Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Pod lavínou v Tatrách zahynuli skúsení športovci: Mrazivé chvíle! Poľský šampión v slzách

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Uplynulý víkend sa v Západných Tatrách odohrala tragédia. Lavína tu strhla trojicu skialpinistov. Dvaja neprežili. Ukázalo sa, že obeťami sú skúsení športovci. V osudnej chvíli však hrali okolnosti v ich neprospech.

Podnikal, športoval a miloval hory. Takto na sociálnej sieti opisujú Krzysztofa Slezaka, ktorý zahynul po páde lavíny v Západných Tatrách. Obeťou má byť aj Poľka Malgorzata Kącka, ktorej smrť zarmútila aj poľského šampióna Grzegorza Sudola. Na sociálnej sieti jej venoval dojemné vyznanie. O smutnej správe informovala Horská záchranná služba v nedeľu ráno. 

Záchranná akcia skončila v skorých ranných hodinách.
Zobraziť galériu (5)
Záchranná akcia skončila v skorých ranných hodinách.  (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

Dráma sa odohrala ešte v sobotu večer. Jednému z Poliakov sa podarilo vyhrabať spod lavíny a skontaktovať známych a poľských záchranárov TOPR so žiadosťou o pomoc. Čas hral v neprospech tých, čo uviazli pod masou snehu. V oblasti bol zlý signál, s mužom, ktorý prežil, sa záchranári nevedeli opätovne spojiť. Okamžite ale vyrazili do terénu.

FOTO Pod lavínou v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

"Pokiaľ bolo možné, postupovali na snežných skútroch a ďalej na lyžiach až na miesto, z ktorého poskytol GPS súradnice oznamovateľ. Toho sa im však nájsť nepodarilo. Pri prepátravaní lavínišťa objavili dvojicu lavínou strhnutých skialpinistov, žiaľ už bez známok života," priblížila HZS.

Nočná mora

Člen skupinky, ktorý prežil, medzičasom prešiel cez hrebeň na poľskú stranu Tatier a dorazil na chatu na Hali Kondratowej v Zakopanom. Bol bez vážnejších zranení, len mierne podchladený. Slovenských záchranárov o tom informovali kolegovia z Poľska. 

Je isté, že skialpinista prežil doslova nočnú moru. Podľa jeho výpovede sa vyslobodil spod snehu. Chcel zachrániť aj kamarátov, použil lavínový vyhľadávač. No neúspešne.

Nešlo o nováčikov

Jednou z dvoch obetí je podľa poľských médií Krzysztof Slezak. Venoval sa triatlonu, extrémnym športom, založil značku S'portofino. "Hory, voda, beh a cyklistika - to bola jeho podstata," poznamenali na stránke GVT BMC 3SOFT Świebodzice. Až mrazivo vyznieva informácia, že Kris, ako ho prezývali, sa deň pred nešťastím zúčastnil špeciálneho tréningu, na ktorom sa venovali práve tomu, ako sa zachovať v čase lavínového nebezpečenstva.

Wciąż nie możemy uwierzyć, że wiadomość o śmierci Krzyśka to fakt... Zawsze uśmiechnięty, zafascynowany życiem, biznesem...

Uverejnil používateľ GVT BMC 3SOFT Świebodzice Nedeľa 14. februára 2021

Poľský šampión Grzegorz Sudoł, ktorý má na konte titul vicemajstra Európy v športovej chôdzi, venoval bolestivé slová skialpinistke Malgorzate. "Veľakrát rozprávala o svojich vášniach, bolo ich veľa. Hory boli jednou z nich," popísal s tým, že práve hory si jej život zobrali príliš skoro. "Je pre mňa ťažké to prijať," dodal muž, ktorý v súčasnosti pôsobí ako tréner. 

Wczoraj zeszła lawina w Tatrach, dziś dowiedziałem się, że zabrała ze sobą na zawsze wspaniałą osobę - zawodniczkę z...

Uverejnil používateľ Grzegorz Sudoł Nedeľa 14. februára 2021
Viac o téme: LavínaSmrťPoliaciTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu