Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kollár vychladol: Koalícia našla zhodu! O Žilinkových právomociach rozhodne pracovná skupina

Koalícia našla zhodu Zobraziť galériu (3)
Koalícia našla zhodu (Zdroj: TASR, Topky)

BRATISLAVA - Úpravou spornej časti Trestného poriadku, vďaka ktorej môže generálny prokurátor zrušiť rozhodnutie v prípravnom konaní, sa bude zaoberať pracovná skupina. Tvoriť ju majú zástupcovia koaličných strán, ako aj odborníci na trestné právo. Dohodli sa na tom lídri na štvrtkovej (2. 9.) koaličnej rade.

Návrhy na zmeny by mala pracovná skupina priniesť už na najbližšiu koaličnú radu, ktorá má byť v pondelok (6. 9.). Úpravy by sa mali pripraviť na základe programového vyhlásenia vlády. Boris Kollár po prepustení exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského pripustil predčasné voľby v prípade, ak by nezákonnosti pokračovali. Zdá sa, že na koaličnej rade však našli zhodu. Aspoň zatiaľ.


Budú predčasné voľby? Vyjadrením Kollára stráca koalícia zmysel: Je to hrozba a veľká facka demokracii


VIDEO Sme rodina reaguje na prepustenie Pčolinského: Kollár pripúšťa predčasné voľby

Sme rodina reaguje na prepustenie Pčolinského: Kollár pripúšťa predčasné voľby (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vznikne pracovná skupina

Mimoriadnu koaličnú radu k tejto téme zvolala šéfka Za ľudí Veronika Remišová. "Má byť vytvorená pracovná skupina, ktorá preskúma možnosti úpravy a s možnosťami bude informovať na koaličnej rade, ktorá ďalej rozhodne o postupe," povedal predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Pracovnú skupinu má viesť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), každá strana má do nej nominovať maximálne dvoch členov.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) reagoval, že pracovná skupina vznikla, pretože treba verejnosti priniesť odpovede na otázku, ktorú prinieslo rozhodnutie generálnej prokuratúry. Skupina bude mať podľa neho odborný charakter. "Očakávame, že už v pondelok na koaličnej rade by mohla priniesť prvé závery zo svojich rokovaní," povedal premiér v stanovisku.

Kollár vychladol: Koalícia našla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Pracovná skupina má preskúmať zúženie paragrafu 363 Trestného poriadku a dodržiavanie princípu zákonnosti trestného konania. Vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že bude "dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu".

Výsledok by mal byť známy o pár týždňov

"Na koaličnej rade bola táto téma prediskutovaná na politickej úrovni, úlohou pracovnej skupiny by malo byť posúdiť tento zámer z odborného hľadiska a pripraviť návrh riešenia, ktorý predloží koaličnej rade," priblížil poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS). "Plán je, že k záveru by sa malo dospieť v horizonte dní, prípadne niekoľko málo týždňov, nie mesiacov," doplnil.

VIDEO Politici by sa k trestnému konaniu nemali podľa Maroša Žilinku vôbec vyjadrovať

Politici by sa k trestnému konaniu nemali podľa Maroša Žilinku vôbec vyjadrovať (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V prvej fáze by mali byť súčasťou pracovnej skupiny maximálne dvaja zástupcovia každej koaličnej strany. "Aby sme sa pokúsili vyjasniť si pozície a nájsť spoločný postoj v rámci vládnej koalície," vysvetlil Dostál s tým, že ak dôjde k nejakej dohode, návrh zrejme prediskutujú aj s prokuratúrou a odbornou verejnosťou. Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) povedal, že súčasťou pracovnej skupiny majú byť aj odborníci na trestné právo.

Sporný paragraf

Viacerí predstavitelia koalície hovoria o úprave, respektíve zúžení paragrafu, ktorý dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Zmeny by podľa Kolíkovej mali byť súčasťou plánovanej novelizácie.

VIDEO Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mal zariadiť zrušenie obvinenia Vladimírovi Pčolinskému

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mal zariadiť zrušenie obvinenia Vladimírovi Pčolinskému (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Paragraf využila GP SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Šéf prokurátorov Maroš Žilinka reagoval, že ak nebude mať generálny prokurátor možnosť zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, stane sa z neho štatista. Generálny prokurátor musí mať podľa neho právo rozhodnúť, ak došlo k porušeniu zákona.

Prečítajte si spoločné vyhlásenie koaličných strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí: 

"Na základe včerajšieho rokovania koaličnej rady za účasti všetkých koaličných strán sa koaličná rada jednomyseľne zhodla na nasledovnom postupe:

- zriaďujeme pracovnú skupinu zo zástupcov koaličných strán, ako aj odborníkov na trestné právo;
- úlohou tejto pracovnej skupiny je preskúmanie a príprava návrhu úprav § 363 Trestného poriadku v zmysle schváleného znenia programového vyhlásenia vlády SR a rovnako posilnenia prvkov kontroly zákonnosti postupov OČTK v rámci trestného konania.

Pracovná skupina prvé návrhy predloží na koaličnú radu, ktorá sa uskutoční v pondelok 6. septembra 2021.

Cieľom tohto postupu je posilnenie ochrany zákonnosti v rámci trestného konania a rovnako zvýšenie dôvery verejnosti v nezávislosť postupov OČTK."

Zmeniť sporný paragraf Trestného poriadku by sa dalo dvomi spôsobmi, tvrdí Mária Kolíková

Ak by došlo k dohode na zmene sporného paragrafu Trestného poriadku, upraviť by sa mohol v rámci návrhu disciplinárneho poriadku, ktorý už schválila vláda a putuje do parlamentu, prípadne by bol súčasťou novely Trestného poriadku, na ktorej pracuje rezort spravodlivosti. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Dodala, že v koalícii zatiaľ nehovorili o tom, kedy by mohlo k zmene dôjsť. Ministerka si myslí, že je dobré zúžiť paragraf 363 tak, aby sa neumožnilo zrušovanie obvinení či zrušovanie začatí trestného stíhania. Kolíková má viesť pracovnú skupinu, ktorá sa bude zmenou zaoberať.

"Zatiaľ neprebehla debata, že keď dôjde k dohode na úprave paragrafu 363 Trestného poriadku, v akom časovom horizonte by došlo k predloženiu do parlamentu," uviedla Kolíková. Ak by sa koalícia dohodla, vidí dve možnosti, ako paragraf zmeniť. "Jedna je uvažovať o tom, či by to mohlo byť súčasťou rozširujúceho návrhu k disciplinárnemu poriadku, ktorý je v parlamente a v rámci ktorého je otvorený aj Trestný poriadok, alebo by to bolo súčasťou novely Trestného poriadku, na ktorej pracujeme," priblížila.

Ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku je podľa Kolíkovej dôležité ustanovenie, ktoré dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR usmerňovať prokuratúru v rámci svojej činnosti. "Osobne sa domnievam, že je dobré, aby ju skôr pozitívne usmerňovala smerom k otváraniu trestných konaní ako k zatváraniu trestných konaní," skonštatovala.

Kollár vychladol: Koalícia našla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Kolíková poukazuje na potrebu zmeny zákona aj pre prípady, ak by došlo k sporu medzi jednotlivými prokuratúrami, nadriadenými a podriadenými. "Zvlášť, ak môže ísť o spor medzi generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou, či je tam napríklad dostatok dôkazov na to, aby sa vôbec začalo trestné stíhanie, nechala by som priestor pre konkrétnu prokuratúru, aby si so sebou niesla to bremeno, ktoré súvisí so začatím trestného stíhania, a dôkazné bremeno s ňou išlo ďalej až do súdneho konania," doplnila.

Na vytvorení pracovnej skupiny sa dohodli koaliční lídri. Majú v nej byť zástupcovia koaličných strán. S prvým návrhom majú prísť na najbližšiu koaličnú radu v pondelok (6. 9.). Do debát by mala byť podľa Kolíkovej neskôr prizvaná aj generálna alebo špeciálna prokuratúra. Úpravy by sa mali pripraviť na základe programového vyhlásenia vlády. Pracovná skupina má preskúmať zúženie paragrafu 363 Trestného poriadku a dodržiavanie princípu zákonnosti trestného konania.

Paragraf využila GP SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Šéf prokurátorov Maroš Žilinka reagoval, že ak nebude mať generálny prokurátor možnosť zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, stane sa z neho štatista. Generálny prokurátor musí mať podľa neho právo rozhodnúť, ak došlo k porušeniu zákona.

Viac o téme: úpravaPracovná skupinaTrestný poriadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu