Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trestanie dezinformácií v praxi? Uff… Mimovládka poukázala na tvrdú realitu! Veď tento paragraf sa skoro nevyužíva

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, gettyimages, Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA – Rezort spravodlivosti sa pustil do úprav a zmien by sa mohli dočkať aj trestné činy súvisiace so šírením dezinformácií. Tie sa v tomto období stali "obľúbené" najmä medzi konšpirátormi šíriacimi rôzne hoaxy týkajúce sa pandémie. Ozvali sa však už aj kritické hlasy, ktoré tvrdia, že takéto dezinformácie ohrozujúce život či zdravie môžeme stíhať už dnes - predovšetkým ako poplašné správy. Transparency International Slovensko sa teda pozrela na to, ako často sa tento paragraf využíva v praxi. Ako sa ukázalo – veľmi často nie.

Mimovládka poukázala na to, že od roku 2010 bolo za šírenie poplašnej správy uložených v priemere 25 trestov, z toho priemerne päť nepodmienečne. "Zaujímavé je, že z vlaňajších 30 prípadov bolo až 13 z Košíc. Z medializovaných správ vyplýva, že išlo predovšetkým o nepravdivé oznámenia o výbušninách na verejných miestach, vrátane samotných súdov. Tieto prípady spôsobujú aj značné hospodárske škody, v roku 2016 napríklad košický súd zosobnil páchateľovi za evakuáciu súdnych budov 14-tisíc eur," uviedli.

Trestanie dezinformácií v praxi?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Rovnaký trend potvrdzuje aj pohľad na 18 rozsudkov a trestných rozkazov za celú republiku, ktoré nám pri tomto paragrafe ponúkol za roky 2020 a 2021 vyhľadávač na portáli Otvorené súdy. Až na jeden sa všetky týkali nahlásenia bomby, prípadne hrozby plynového výbuchu," poukázali. Jedinou výnimkou bol podľa nich zamestnanec malej stavebnej firmy z Banskej Bystrice, ktorý si začiatkom pandémie v marci 2020 vymyslel príbeh o svojej nákaze a povinnej karanténe pre zamestnancov a na dva dni tak paralyzoval celú prevádzku.

Trestanie dezinformácií v praxi?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

"Aj z týchto dát je teda zrejme, že paragraf šírenia poplašnej správy sa dnes využíva pomerne úzko," skonštatovali. Podľa nich tak zrejme aj preto "ministerstvo spravodlivosti preferuje rozšírenie tohto trestného činu aj o novú skutkovú podstatu šírenia nepravdivej informácie.“

"Vzhľadom na závažne dopady falošných správ sa tejto úvahe dá rozumieť a diskusiu o tejto téme vítame. Zároveň však platí, že trestné právo má vždy byť až prostriedkom poslednej možnosti," odkázali. Ako problematická sa im okrem toho javí aj navrhovaná vágna formulácia, ktorá môže vytvárať priestor na zneužívanie.

Trestanie dezinformácií v praxi?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Kolíkovej novela Trestného zákona

Novela Trestného zákona je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Okrem šírenia poplašných správ sa tiež zaoberá úpravou drogových trestných činov, reaguje na aktuálny nárast útokov voči lekárskemu personálu, učiteľom, bezpečnostným zložkám či novinárom a venuje sa tiež téme znásilnenia.

Ministerka Kolíková predstavila Novelu trestného zákona (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ako vysvetlil rezort, v súvislosti so spomínanou úpravou trestných činov súvisiacich so šírením dezinformácií a zavedením nového trestného činu ´Šírenie nepravdivej informácie´ reagujú "aj na čoraz väčší počet výroby a šírenia nepravdivých informácií, ktoré sa v tomto období vyrábajú a šíria najmä v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a ktoré sú svojím dopadom spôsobilé ohroziť životy a zdravie ľudí. Navrhujeme vytvoriť novú skutkovú podstatu trestného činu šírenia nepravdivej informácie. Trestným činom bude výroba alebo rozširovanie vedome nepravdivej informácie, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu."

Viac o téme: Nepravdivé informácieTransparency International SlovenskoNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu