Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skvelá správa! Vakcíny používané v Európe sú účinné proti všetkým mutáciám koronavírusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

KODAŇ - Vakcíny proti covidu-19, ktoré sa v súčasnosti používajú v Európe, sú podľa všetkého schopné chrániť pred všetkými mutáciami koronavírusu. Na tlačovej konferencii to uviedol šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge. Zdravotnícke orgány požiadal, aby sa aj naďalej mali na pozore pred mutáciou, ktorá sa prvýkrát objavila v Indii. Zdôraznil ale, že očkovanie a preventívne opatrenia zabránia jej šíreniu, informovala agentúra Reuters.

Pilotná verzia COVID pasov sa testuje, spustená by mala byť načas, dovtedy budeme používať dočasné certifikáty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)

„Všetky varianty vírusu spôsobujúce covid-19, ktoré sa doteraz objavili, reagujú na dostupné, schválené vakcíny,“ ubezpečil Kluge. V Európe sa v tejto chvíli očkuje najmä vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Niektoré krajiny ale používajú tiež ruskú vakcínu Sputnik V či čínske očkovacie preparáty.

Takzvaná indická mutácia koronavírusu s označením B.1.617 sa doteraz objavila v 26 z 53 krajín, ktoré podľa WHO eviduje európsky región. Podľa Klugeho túto novú mutáciu WHO ešte stále skúma, ale je zrejmé, že sa dokáže šíriť veľmi rýchlo.

„Ideme správnym smerom, ale musíme stále dávať pozor. V niekoľkých krajinách existujú miesta zrýchľujúceho sa prenosu, ktoré by sa veľmi skoro mohli premeniť na nebezpečné ohniská nákazy... Pandémia sa ešte neskončila,“ dodal Kluge.

Viac o téme: ZdravieúčinnosťVakcínyWHOMutácieKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu