Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Gröhling chce deti udržať na prezenčnej výučbe: Pre tento plán ohlásil trojicu opatrení!

Archívna foto Zobraziť galériu (2)
Archívna foto (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zdá sa, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) ani po začiatku a otvorení školského roka nezaháľa a v pláne na fyzické zotrvanie detí na školách čo najdlhšie chce urobiť ešte viac. Z jeho kuchyne k nám dorazila trojica plánov, ktoré chce presadiť v najbližších dňoch v záujme udržania detí v triedach aj počas tretej vlny koronavírusu.

Gröhling podľa našich informácií požaduje skrátenie karantény pre žiakov a študentov a má na to vyčlenené aj tri konkrétne požiadavky. Podľa všetkého chce minister minimalizovať dištančnú výučbu na neporovnateľnú úroveň v komparácii s predošlými vlnami ochorenia Covid-19. Cieľom je udržať čo najdlhšie prezenčnú výučbu na školách.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

 

Trojica opatrení: karantény, testy a individuálne izolácie

Prvý bod sa týka karantény. V súčasnosti platí karanténa 14 dní, minister chce podľa všetkého pre žiakov a študentov zmenšiť rozpätie na 7 až 10 dní.

Gröhling navrhuje tiež PCR test pre žiakov po 5 dňoch a návrat žiaka do školy po obdržaní negatívneho výsledku. Na porovnanie, súčasná vyhláška aj v prípade negatívneho testu nariaďuje stále dvojtýždennú karanténu.

Tretí návrh je individuálna karanténa iba pre žiaka s potvrdeným pozitívnym testom na Covid-19. "Zvyšok triedy a zamestnanci školy by v tomto prípade do karantény nešli. Toto by platilo v oblastiach s vysokou zaočkovanosťou rizikovej populácie, pedagogického zboru a / alebo mládeže," tvrdí minister. Ten pritom podľa našich informácií o týchto návrhoch posledné dva týždne diskutuje s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO), Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ), ale aj s epidemilogickým tímom. Rozhodnutie zrejme padne v nasledujúcich dňoch.

Archívne video

Gröhling varuje pred prepadávaním a opakovaním ročníkov na školách, musíme konať! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ŠkolyKoronavírusBranislav GröhlingAktualne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu