Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Branislav Gröhling o reforme školstva: Zavádzame takzvaný rakúsky model vysokého školstva

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Pri reforme vysokých škôl sa zavádza takzvaný rakúsky model vysokého školstva. Uviedol to v rozhovore minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že hlavným cieľom reformy je zvýšiť kvalitu slovenského vysokého školstva.

"Súčasťou reformy je aj zmena metodiky financovania vysokých škôl, ktorá cielene podporuje kvalitné pracoviská," povedal minister školstva. V zákone rezort školstva podľa šéfa rezortu prináša niekoľko kľúčových opatrení, ako je skrátenie externého štúdia, zavedenie funkčných miest docentov a profesorov, čo umožní získať na slovenské vysoké školy aj zahraničných odborníkov a napokon výkonnostné zmluvy. "Ide o zmluvy, v ktorých sa vysoká škola zaviaže splniť konkrétne ciele do dvoch rokov – napríklad počet absolventov alebo zlepšenie uplatnenia absolventov. Keď tieto ciele škola splní, dostane financie," doplnil minister školstva.

Branislav Gröhling o reforme
Zobraziť galériu (2)

Čo sa týka spájania vysokých škôl, rezort školstva vyhlásil rozvojové projekty, do ktorých sa prihlásilo niekoľko vysokých škôl. "Je to predpríprava prvých krokov súvisiacich s možným spojením vysokých škôl. Takýto krok však do veľkej miery závisí aj od záujmu univerzít a ich snahy spájať odborné a vedecké kapacity pod jednu strechu," uzavrel minister.

S návrhom novely vysokoškolského zákona z dielne rezortu školstva, ktorú už schválila vláda, opakovane nesúhlasili reprezentácie vysokých škôl. Na znak nesúhlasu s novelou zákona sa 16. novembra konal Zodpovedný protest za slobodné univerzity. Vznikla aj petícia Za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách, ktorú podpísalo viac ako 20.000 ľudí.

Viac o téme: ŠkolstvoReformaBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu