Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dozvuky včerajšieho počasia pocítime aj dnes: POZOR na vietor v týchto okresoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na hrebeňoch Tatier môže v pondelok dopoludnia fúkať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno.

Meteorológovia upozorňujú, že vietor môže na hrebeňoch Tatier dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

SHMÚ upozorňuje na vietor
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmú.sk)

Na cestách sa tvorí poľadovica aj záveje

Vodiči by si na slovenských cestách mali miestami dávať pozor na poľadovicu či tvorbu snehových jazykov a závejov. Horský priechod Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk.

Cestári upozorňujú na poľadovicu na cestách v okrese Stropkov. V okresoch Brezno, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Levoča, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Poprad sa pre sneženie a silný nárazový vietor tvoria snehové jazyky a záveje. Cesta III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou je z tohto dôvodu uzavretá.

Cestu I/66 v úseku Tatranská Kotlina - Podspády, ktorú pre nepriaznivé počasie v nedeľu (30. 1.) uzavreli, otvorili v jednom jazdnom pruhu. Zelená vlna RTVS upozorňuje na tvorbu poľadovice v okolí Banskej Bystrice a Zvolena, a to najmä na cestách nižších tried.

V horskom teréne pozor aj na lavíny

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí je na pondelok vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vplyvom silného vetra a sneženia sú na mnohých svahoch vytvorené nestabilné snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti. „Nový sneh nie je dostatočne zviazaný so staršou vrstvou snehu. Uvoľniť lavínu na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení. Tiež je možný zosuv stredných, výnimočne aj veľkých spontánnych doskových lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy,“ upozornil Kyzek s tým, že lavínové nebezpečenstvo je vplyvom vetra priestorovo veľmi variabilné.

Počas nedele (30. 1.) na horách snežilo a fúkal extrémne silný severozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch až 40 metrov za sekundu. V teréne sa striedajú miesta s novým naviatym snehom, ktorý dosahuje miestami aj viac ako jeden meter, a tvrdým až ľadovým povrchom starého snehu. Podľa Kyzeka majú najviac snehu záveterné južné a juhovýchodné svahy. Naopak, najmenej severné svahy vystavené silnému vetru. Z nich niektoré sú vydreté až do skál alebo trávy.

Kyzek priblížil, že veľké množstvo nového snehu je tiež v dolinách, v pásme lesa. Na severnej strane Tatier sa medzi vrstvami starého firnového a novšieho snehu naďalej nachádza kritická vrstva hranatozrnného snehu.

Viac o téme: HoryPočasieVietorShmúVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu