Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragický koniec pátrania po turistoch v Tatrách: Všetkých troch našli mŕtvych

Záchranári pátrali po turistoch niekoľko dní Zobraziť galériu (2)
Záchranári pátrali po turistoch niekoľko dní (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Od piatka pátrali záchranári po troch poľských turistoch, ktorí sa stratili počas túry na Gerlachovský štít. Ich mobily sa neskôr podarilo lokalizovať v horách, mužov však už nie. Najnovšie správy, bohužiaľ, potvrdili tie najhoršie obavy.

Trojicu nezvestných Poliakov, ktorí chceli v piatok vystúpiť na Gerlachovský štít, našli v nedeľu horskí záchranári už bez známok života. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS). Telá našli v obedňajších hodinách pod južnou stenou Kotlového štítu.

Záchranári po Poliakoch intenzívne pátrali v sobotu aj v nedeľu za využitia všetkých dostupných prostriedkov. Išlo o lokalizácie mobilného telefónu, prehľadávanie po zemi aj zo vzduchu za pomoci vrtuľníkov i dronu. Pri pátraní pomáhali tiež poľskí horskí záchranári, ktorí využívali prístroj na vyhľadávanie mobilného signálu v teréne, keďže mobilné telefóny boli stále aktívne.

"Pravdepodobne išlo o poľského horského sprievodcu UIMLA s dvoma klientmi, ktorí mali v úmysle vystúpiť na Gerlachovský štít, preto sa záchranári sústredili na lokality Batizovskej a Velickej próby," uviedla HZS na svojej webstránke. Aktuálne prebiehajú neodkladné záchranárske práce a bude nasledovať transport telesných pozostatkov do Starého Smokovca. "Horský sprievodca UIMLA nie je kvalifikovaný na sprevádzanie klientov v horolezeckom teréne, príčiny nehody budú predmetom ďalšieho vyšetrovania," informovala ďalej horská služba.  

Vážne zraneného chlapca odvážali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

Tiesňovú linku kontaktoval kamarát

Tiesňovú linku HZS kontaktoval v piatok krátko pred polnocou kamarát Poliakov, ktorý sa s nimi mal stretnúť večer po ich zostupe v Tatranskej Polianke. "Posledný telefonický kontakt s nimi mal medzi 10.00 a 11.00 h dopoludnia, keď mu povedali, že vystupujú Batizovskou próbou a že z dôvodu ťažkých podmienok by im to malo trvať dlhšie, ako mali naplánované, ale okolo 17.00 h by mohli byť dole. Keďže ani do polnoci k autu neprišli, telefóny im stále zvonili, ale ani jeden na telefonáty ani na SMS neodpovedal, požiadal o pomoc HZS," uviedli horskí záchranári. Pri pátraní pomáhala aj Letka Ministerstva vnútra SR. 

Viac o téme: Vysoké TatryGerlachovský štítGerlach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu