Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výrobca Sputnika sa zahráva s dezinformáciami: Zavádzajúce tvrdenia priamo na účte zo sociálnej siete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

MOSKVA - Okolo samotného očkovania a vôbec vakcíny Sputnik V ako takej je stále mimoriadne horúco a neistota - minimálne zo strany výrobcu. Ten totiž na svojom oficiálnom kanáli na sociálnej sieti Twitter informuje o ostatných vakcínach nepravdivé informácie!

Upozorňuje na to aj portál Infosecurity. Kým ostatné spoločnosti propagujú vlastné produkty za účelom väčšieho dosahu, výrobca ruskej vakcíny stavil na strategiu podkopávania dôvery v ostatné vakcíny ako napríklad Pfizer. Účet na Twitteri zverejňuje informácie vytrhnuté z kontextu. 

Výrobca Sputnika sa zahráva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Sputnik V)

Sputnik V napríklad v jednom z postov na nástenke tvrdí, že vakcíny Pfizer sú spájané s vyššou mierou úmrtí. Predložené štatistické údaje boli však podľa Infosecurity získané chybnou metódou a vakcíny preto nie je možné porovnávať. "Prichádza dnešná antivaxerská propaganda od výrobcu vakcín? Bohužiaľ áno. Výrobca vakcíny Sputnik V tweetuje absolútne nezmyselné štatistiky v snahe spochybniť bezpečnosť vakcín od svojich konkurentov,“ tvrdí profesor z Washingtonskej univerity Carl Bergstrom.

Miroslav Hlivák o kauzách Kičuru, Bonule, ale aj nákupe ATG testov či vakcíne Sputnik (Zdroj: Vlado Anjel)

Neoverené tvrdenia

Oficiálny účet Sputnik V zároveň zdieľal správu ruského ministerstva zdravotníctva o tom, že ruská vakcína je účinná na 97,6 % a na 100 % efektívna v predchádzaní vážneho priebehu ochorenia COVID-19. Ani jedno z týchto tvrdení však nebolo overené nezávislým kontrolórom či iným orgánom. 

O vakcínach zo západu ako napríklad Pfizer, Moderna či AstraZeneca zdieľa účet Sputnik V na pravidelnej báze články, ktoré zveličujú riziko vytvorenia krvných zrazenín. Pravidelne tak dochádza k podkopávaniu dôvery ostatných vakcín. 

Výrobca Sputnika sa zahráva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tibor Rosta/MTI via AP)

Viac o téme: účetTwitter DezinformácieSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu