Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé projekty financované z plánu obnovy sa už realizujú, potvrdil minister školstva Gröhling

minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling
minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Z plánu obnovy a odolnosti má byť v školstve financovaných viacero projektov. Už teraz sa realizuje projekt doučovania, priblížil v rozhovore minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že podporili 100 percent škôl, ktoré sa do projektu prihlásili a splnili podmienky.

Doučovanie bude podľa slov ministra školstva pokračovať aj v roku 2022. Cieľom projektu doučovania je, aby v prvom rade pomohli žiakom zvládnuť obdobie po pandémii a upevniť si poznatky. "Zároveň je to jeden z nástrojov na pomoc žiakom, ktorí majú s učivom problémy, aby sme im pomohli a znížili sme opakovanie ročníka," vysvetlil minister školstva.

Z plánu obnovy sa majú rozšíriť školy, aby sa odstránila dvojzmenná prevádzka 

"Okrem toho nás čaká odstránenie dvojzmennej prevádzky, ktoré sa týka 49 základných škôl na Slovensku. Je to veľmi smutné, ale aj dnes v 21. storočí máme školy, kde je nedostatok kapacít a kam chodia žiaci na smeny," poznamenal minister školstva. Z plánu obnovy sa majú preto tieto školy rozšíriť, aby sa odstránila dvojzmenná prevádzka.

Rozšíria sa aj kapacity materských škôl 

Ďalej by sa postupne z plánu obnovy mali čerpať aj financie na rozšírenie kapacít materských škôl. "Je to potrebný krok aj vzhľadom na povinné predprimárne vzdelávanie. Žiaľ, niektoré mestá a obce neboli také aktívne v rozširovaní materských škôl ako iné, a preto budeme tento problém riešiť aj prostredníctvom plánu obnovy," uviedol.

Z plánu obnovy sa budú čerpať financie na dobudovanie školských knižníc 

V roku 2022 by sa mala podľa slov ministra školstva realizovať aj debarierizácia väčších stredných škôl, ktoré budú takto prístupné aj žiakom so zdravotným znevýhodnením. "Zároveň z plánu obnovy budú čerpané financie na dobudovanie školských knižníc. Zmyslom nie je iba podporiť čítanie a čitateľskú gramotnosť. Školské knižnice by mali slúžiť pre školy zároveň aj ako priestor na vzdelávanie, ako vzdelávacie či študijné centrum," uzavrel šéf rezortu školstva.

Viac o téme: FinancovanieProjektyBranislav GröhlingPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu