7 percenta. Avšak, naopak, aj keď úrokové sadzby na hypotékach stúpajú, úroky na vkladoch nie.

Banky majú pre ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na nepriaznivú situáciu sa už rozhodla reagovať aj Európska centrálna banka. Tá podľa posledných správ bude musieť zvýšiť svoju kľúčovú úrokovú sadzbu už v júli, keďže blok bojuje s prudko stúpajúcou infláciou v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu. Vyhlásil to v pondelok šéf fínskej centrálnej banky Olli Rehn v rozhovore pre nemecký denník Die Welt. ECB v uplynulých rokoch udržiavala úrokové sadzby rekordne nízke, aby podporila slabú európsku ekonomiku. Ale vzhľadom na dramatický rast spotrebiteľských cien v eurozóne pribúdajú výzvy, aby ukončila stimuly a nasledovala ostatné centrálne banky, ktoré zvyšujú svoje kľúčové úrokové sadzby.

Na rozdiel od USA, kde mzdy za rok stúpli o 6 %, v Európe sa ich rast obmedzil len na 1,5 až 2,5 %, poznamenal Rehn v rozhovore pre Die Welt. Uviedol tiež, že sa už objavili náznaky sekundárnych efektov inflácie. "Musíme preto zabrániť tomu, aby sa inflačné očakávania zakorenili," povedal. "Je potrebné, aby sme kľúčovú úrokovú sadzbu zvýšili už v 3. štvrťroku, pravdepodobne v júli," dodal Rehn. Akékoľvek zvýšenie úrokov by bolo prvým zo strany ECB za viac ako desať rokov. Príliš skoré "stlačenie spúšte" však môže poškodiť rast v citlivom období pre európske hospodárstvo v dôsledku vojny na Ukrajine.

 

Viac o téme: Tatra bankaEurópska centrálna bankaUniCredit BankZdražovanie hypotékDlhoročné fixácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu