Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kladivo na lekárov: Za šírenie hoaxov môžu prísť o licenciu! Týchto piatich už riešia

Lekár Zobraziť galériu (5)
Lekár (Zdroj: Getty Images, Pixabay)

BRATISLAVA – Doktorom, ktorí šíria dezinformácie a hoaxy, chcú klepnúť po prstoch. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou preveruje lekárov šíriacich dezinformácie. Aktuálne má na stole podnety až na piatich z nich. V hre je dokonca možnosť straty licencie.

Úrad upozorňuje na to, že pacient sa spolieha, že lekár mu chce dobre, že rozumie zložitým biologickým procesom a vie posúdiť ich príčiny a dôsledky pri použití najnovších vedeckých poznatkov. Poukazujú pritom na fakt, že z obetí koronavírusu nebolo zaočkovaných v októbri takmer 86 percent a v novembri 83 percent ľudí a ochoreniu u nás podľahlo viac ako 16-tisíc ľudí. "Na druhej strane evidujeme iba 7 prípadov v kauzálnej súvislosti s podaním vakcíny, čo pri viac ako 5 miliónoch podaných dávok predstavuje štatisticky, aj keď nie ľudsky, zanedbateľné riziko," uviedli.

 

ÚRAD PRE DOHĽAD NAD ZDRAVOTNOU STAROSTLIVOSŤOU PREVERUJE LEKÁROV ŠÍRIACICH DEZINFORMÁCIE 👏 ➡Úrad pre dohľad nad...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, December 20, 2021

 

"Pri plnom rešpekte k právu na slobodu prejavu je však s ohľadom na vyššie uvedené fakty neakceptovateľné, aby lekár spochybňoval existenciu ochorenia COVID-19, označoval vakcínu za podvod alebo namiesto vakcíny odporúčal lieky, ktoré nie sú pre liečbu tohto ochorenia registrované," tvrdí úrad. Sily preto spojil aj so Slovenskou lekárskou komorou.

Kladivo na lekárov: Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

V hre je strata licencie

Zriadená bola tiež etická komisia, ktorá bude pravidelne vyhodnocovať dostupné podnety a podrobí ich eskalačnému mechanizmu. "Cieľom etického prieskumu bude reagovať na hoaxy šírené niektorými lekármi a jasné vymedzenie sa úradu voči komunikácii, ktorá porušuje základný záväzok zdravotníckeho pracovníka postupovať pri výkone povolania odborne, v súlade s etickým kódexom a na základe vedeckých poznatkov," informoval úrad.

"Úrad pri takýchto lekároch začal vykonávať dohľady nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti u poskytovateľov, u ktorých vykonávajú svoje povolanie. Zmienené konanie lekára totiž môže mať dopad aj na správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V nadväznosti na vyhodnotenie konkrétnej veci bude úrad v rámci svojej kompetencieprijímať opatrenia voči takýmto lekárom, a to v podobe ukončenia spolupráce (ak je takýto lekár konzultantom úradu) až po návrhy na zrušenie licencie či podania na Disciplinárnu komisiu SLK," doplnili.

Kladivo na lekárov: Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Iba pokuta nestačí

Aktuálne je podaných päť podnetov a to na Štefana Hrušovského, Andreja Janca, Jána Lakotu, Petra Liptáka a Michala Pijáka.

V prípade Liptáka už bolo ukončené prvé disciplinárne konanie, o čom informovala Slovenská lekárska komora. To viedlo k uloženiu pokuty vo výške 500 eur. Takúto sankciu však úrad nepovažuje za dostatočnú.

Vysvetlili to tým, že spomínaného lekára neprimäla ani k tomu, aby zmenil obsah webovej stránky svojej ambulancie, na ktorej naďalej verejne odporúča liečbu v rozpore s výsledkami vedeckého poznania. "Úrad preto s potešením prijal informáciu o tom, že SLK v rámci svojich obmedzených zákonných možností plánuje pristúpiť k tvrdšej sankcii a nadviazať tak na vyhlásenie zo svojho posledného snemu, kde si lekári zvolili nové vedenie," informoval úrad.

Peter Lipták
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako v Rakúsku

S cieľom zbierania skúseností úrad inicioval aj rokovania s rakúskou lekárskou komorou. Tá totiž od vypuknutia pandémie spustila disciplinárne konania približne 50 lekárov z vlastných radov, ktorí spochybňujú COVID-19.

„V niekoľkých prípadoch už ÖAK pozastavila výkon povolania, v jednom prišiel lekár, ktorý vystavil sporné potvrdenie o oslobodení od nosenia rúška, o licenciu. Varovné signály vysiela ÖAK aj čo sa týka zmluvných vzťahov so zdravotnou poisťovňou,“ uviedla predsedníčka úradu Renáta Bláhová.

Viac o téme: LekáriPodnetyDezinformáciePostihHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu