Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie na úvod po návrate poslancov do lavíc, neschválili ani program!

Poslanci dnes v parlamente riešia aj avizované stúpajúce ceny energií. Zobraziť galériu (6)
Poslanci dnes v parlamente riešia aj avizované stúpajúce ceny energií. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Parlamentné prázdniny sa zrejme definitívne skončili a je tu prvá schôdza na sklonku leta. Bude to 37. schôdza, ktorá sa bude venovať cenám energií v roku 2022 a o postupe SR po dokončení plynovodu Nord Stream 2. Poslanci nekončia ani po ukončení tejto schôdze, pretože má nasledovať očakávané a mimoriadne rokovanie o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Dnes sa však nepodarilo otvoriť ani jednu schôdzu s tým, že odvolávacia schôdza sa bude nakoniec otvárať až zajtra.

VIDEO Tlačová konferencia Michala Šipoša a poslancov OĽaNO: 

Mikulec tvrdí, že bol na schôdzu o jeho odvolávaní pripravený, no tú napokon ani neotvorili (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Galéria: Poslanci prišli do lavíc po parlamentných prázdninách

Aktualizované 13:00

V minulosti keď unikali uznesenia tak to podľa Mikulca Ficovi ani ďalším členom bývalej vlády neprekážalo. "Policajný prezident vypovedal na prokuratóre a myslím si, že toto môžeme považovať za zlyhanie prokuratúry, že z tejto výpovede uznesenie uniklo," verí Petrovi Kovaříkovi Mikulec.

MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:55

Michal Šipoš ako predseda klubu OĽaNO po boku s Romanom Mikulcom na tlačovom brífingu spomína kauzy bývalej vlády v kontexte cien energií. Vyjadril sa aj k odvolávaniu Mikulca. "Veľmi sa tomu Ficovi ani nečudujeme, lebo to vyšetrovanie je v plnom prúde. Stopy vedú čoraž bližie k Robertovi Ficovi, preto robí čo vie, robí tlačovky, natáča videjká, aby dal jasný odkaz svojím kamarátom "držte huby"," povedal na brífingu Šipoš.

MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:23

Poslanci Hlasu reagujú na neotvorenie ani jednej zo schôdzí. "Chápem parlamentnú obštrukciu a chápem, že aj my sme ju voči opozícii tak isto kedysi použili, ale nespomínam si, žeby sa takto zneužíval v prípade odvolávania takéhoto dôležitého ministra," tvrdí Peter Pellegrini.

Pellegrini kritizuje koalíciu za parlamentné blokovanie otvorenia schôdze ohľadom odvolávania Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:12

Poslanci ani na druhý pokus neschválili otvorenie schôdze o odvolávaní Mikulca. Začiatok schôdze sa presúva na zajtra o 9:00.

V parlamente sa nepodarilo ani na druhýkrát otvoriť schôdzu o odvolávaní Mikulca, preložili ju na utorok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:40

Kollár zisťuje uznášaniaschopnosť pre 38. schôdzu. Nie je však prítomná nadpolovičná väčšina potrebných poslancov. Schôdza tak bude až 12:10.

VIDEO Prvý pokus o otvorenie 38. schôdze o odvolávaní Romana Mikulca:

Prvý pokus o otvorenie schôdze ohľadom odvolávania Romana Mikulca nevyšiel (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:27

Poslanci SaS cez predsedníčku klubu Annu Zemanovú vysvetľujú, prečo nepodporili začiatok schôdze o cenách energií. "Išlo by len o podporenie ďalšieho divadla Roberta Fica. Ak chce o tomto hovoriť pán Fico, tak by to bola kritika len na jeho hlavu a jeho vlády," povedala Zemanová s tým, že SaS dospela k tomuto kroku po konzultácii s lídrom SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

Aktualizované 11:23

Poslanci čakajú do 11:37, kedy sa má začať ďalšia, 38. schôdza o odvolávaní ministra vnútra. Ten sa už nachádza v pléne a debatuje s predsedníčkou zdravotníckeho výboru Janou Bittó Cigánikovou.

MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:05

Kollár konštatuje, že poslanci neschválili program schôdze k téme stúpajúcich cien energií a ukončil schôdzu. O 30 minút bude zvolaná ďalšia schôdza na tému odvolávania ministra Mikulca.

MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TV NR SR)

VIDEO Poslancom sa nepodarilo otvoriť 37. schôdzu o cenách energií a Nord streame 2:

Fiasko na prvej poprázdninovej parlamentnej schôdzi, poslanci neschválili ani program o zvyšujúcich sa cenách energií (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:05

Poslanci sa už nachádzajú v parlamente. Boris Kollár ako predseda NR SR otvoril schôdzu a skonštatoval, že pritomných poslancov je 124, čím je NR SR uznášaniaschopná.

Aký bol pôvodný plán?

Skupina poslancov chcela na mimoriadnej schôdzi prerokovať a prijať návrh uznesenia k výraznému rastu cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022. Venovať sa chceli aj rizikám pre príjmy štátneho rozpočtu po sprevádzkovaní plynovodu Nord Stream 2.

MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Plánovali zároveň požiadať exekutívu o predloženie vecného a časového harmonogramu krokov, ktoré musí vláda okamžite podniknúť, aby sa eliminovali ťažké finančné, hospodárske a sociálne dosahy zvyšovania cien energií v roku 2022.

Viac o téme: SchôdzaOdvolávanieCeny energiíRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu