Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Extrémne varovanie pred víkendom: Príde mohutný vietor, víchrica môže narobiť poriadne škody, varujú meteorológovia!

Cez víkend nás má potrapiť silný vietor, neskôr aj víchrica. Zobraziť galériu (3)
Cez víkend nás má potrapiť silný vietor, neskôr aj víchrica. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko z pohľadu počasia podľa všetkého nečaká veľmi optimistický víkend. Január sa totiž s nami rozlúči takým spôsobom, že so sebou podľa všetkého prinesie vietor vysokých rýchlostí, ktorý môže záverom víkendu prerásť až do víchrice. Silný vietor tak bude súčasťou počas celého víkendu a mali by sme si na to dávať vážny pozor.

O nepriazni počasia píšu meterológovia z webu Meteo Slovensko. Naším územím totiž prejde hneď niekoľko frontov. Objaví sa aj víchrica a búrlivé počasie. Zosilnenie vetra je pritom už realitou dnešného dňa.

Silný vietor už počas piatka

"Vietor zosilnie už dnes a západné Slovensko spolu s horskými a vyššími polohami na strednom Slovensku čaká vietor o sile víchrice. Podľa vašich hlásení a nášho tímu v teréne je vietor silný už teraz nad Bratislavou, podľa údajov od Időkép.hu aj nad Pezinkom. Silný vietor nechýba ani vo vysokých polohách," píše portál.

V sobotu sa síce očakáva pokojný priebeh počasia, no všetko sa to zmení v druhej polovici víkendu.

Extrémne varovanie pred víkendom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: meteologix.com)

Nedeľa v znamení extrémneho vetra

Druhá polovica víkendu prinesie podľa webu doposiaľ najvýraznejšiu víchricu tohto roka. "Je možné, že škody po nej budú väčšieho rozsahu a pre niektorých vietor dokonca fatálny. V tejto súvislosti apelujeme, aby ste plány, najmä tie turistické, z nedele radšej preložili," odporúčajú.

Extrémne varovanie pred víkendom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: meteologix.com)

Škody veľmi pravdepodobne budú a budú vysoké

Po týchto slovách by ste teda v nedeľu skutočne nemali vykonávať žiadne nevyhnutné vonkajšie aktivity a činnosti. "Turistické plány odložte na neskôr a nezdržiavajte sa v lesoch, či v blízkosti stromov, najmä tých mohutnejších. Pokiaľ situácia dovolí, zabezpečte si aj voľné a neupevnené objekty. Miera škôd môže byť v nedeľu celkom vysoká," varujú pred extrémnou nedeľou odborníci.

S vetrom prídu aj búrky. "Výskytu búrok sa budeme môcť poďakovať aj strihu vetra, ktorý bude natoľko silný, že prúdenie nad nami bude jednoducho dynamické, čo je ďalšie plus pre búrky. Nevylučujeme teda ich výskyt v nedeľu (30.01.2022) kdekoľvek na Slovensku  z pohľadu nastolených podmienok a faktorov, ich s vysokou pravdepodobnosťou uvidíme najskôr na severnom Slovensku," očakávajú odborníci.

Viac o téme: PočasieVíchricaVíkendViektor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu