Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Globálna kampaň bojuje proti známym celosvetovým značkám: Krutosť voči zvieratám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dnes spustila koalícia Open Wing Alliance (OWA), ktorej členom je aj ochranárske združenie Humánny pokrok, globálnu kampaň v ktorej žiada Yum! Brands, materskú spoločnosť Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut, Taco Bell, WingStreet a The Habit Burger Grill, aby upustili od klietkového chovu, ktorý obývajú nosnice v ich medzinárodných dodávateľských sieťach. V tejto rozsiahlej kampani spája svoje sily 77 vplyvných organizácii zo 63 krajín, ktorých cieľom je, aby korporácia s rýchlym občerstvením dodávala do viac ako 50 000 prevádzok len vajíčka, ktoré nepochádzajú z klietkového chovu.

„Ako jedny z najväčších mien v oblasti rýchleho občerstvenia by mali Taco Bell, Pizza Hut a KFC prijať zodpovednosť za množstvo zvieracieho utrpenia, ktoré sa deje ešte pred tým než sa zvieratá ocitnú na jedálnom lístku“ hovorí Alexandria Beck, riaditeľka Open Wing Alliance. „Prijatím tohto jednoduchého záväzku, dokážu uskutočniť zmenu ktorá ovplyvní život a blaho miliónov nosníc v dodávateľských sieťach.“

Yum! Brands sa zaviazali, že skončia s používaním klietkových vajec ale len v niekoľkých prevádzkach. Vajíčka a produkty z nich, vyprodukované ich dodávateľmi však pochádzajú z veľkochovov, kde sú sliepky držané v malých špinavých klietkach. Obyčajne sa o jednu klietku o veľkosti zásuvky v šatníku delí 6 až 10 sliepok. Tieto klietky sú také malé a preplnené, že sa v nich sliepky nedokážu slobodne hýbať a ani si rozprestrieť krídla.

Často sa stáva, že sa časti ich tela zachytia do pletiva, čo má za následok zlomeniny, deformácie končatín a stratu peria. Vyčerpané alebo ochromené sliepky sú občas udupané inými sliepkami. Tie, ktoré prežijú, sú celý život väznené vo vlastných výkaloch a medzi mŕtvymi vtákmi. Bez jedinej politiky ohľadom welfare zvierat sa Yum! Brands priamo podieľa na zlom zaobchádzaní a zneužívaní nosníc v ich chovoch.

So zvyšujúcim sa dopytom po vajciach, ktoré nepochádzajú z klietkového chovu, aj medzinárodné spoločnosti a lídri odvetví od týchto vajec upúšťajú. Dokonca aj niektoré najväčšie svetové spoločnosti sa zaviazali, že sa v ich reťazcoch nebudú používať klietkové chovy, medzi ne patrí Unilever, Nestlé, Aldi, InterContinental Hotels, Sodexo, Mondelēz, Restaurant Brands International, Compass Group, Shake Shack, Famous Brands, Costa Coffee a Barila. Yum! Brands sa k týmto značkám ešte nepripojili.

Open Wing Alliance spustila petíciu<http://chng.it/ptH4QcfM> Change.org, na ktorej čele budú stáť aktivisti a aktivistky s online akciami, reklamami a na stránke NotYum.com<https://notyum.com/> sa môže zapojiť aj verejnosť. Tisíce aktivistov a aktivistiek z celého sveta sa zapojí do snahy o verejný záväzok Yum! Brands o ukončenie klietkového chovu a používaní vajec z klietkového chovu v dodávateľských sieťach a všetkých prevádzkach.

Viac o téme: SliepkyKampaňKFC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu