Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Otvorený LIST Kollárovi: Predstaviteľom Ruska musíte zamedziť vstup do NR SR! Jasný ODKAZ šéfa parlamentu

Vladimír Bilčík Zobraziť galériu (3)
Vladimír Bilčík (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Europoslanci na čele s Vladimírom Bilčíkom vyzvali šéfa parlamentu Borisa Kollára, aby využil svoje právomoci a zamedzil vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska, ako aj ich spojencov, na pôdu NR SR. Kollárov odkaz znel jasne.

Bilčík a ďalších osem europoslancov adresovali Kollárovi jasnú výzvu. Postup pri zabránení vstupu predstaviteľov Ruska a Bieloruska na územie NR SR bude Kollár koordinovať s parlamentmi V4.

Vojna na Ukrajine podľa prognózy zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kollár bude koordinovať kroky s V4

"Žiadame Vás preto, aby ste využili právomoci, ktoré sú Vám ako predsedovi NR SR zverené podľa Ústavy SR a Rokovacieho poriadku NR SR, a zamedzili oficiálnym predstaviteľom Ruskej federácie a Bieloruska, aby šírili propagandu v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky," uviedli europoslanci vo výzve. Podľa nich demokratickú diskusiu potrebujeme, no Rusko zaradilo Slovensko na zoznam nepriateľských krajín a rovnako vykonávali aj špionážnu činnosť.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola k takémuto kroku pristúpila 17. marca. "Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár výzvu europoslanca Vladimíra Bilčíka ohľadne zamedzenia vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska do parlamentu eviduje, avšak následný postup bude predseda koordinovať s parlamentmi V4," uviedla v stanovisku pre Topky hovorkyňa parlamentu Michaela Jurcová.

Ruský veľvyslanec pravidelne v parlamente

Europoslanci pripomínajú najmä pravidelné vystupovanie ruského veľvyslanca Igora Bratčikova na zasadnutiach zahraničného výboru. Ten svoj priestor využil na šírenie nepriateľskej propagandy, pričom napríklad obvinil západné krajiny zo šírenia dezinformácií a z porušovania medzinárodného práva obviňoval opakovane NATO. Rovnaké názory zdieľa aj na svojej sociálnej sieti.

Igor Bratčikov
Igor Bratčikov  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

"Mrzí nás, že Národná rada SR zatiaľ nepristúpila aj k praktickému zamedzeniu šírenia propagandy na svojej vlastnej pôde, napríklad obmedzením vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a jej spojencov do parlamentu. Slovenský parlament ako demokraticky zvolený zbor krajiny, ktorá je založená na rešpekte k ľudským právam a k medzinárodnému právu, stále poskytuje priestor predstaviteľom zločineckej vlády Ruskej federácie, ktorá napadla nášho suseda, na šírenie vojnovej propagandy," píšu v liste eurposlanci.

Europoslanci ocenili, že poslanci parlamentu sa uzniesli na vyhlásení, v ktorom odsúdili vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine a požiadala Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. "Vítame tiež, že NR SR odsúdila tragické straty na životoch a ľudské utrpenie spôsobené agresiou, a vyjadrila podporu pre nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," dodávajú europoslanci.

Viac o téme: Boris KollárVladimír BilčíkParlamentVojna na Ukrajine