Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský problém v Británii: Jedlo si denne nemôžu dovoliť milióny ľudí! Smutné slová Slovenky žijúcej na ostrovoch

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN/BRATISLAVA – Inflácia ovplyňuje každého človeka, situácia nie je dobrá a podľa posledných prognóz to bude ešte horšie. Rast životných nákladov zažívajú na vlastnej koži a vo veľkom aj vo Veľkej Británii. Tam si podľa posledných prieskumov vyše 2 milióny Britov nemôžu dovoliť jedlo každý deň a mnohí majú finančné problémy. Ako na tieto správy reagujú Slováci žijúci vo Veľkej Británii? Ich slová pozitívne nie sú.

Katastrofálny nárast životných nákladov. Tak by sa dalo popísať to, čo zažívajú obyvatelia Spojeného kráľovstva v uplynulých týždňoch. Podľa posledných prieskumov charitatívnej organizácie Food Foundation si až vyše 2 milióny dospelých Britov nemôžu dovoliť jedlo každý deň, ba čo viac, mnohí trpia finančnými problémami. Dospelo to až do takého stavu, že sa ich počet za posledné tri mesiace zvýšil o 57 percent.

Archívne VIDEO Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % 

Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Každý siedmy dospelý, ktorý sa zúčastnil na prieskume, odpovedal, že ich domácnosť zažíva potravinovú neistotu, a teda že počas prvých troch mesiacov tohto roku museli alebo výrazne znížiť porcie jedla, alebo vôbec nejedli. A to z dôvodu, že si jedlo nemohli dovoliť alebo k nemu nemali prístup. Oproti januáru tohto roka ide o nárast o zhruba 2,6 milióna ľudí. Inými slovami – až takmer 7 miliónov Britov priznalo, že malo menšie porcie jedla ako zvyčajne alebo jedno jedlo vynechali, 4,6 milióna ľudí nejedli, aj keď boli hladní a 2,4 milióna dospelých nejedli celý deň. Dôvod bol vždy rovnaký - ľudia si jedlo nemohli dovoliť alebo k nemu nemali prístup.

Obrovský problém v Británii:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Potravinovú neistotu očakáva zhruba rovnaký počet ľudí, ako to bolo počas prvého covidového lockdownu v marci 2020. Naopak, čísla ukazujúce na to, že ľudia nejedli celý deň, aj keď boli hladní, sú horšie ako v prípade prvého lockdownu, a to takmer dvojnásobne. Alarmujúce sú aj čísla rodín s deťmi, ktoré v posledných mesiacoch trpeli nedostatkom potravín – v porovnaní s januárom sa za tri mesiace štatistiky zhoršili o 5 percent z 12,1 na 17,2. Mnohí odborníci sa obávajú, že potravinová neistota, ktorá je zapríčinená najmä nárastom cien energií a plynu, spôsobí jediné. A to, že ľudia budú siahať po lacnejších potravinách, čo zrejme zvýši zdravotné riziká a obezitu a z ekonomickej krízy sa stane kríza zdravotná.

Pohľad Slovákov žijúcich v Británii

To, že situácia na britských ostrovoch nie je ružová, potvrdila aj Slovenka žijúca v Británii. Aktuálne študuje vo waleskom Cardiffe a popri škole si zarába ako barmanka.

Obrovský problém v Británii:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa jej slov sa zdražovanie dialo sprvu pomaly. „Asi vo februári mi začali chodiť prvé listy s tým, že sa zvyšujú ceny za elektrinu. Sprvu to bolo iba pár libier, a preto sme tomu nevenovali veľkú pozornosť. Teraz to však už je o trochu iných peniazoch,“ povedala Slovenska, podľa ktorej narástli ceny za internet, elektrinu, plynu a vodu z 90 libier na 240. S rastúcimi cenami energií však rastú aj ceny potravín a služieb. Podľa jej slov zvyšujúce sa ceny vidno aj v bare, v ktorom pracuje.

„Tento mesiac mi prišiel už trikrát prerobený cenník. Celkovo sa nám ceny za nápoje zdvihli o tri libry,“ dodala Slovenka. „Moji spolužiaci majú koľkokrát konzervu fazuli na deň, na to si nastrúhajú trochu syra, pretože im nevychádzajú peniaze. Poznám spolužiakov, ktorí dokonca nejedia dva dni, alebo si požičiavajú peniaze, aby sa vôbec mohli najesť,“ uzavrela Slovenka.

Obrovský problém v Británii:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie smutné príbehy

Tento príbeh však nie je jediný z tých smutných. A rozhodne nie je ojedinelý. Mnohí ľudia sú dotlačení k tomu, aby sa uchýlili k zúfalým činom. Londýnski hasiči mali napríklad na konci apríla výjazd k požiaru domu. Ten jeho obyvateľ zapríčinil tým, že si vnútri založil oheň z dreva, aby sa mohol trochu zahriať. Ďalším príkladom je príbeh 77-ročnej Elsie, ktorá pre astronomické ceny za potraviny a energie prestala jesť. To zapríčinilo to, že rapídne schudla.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho jazdí celý deň električkou, aby nezmrzla a zahriala sa. Keď sa na to, ako chce podobné prípady riešiť vláda, spýtali britského premiéra Borisa Johnsona, ten odvrkol, že starenka mu môže byť vďačná, pretože MHD zadarmo má len vďaka nemu. Elsie zdvihli náklady na život zo 17 libier na 85, a tak sa snaží šetriť, kde sa dá, preto má stravu len jedenkrát denne a doma sa zdržiava čo najmenej.

 

Viac o téme: ZdražovanieInfláciaRast cienBritiPotravinová neistotaJedlo každý deňZvyšovanie životných nákladovSmutné príbehySlovenka žijúca vo Veľkej Británii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu