Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Monitorovacia skupina z EP sa zaujímala o reformu súdnictva i kauzu Kuciak

Európsky parlament Zobraziť galériu (2)
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRATISLAVA - Vražda novinára Jána Kuciaka, pokroky v reforme súdnictva, voľba verejného ochrancu práv, ale aj obvinenie expremiéra a poslanca Národnej rady (NR) SR Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Aj tieto témy zaujímali poslancov Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody (DRFMG) počas diskusie s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou aj za prítomnosti špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a šéfa Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáša Dika.

"Jednou z najdiskutovanejších tém stretnutia Monitorovacej skupiny bola reforma súdnej mapy. Ministerka Kolíková ozrejmila europoslancom doterajší priebeh rokovaní, pričom zdôraznila, že naďalej sleduje najmä to, aby súdna mapa vo výsledku spĺňala svoje základné ciele – zväčšenie súdnych obvodov a špecializáciu sudcov," uviedol rezort spravodlivosti. Ministerka Kolíková verí, že súdna mapa bude prijatá včas a naplníme požiadavky z Plánu obnovy a odolnosti. Čo sa týka procesu na Špecializovanom trestnom súde v kauze Kuciak, ministerka ubezpečila monitorovaciu skupinu, že konajúci sudcovia majú jej plnú dôveru a momentálne nemá dôvod pochybovať o ich riadnom plnení úloh. 

Monitorovacia skupina z EP
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Europoslanec Vladimír Bilčík skonštatoval, že Európsky parlament sleduje situáciu, týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. "V Európskom parlamente panuje dôvera v slovenské inštitúcie a nezaznievajú hlasy, ktoré by spochybňovali vyšetrovanie, a to ani z frakcie socialistov, ktorých členom je aj Smer-SD," uviedol v súvislosti s obvinením Fica, ktorý podľa neho šíri "rétoriku o obvinení predstaviteľov Smeru-SD na politickú objednávku" a so svojou stranou sa snaží podrývať dôveru vo vyšetrovanie, políciu a právny štát.

Viac o téme: SúdnictvoRobert FicoJan Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu