Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Ústavný súd rozhodol o referende k predčasným voľbám: Prvé reakcie! Matovič sa pustil do Čaputovej

Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan Zobraziť galériu (4)
Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Otázka navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR nie je v súlade s ústavou. Po neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu (ÚS) SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

VIDEO Ústavný súd rozhodol: Referendum o predčasných voľbách nebude, otázka nie je v súlade s ústavou

Ústavný súd rozhodol: Referendum o predčasných voľbách nebude, otázka nie je v súlade s ústavou (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí. Otázkou referenda malo byť: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

19:01 Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci konania referenda o skrátení volebného obdobia. Zároveň ho však považuje za politicky motivované a účelové. "V každej demokratickej spoločnosti je samozrejmé, že zdrojom všetkej moci v štáte sú výlučne občania Slovenskej republiky. Preto majú plné právo kedykoľvek odvolať vládu, ktorá sa spreneverila vôli a záujmom občanov. Ústavný súd SR toto právo dnes spochybnil," skonštatoval Beluský. Poukázal, že ÚS tak urobil napriek tomu, že referendum o predčasných voľbách požadovalo viac ako 585.000 občanov.

Za veľmi nevhodné považuje ĽSNS aj načasovanie vyhlásenia rozhodnutia práve deň po tom, ako sa občania SR postavili proti rozhodnutiu vlády zablokovať niektoré hraničné priechody. "Občania tým vláde aj ostatným inštitúciám pripomenuli, pre koho dobro a v koho záujme musia pracovať. Ústavný súd dnes svojim vyhlásením tento odkaz občanov pošliapal," myslí si poslanec.

18:19 Na rozhodnutie Ústavného súdu a konanie prezidentky Zuzany Čaputovej zareagovala aj poslankyňa Národnej rady SR Vladimíra Marcinková (Za ľudí). Rozhodnutie Ústavného súdu treba podľa nej rešpektovať. Polemiku o tom, či bolo možné považovať referendovú otázku o predčasných voľbách na Slovensku za ústavne korektnú vníma ako oprávnenú.

"Názory na ústavnosť predčasných volieb vyvolaných inak, než na základe priamo ústavou predpokladaných dôvodov, predstavujú rozkol zužujúci ústavné právo na Slovensku už roky. Som preto presvedčená, že pani prezidentka nemala inú možnosť, než ako jediný ústavou oprávnený subjekt obrátiť sa na Ústavný súd Slovenskej republiky a iniciovať konanie, na ktorého konci možno nájsť odpovede na roky pokladané otázky spojené so základným fungovaním zastupiteľskej demokracie na Slovensku."

"Pani prezidentka konala zodpovedne. S nevyhnutným rešpektom k Ústave Slovenskej republiky a právnemu štátu. Štátu, v ktorom ma právo jednu podobu pre všetkých, bez ohľadu na to či nám to práve vyhovuje alebo nie," dodala na záver. 

16:58 Premiér Eduard Heger (OĽANO) je rád, že sa vyriešila otázka ústavnosti referendovej otázky o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR. Na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR reagoval s tým, že ho rešpektuje. Ambíciu opozície o zmenu Ústavy SR označil za znak strachu z očisty Slovenska.

VIDEO Premiér Eduard Heger k rozhodnutiu Ústavného súdu

Premiér Eduard Heger k rozhodnutiu Ústavného súdu: Rešpektujem to a som rád, že sa táto otázka vyriešila (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Ako zástanca právneho štátu rozhodnutie ÚS rešpektujem. Som rád, že sa táto otázka vyriešila a Slovensko má aj v tejto téme jasné pravidlá," uviedol premiér. Ambície opozície o zmenu ústavy podľa neho ukazujú, že sa nevie zmieriť s výsledkom parlamentných volieb. "Je to znak ich stupňujúceho sa strachu z očisty Slovenska, čo ich ženie k tomu, že za každú cenu sa chcú vrátiť k moci," dodal.

16:40 Prezidentka SR Zuzana Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene Ústavy SR a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o konanie referenda. Na stredajšej tlačovej besede to označila za jedno z možných riešení po rozhodnutí ÚS SR.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová odporúča koaličným aj opozičným stranám zmenu ústavy, ak sa na konaní referenda zhodujú

Prezidentka Zuzana Čaputová odporúča koaličným aj opozičným stranám zmenu ústavy, ak sa na konaní referenda zhodujú (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb. "Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda a ja ho obratom vypíšem, pretože by bolo v súlade s ústavou," vysvetlila. Ako podotkla, vníma zhodu politických strán, ktoré hovoria, že by predmetné referendum podporili. Zároveň poukázala na frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou, ktoré mnohých viedli k podpisu petície za referendum.

16:36 "Myslím si, že je dobré, že poznáme rozhodnutie Ústavného súdu SR k otázke predčasných volieb. Niekto sa teší z výsledku, niekto môže byť z neho sklamaný. Každopádne, rozhodnutie ÚS je na mieste rešpektovať," povedala ministerka s tým, že ak sa nezmení právna úprava, či už na úrovni ústavy alebo neskôr zákona, aby upravil detaily, tak nie je na mieste zbierať podpisy pod referendum k predčasným voľbám.

Kolíková podčiarkla, že ak sa niekomu nepáči toto rozhodnutie a tento stav, je potrebné k tomu vyvolať zmenu právnej úpravy. "Ak by sme naozaj chceli upraviť predčasné voľby cestou referenda v ústave, treba k tomu vážnu debatu, za akých podmienok je to na mieste, rešpektujúc aj rozhodnutie Ústavného súdu. To znamená, že je určite potrebné si počkať aj na písomné vyhotovenie rozhodnutia a riadne sa oboznámiť s celým odôvodnením," uzavrela s tým, že práve to môže byť cestou, ako k tomu dospieť.

16:22 "V KDH si ctíme inštitút referenda, ale zastávame názor, že vláda sa má meniť voľbami. Inou možnosťou je rozhodnutie o predčasných voľbách volenými zástupcami v Národnej rade SR, ale ako je vidieť, 90 hlasov za predčasné voľby sa dnes v parlamente nenájde," skonštatoval predseda KDH Milan Majerský.

16:22 Strana Spolu považuje za správne, že sa prezidentka Zuzana Čaputová s referendom obrátila na ÚS SR. "Je mimoriadne dôležité, že Ústavný súd raz a navždy rozhodol, že pomocou petície a vyhlásenia referenda nie je možné skrátiť volebné obdobie a vyvolať predčasné voľby. Z pohľadu budovania Slovenskej republiky ako právneho a demokratického štátu to je zásadné rozhodnutie s konkrétnym dosahom na systém našich volieb, ako aj praktický výkon politiky na Slovensku," vyhlásil predseda strany Juraj Hipš.

16:16 Koaličné hnutie Sme rodina rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o navrhovanom referende."Ak by to bolo na rozhodnutí Sme rodina, referendum by sa uskutočnilo a rešpektovali by sme jeho výsledok, ale zároveň rešpektujeme aj rozhodnutie Ústavného súdu," skonštatovalo hnutie.

16:15 Za zmarenie referenda o predčasných voľbách je zodpovedná prezidentka SR Zuzana Čaputová. V stredu to povedal predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Petičnú akciu by chcel zopakovať.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Plnú politickú zodpovednosť za to, čo sa stalo, nesie prezidentka SR. Ešte raz žiadam ľudí, nech to dajú pani prezidentke jasne najavo. Pretože ona nezastupuje ľudí, ona nie je hlavou štátu. Ona je dnes jediným reprezentantom Hegera, Matoviča a tejto zločineckej partie, ktorá tu dnes na Slovensku vládne," povedal Fico. Zdôraznil, že rozhodnutie ÚS berie na vedomie, ale nesúhlasí s ním.

16:09 Strana Za ľudí rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR. Podpredseda strany Juraj Šeliga to vníma tak, že ÚS svojím rozhodnutím definitívne odpovedal na dlhodobú otázku. So samotným rozhodnutím sa podľa vlastných slov stotožňuje. Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová už avizovala, že aj keby ÚS rozhodol inak, na referende by sa nezúčastnila, keďže ho považuje za nástroj "pokryteckej politiky Roberta Fica a Petra Pellegriniho".

"Z občianskeho, spoločenského, politického a právnického hľadiska bude odôvodnenie rozhodnutia mimoriadne zaujímavé. ÚS nám zároveň dal definitívne odpoveď na otázku, ktorá sa tiahla našimi politickými dejinami roky," uviedol Šeliga.

Pripomenul, že pri každom pláne na referendum o skrátení volebného obdobia sa otvárala debata o jeho ústavnosti. Teraz podľa neho ÚS povedal, že takéto referendum nie je prípustné. "Pretože, okrem iného, Ústava stanovuje, že volebné obdobie je štvorročné. Legitimita mandátu získaného v riadnych voľbách by nemala byť narušená zmenou politických nálad v spoločnosti," ozrejmil s tým, že takýmto rozhodnutím sme sa vyhli potenciálnym desiatkam referend, ktoré sú "nielen drahé, ale v prípade skrátenia volebného obdobia môžu významne znížiť legitimitu a kontinuitu politík jednotlivých vlád".

15:56 Ústavný súd (ÚS) SR zlyhal v procese budovania právneho a demokratického štátu, odňal voličom ich ústavné právo. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Reagoval tak na rozhodnutie ÚS, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR nie je v súlade s Ústavou SR. Pellegrini hovorí o čiernom dni pre slovenskú demokraciu a nebezpečnom precedense do budúcna. Obrátiť sa Hlas-SD plánuje na medzinárodné inštitúcie.  

Hlas-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Rozhodnutie ÚS o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Rozhodnutie ústavného súdu je formálno – právnym verdiktom, ktorý síce musíme rešpektovať, ale ktorému chýba demokratický duch a nesie v sebe nebezpečný precedens do budúcnosti," povedal Pellegrini.

15:47 "Rozhodnutie ÚS nemusí byť bodkou v ďalšom vývoji. Tesne pred rozhodnutím totiž zazneli vyjadrenia naprieč politickým spektrom v koalícii aj opozícii, a podľa nich by mala takáto možnosť v ústavnom systéme existovať. V celej Rade Európy sú dva štáty, ktorých ústavy pripúšťajú možnosť rozpustenia celoštátneho parlamentu z iniciatívy časti občanov, sú to Lichtenštajnsko a Lotyšsko," priblížil. Doplnil, že keď chceli túto možnosť zaviesť v Lotyšsku, v roku 2009 zmenili svoju ústavu a rovnaký postup je k dispozícii aj na Slovensku. "Môžeme sa inšpirovať tým, čo prijali v Lotyšsku, pokiaľ by si Národná rada SR myslela, že je to správne. Keď sa na to pozrieme z komparatívneho hľadiska, na fakty, tak len dva štáty zo všetkých štátov Rady Európy umožňujú niečo také a skôr je to kuriozita ako pravidlo," uviedol ústavný právnik z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Vincent Bujňák.  

15:37  Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, že referendum o skrátení volebného obdobia nie je v súlade s ústavou a nemôže sa konať. Liberáli zároveň upozornili, že v prípade, ak by referendum ÚS odobril, podriadili by sa jeho výsledku. "Boli sme pripravení považovať rozhodnutie občanov v referende za záväzné a podľa neho aj v parlamente hlasovať," uviedla strana SaS v tlačovom vyhlásení.

15:32 Líder koaličného hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič odsúdil konanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej ohľadom navrhovaného referenda o predčasných voľbách. Na sociálnej sieti uviedol, že okradla ľudí o právo vyjadriť sa. Hlava štátu sa pre referendovú otázku obrátila na Ústavný súd SR, ktorý ju v stredu označil za protiústavnú. "Nie som za predčasné voľby, ale som hlboko presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke, bez ohľadu na to, či sa nám to páči alebo nie," skonštatoval Matovič.

VIDEO Matovič s predčasnými voľbami nesúhlasí 

Matovič s predčasnými voľbami nesúhlasí: Ľudia majú mať právo na referendum, prezidentka spravila zbytočnú nadprácu (Zdroj: Topky/Maarty)

Líder OĽANO označil Čaputovej konanie za "zlomyseľné". "Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by ju len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu referendum zablokovať. Tvrdila by, že predsa ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a ona má právo vyhlásiť referendum aj bez posúdenia Ústavným súdom," myslí si Matovič.

15:31 "Ako predstavitelia petičného výboru sme nesmierne rozčarovaní a prekvapení verdiktom Ústavného súdu. Ako občania tejto krajiny toto rozhodnutie považujeme za neprijateľné. Skutočnosť, že Ústavný súd berie občanom právo na vyjadrenie svojho názoru vnímame veľmi negatívne. Zároveň to otvára množstvo ďalších otázok, ktoré bude treba následne vyriešiť. Je nám však nesmierne ľúto, že Ústavný súd zmaril snahu 600 000 nespokojných občanov, ktorí niesú spokojní s aktuálnou vládnou garnitúrou. V najbližšej dobe sa podobne oboznámime s verdiktom súdu a následne zvážime ďalšie kroky," uviedol predseda petičného výboru Ervín Erdélyi. 

15:30 Slovenská národná strana rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, no napriek tomu je presvedčená, že Ústavný súd rozhodol v rozpore s ústavnými zvyklosťami a Ústavou Slovenskej republiky. Ak môžu volebné obdobie skracovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, čo v histórii Slovenskej republiky urobili trikrát, nie je najmenší dôvod pochybovať o tom, že skrátiť volebné obdobie môžu skrátiť aj občania Slovenskej republiky hlasovaním v referende.

Dnešným rozhodnutím Ústavný súd povýšil práva poslancov nad práva občanov Slovenskej republiky. Je zrejmé, že týmto rozhodnutím Ústavný súd vyšiel v ústrety prezidentke Slovenskej republiky. Od dnešného dňa je prezidentka Slovenskej republiky plne zodpovedná za vývoj Slovenskej republiky a za vládnutie tejto vlády. Nič neospravedlní a nevyviní prezidentku Čaputovú za konanie Matoviča, Sulíka, Kollára a Remišovej. "Je nám ľúto, že došlo k pošliapaniu občianskych práv a želania takmer 600 000 občanov Slovenskej republiky."

Viac o téme: RozhodnutiePredčasné voľbyÚS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu