Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Respirátory vs. rúška: Zdvojené nosenie chirurgických masiek sa vám nemusí vyplatiť, varujú hygienici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ponúkajú nám bavlnené či jednorazové rúška ochranu pred covidom, ak rezort zdravotníctva pre britskú mutáciu nového koronavírusu odporúča používať respirátory? Hygienici priblížili viacero dôležitých informácii, medzi nimi to, či je bezpečnejšie nosiť dve rúška naraz.

Rúško, či už látkové, alebo jednorazové, je naďalej efektívnou ochranou, ak sa používa správne. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. Rúško je ale potrebné vymieňať, keď je navlhnuté alebo znečistené, a manipulovať ním prostredníctvom gumičiek. „Rúško nemá cez ústa a nos voľne visieť, má priliehať k pokožke, aby vzduch neunikal po stranách mimo bariéry rúška,“ pripomenuli hygienici.

KORONAVÍRUS Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje: Pri respirátoroch je potrebné si overiť kvalitu

V čom spočíva výhoda FFP2 respirátorov?

FFP2 masky bez výdychového ventilu používajú najmä profesionálne skupiny, ktoré prichádzajú do priameho, úzkeho a opakovaného kontaktu s infekčnými osobami. „Tieto masky majú však filtračnú životnosť a mali by sa po niekoľkých hodinách vymeniť,“ podotkol Mikasov úrad.

Veľkou výhodou respirátorov je aj to, že dobre priliehajú k tvári a ich dizajn nositeľa prirodzene navádza nasadiť si masku správne a zbytočne sa jej nedotýkať, čím sa znižuje riziko kontaminácie rúk, ako aj samotného respirátora. V prípade, že respirátor neprekrýva okrem úst aj nos, nespĺňa tým svoju ochrannú funkciu a nemožno ho považovať za zvýšený štandard ochrany pre jednotlivca a ani pre jeho okolie.

Respirátory vs. rúška: Zdvojené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mali by všetci vymeniť bežné rúška za FFP2 respirátory?

Hygienici znova apelujú na správny spôsob nosenia rúšok. „Široká verejnosť sa aj naďalej dokáže účinne chrániť kombináciou správne nasadeného rúška, dodržiavania platných opatrení zameraných na zníženie mobility ľudí, dostatočného odstupu, dôslednej respiračnej hygieny a dezinfekciou rúk,“ uviedli.

V akých situáciách môže byť FFP2 respirátor vhodnejší než rúško?

FFP2 respirátory sa odporúčajú predovšetkým v situáciách s vyšším rizikom infekcie, teda ak sa človek dlhší čas ocitá v uzavretom priestore v spoločnosti väčšieho počtu ľudí. „Ako príklad možno uviesť cestu taxíkom či hromadnou dopravou alebo návštevu rušných predajní či služieb so zvýšeným pohybom osôb. Zdôrazňujeme, že ak má respirátor výdychový ventil, musí byť naviac prekrytý chirurgickým rúškom,“ podčiarkli odborníci z ÚVZ.

Respirátory vs. rúška: Zdvojené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mám nosiť dve rúška naraz, ak sa chcem lepšie chrániť a nemám respirátor?

Na nosenie dvoch rúšok naraz v súčasnosti existujú rôzne názory. Hygienici ale tvrdia, že ak sú rúška jednorazové, alebo z husto tkanej bavlny, a obe sú nasadené správne, zrejme poskytujú väčšiu ochranu pred šírením vírusu, pretože dochádza k ďalšej filtrácii častíc. Viac vrstiev podľa nich znamená účinnejšiu filtráciu. Na druhej strane, nosenie dvoch masiek môže ľuďom poskytnúť falošný pocit bezpečia. Odborníci preto pripomínajú, že vírus môže do tela prenikať aj sliznicou oka, čiže sa nemožno spoliehať na ochranu iba pomocou zdvojeného rúška. „Platí tiež, že ak sú masky nasadené nesprávne a vzduch uniká po ich okrajoch, sú znečistené alebo vyrobené z nekvalitného materiálu, ani dvojitá ochrana nemusí byť efektívna,“ zdôraznili experti.

Zdvojené nosenie chirurgických rúšok môže dokonca znížiť ich účinnosť! Odborníci to vysvetľujú materiálom jednorazového rúška. „Má veľmi dobré filtračné vlastnosti a ich slabinou býva najmä to, že nemusia dobre priliehať k tvári. Zdvojenie masiek môže zvýšiť odpor pri dýchaní a nechtiac viesť k tomu, že cez medzery bude unikať ešte viac nefiltrovaného vzduchu. Hlavnou úlohou rúšok je však zachytávať kvapôčky s vírusom a tým zabrániť šíreniu nákazy z infikovanej osoby na ostatných,“ priblížili hygienici. Preto sa podľa nich nedá vylúčiť riziko, že zdvojené rúška nemusia dostatočne dobre spĺňať ich primárnu funkciu.

Viac o téme: SlovenskoOchranaCovid-19RúškoKoronavírusRespirátorÚčinnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu