Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KOALIČNÁ KRÍZA Matoviča kádruje už aj bývalý minister a ekonóm Mikloš: Komu tým prospejete, pán premiér?

Mikloš nazerá na aktuálnu vládnu krízu. Zobraziť galériu (3)
Mikloš nazerá na aktuálnu vládnu krízu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA - To, kde sa v súčasnosti nachádza vládna koalícia, je podľa všetkého jedna veľká koaličná kríza. Skladá sa z viacerých nepokojov, no protestujúci SaS a Za ľudí sa zhodnú, že veľa vecí pramení z komunikácie premiéra Igora Matoviča, kvôli ktorej chcú rekonštrukciu vlády. Tej je dokonca otvorená aj Sme rodina Borisa Kollára. Teraz si však "do parády" zobral premiéra aj bývalý minister financií z vlády Ivety Radičovej, Ivan Mikloš.

Ten napísal svoj komentár pre SME, kde sa venoval hlavne vládnej kríze. "Koaličná vláda je zvláštne „zviera“, a to najmä vtedy, ak krajina potrebuje a vláda chce robiť potrebné reformy, ktoré nie sú ľahké ani z hľadiska technického (čo a ako zmeniť), ani z hľadiska politického (ako pritom nestratiť podporu voličov)," myslí si Mikloš v úvode.

Matovič prosí Sulíka a Remišovú, aby odložili politikárčenie a nevyužívali Sputnik ako nástroj na rozbitie vlády (Zdroj: Úrad vlády SR)

Tlak na premiéra v ťažkej dobe

Mikloš pripúšťa aj neustály tlak na premiéra, ktorý v aktuálnej covidovej dobe pretrváva. "Táto situácia kladie nesmierne vysoké nároky predovšetkým na predsedu koaličnej vlády, pretože on nesie najväčšiu mieru zodpovednosti za jej úspech, ktorý sa môže dostaviť vtedy a jedine vtedy, ak konkurenčné stranícke alebo osobné záujmy vo vláde neprevážia to najdôležitejšie, čím musí byť záujem krajiny," myslí si Mikloš.

Porovnávanie s krízou spred desiatich rokov

"V situácii, v ktorej sme boli, nemohla na jeseň 2011 premiérka v záujme krajiny konať inak, ako spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. A aj to urobila. Richard Sulík a jeho strana nehlasovali za a vláda padla," myslí si bývalý vicepremiér.

KOALIČNÁ KRÍZA Matoviča kádruje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Sulík však podľa neho nepriamo spôsobil, že vláda padla. "Som presvedčený, že Sulík a jeho strana vtedy nadradili záujmy strany a aj svoje osobné (politické) záujmy nad záujmy krajiny s výsledkom a s dôsledkami, ktoré všetci poznáme. Pomoc „lenivým Grékom“ bola vtedy veľmi nepopulárna a Sulík kalkuloval, že na tom jeho strana aj on politicky zarobia," vyhlásil Mikloš.

Teraz je to ešte horšie

Mikloš sa však vracia do prítomnosti. "Rok jeho (Matovičovho, pozn. red.) vládnutia však ukázal, že je to ešte omnoho horšie. Premiér namiesto toho, aby vnútrokoaličné konflikty tlmil a vládu stmeľoval, je najväčším generátorom a kľúčovým aktérom konfliktov. Ak sa na jeho vládnutie pozrieme cez prizmu pravidla „krajina-strana-ja“, tak musíme, žiaľ, konštatovať, že po dvanástich rokoch Ficovho vládnutia podľa garde „strana-ja-krajina“ máme premiéra, ktorý vládne v štýle „ja-strana-krajina“," myslí si Mikloš.

KOALIČNÁ KRÍZA Matoviča kádruje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Avšak jeho podrazenie vlastného ministra zahraničia Korčoka a postavenie sa na stranu Orbánovho ministra zahraničia Szijjártóa, ktorého návšteva a rokovanie v Komárne boli porušením pravidiel práve v politicky veľmi citlivej otázke dvojitého občianstva, svedčí o tom, že to tak nie je. Voličov Kotlebu, Danka, či Fica si totiž týmto nezíska, ale odradí," pridáva záverečné posolstvo ekonóm.

Viac o téme: VládaKoaličná krízaIgor MatovičIvan Mikloš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu