Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôležitá výzva ministerstva: Nahlasujte strety s medveďmi! Ochranári opísali nevídanú akciu v Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Medvede strácajú prirodzenú plachosť a sú čoraz bližšie k ľuďom. Slovenskom prednedávnom rezonoval prípad medvedej rodinky, ktorá spôsobovala škody medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aj v tomto súvise vyzvalo občanov, aby strety s medveďmi nahlasovali predovšetkým Zásahovému tímu pre medveďa hnedého.

Ak sú občania svedkami medvedej aktivity pri ľudských obydliach, mali by kontaktovať predovšetkým Zásahový tím pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR. „Opakovane sa totiž stáva, že občania sa s postrehmi obracajú prioritne na iné miesta, napríklad na médiá či sociálne siete,“ upozornil envirorezort s tým, že Zásahový tím pre medveďa hnedého vznikol preto, aby sa predchádzalo možným konfliktným situáciám a škodám, ktoré spôsobí činnosť medveďa hnedého.

„Ak sa o rizikovom správaní zvieraťa dozvieme až z médií, tak zvyčajne je už neskoro, keďže zviera sa už zväčša nenachádza v intraviláne obce,“ podotkol Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Zástupcov samospráv a širokú verejnosť požiadal, aby všetky strety okamžite ohlasovali na linku 0903 201 879, prípadne na e-mail zasahovytim@sopsr.sk.

MŽP pred pár dňami taktiež vyzvalo verejnosť, aby nahlasovala nezabezpečené kontajnerové stojiská, ktoré môžu lákať jedince medveďa hnedého do intravilánu obcí. „V prípade, ak ste vo vašom okolí spozorovali odpadové nádoby, ktoré nie sú správne, respektíve dostatočne zabezpečené, môžete sa obrátiť na Zelenú linku na telefónom čísle 0800 144 440,“ zdôraznilo ministerstvo.

Nevídaná akcia ochranárov v Tatrách so šťastným koncom

Členovia Zásahového tímu Medveď zo Štátnej ochrany prírody SR vykonali zásah voči problémovej medvedici s dvomi mladými, ktoré spôsobovali škody medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom. Šelmy uspali a premiestnili do divokej prírody Vysokých Tatier. Celá akcia sa podľa rezortu životného prostredia uskutočnila pod dozorom veterinárneho lekára. Profesionalitu zásahového tímu následne ocenil minister Ján Budaj.

Okolo Hrebienka sa túla medvedica s mladými, odborníci varujú: Toto radšej nerobte

„Ochranári od 28. apríla takmer nepretržite monitorovali pohyb medvedice s mladými,“ napísalo na sociálnej sieti MŽP. Podľa Michala Haringa zo zásahového tímu Štátnej ochrany prírody SR ide o mladú, približne štvorročnú medvedicu, ktorá sa zatiaľ nestala typickým kontajnerovým medveďom a dokáže si nájsť v prírode prirodzenú potravu. „Napriek tomu medvedica už vykazuje stratu plachosti pred človekom. Postupne začala spôsobovať viac škôd na majetku. Najčastejšie boli zaznamenané škody na drevených častiach budov, napríklad na Bilíkovej chate, bufetoch v Smokovcoch, ale aj na železničnej stanici v Starom Smokovci, či na budove slovenského zväzu sánkarov,“ podotkol Budajov rezort.

„Plašenie medveďov je jednou z foriem averznej terapie, ktorá sa využíva po celom svete. Jej cieľom je znovu navodenie plachosti u medveďov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu. Táto metóda však bola neúčinná a medvede sa opakovane vracali do osídlených oblastí, kde spôsobovali škody,“ ozrejmil Haring.

Ochranári zo zásahového tímu sa rozhodli odchytené medvede umiestniť v jednej z dolín Vysokých Tatier. Ide o územie s najvyšším stupňom ochrany prírody a výrazne obmedzeným pohybom turistov. Ochranári budú naďalej pohyb medveďov monitorovať. „Ochranou tradičných obyvateľov našich hôr chránime globálnu biodiverzitu,“ doplnil minister.

Viac o téme: MedveďTímHlásenieSRMŽPApelZásahový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu