Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobrovoľne v prvej línii: FOTO Kapláni pomáhajú na COVID oddelení vo Zvolene, Matej opísal tvrdú realitu

Kapucíni pomáhajú na covid oddelení vo Zvolene Zobraziť galériu (3)
Kapucíni pomáhajú na covid oddelení vo Zvolene (Zdroj: AGEL SK a.s.)

ZVOLEN - Pod ochranným oblečením sú takmer na nerozoznanie od ostatných zdravotníkov vo zvolenskej nemocnici. Ich anonymita však končí tam, kde je potrebné vidieť tvár a poznať celé meno. Traja kapucíni z Hriňovej dobrovoľne pomáhajú na covidovom oddelení. Pomáhajú s ťažko chorými pacientmi a ich duchovná podpora je všadeprítomná a nevtieravá. A ako sa ukazuje, je aj veľmi potrebná.

Personálu vo zvolenskej nemocnici podali pomocnú ruku traja kapucíni. Dvaja kňazi - Anton Majerčák a Vladimír Polák – a študent Matej. „My sme si jednoducho s bratmi povedali, že chceme a ideme pomôcť. Povedal by som, že neviem či pomáham ľuďom ja alebo v istom zmysle oni pomáhajú mne. Nedá sa jednoznačne povedať, že nápomocný som len ja. Aspoň ja to takto vnímam. Okrem toho sme ako bratia nastúpili do už idúceho vlaku, čiže zohratého zdravotného personálu, ktorí svoju prácu vykonáva obdivuhodne, čo nás veľmi povzbudzuje,“ uviedol 26-ročný kapucín Matej Zbranek.

Kapucín Matej Zbranek
Zobraziť galériu (3)
Kapucín Matej Zbranek  (Zdroj: AGEL SK a.s.)

V dennej zmene je vždy jeden z trojice. „Keď vidím pacientov na tomto oddelení, tak vidím realitu. Každý človek potrebuje blízkosť druhého a hlavne nebyť sám. Myslím si, že by si asi každý chorý želal, aby bol pri ňom niekto z blízkych a pomáhal mu nielen vo veciach starostlivosti o neho, ale aj veľmi jednoducho - svojou vlastnou prítomnosťou, ktorá je, podľa mňa, pre chorého nad zlato,“ povedal k svojmu pôsobeniu na covid oddelení Matej.

Práca vo zvolenskej nemocnici na mimoriadne náročnom covidovom oddelení však nie je len o duchovnej podpore. Kapucíni pomáhajú všade tam, kde je to potrebné. „Je to služba. S bratmi sa počas večerov stretávame a spoločne zdieľame prežitý deň v službe. Vnímame našu vlastnú krehkosť a mnohokrát zotrvávame spoločne v bázni nad prežitým časom v nemocnici, ktorý nie je pre nás vždy ľahký. Napriek tomu vnímame túto službu veľmi pozitívne.“

Jeden z kňazov pomáhajúci vo zvolenskej nemocnici
Zobraziť galériu (3)
Jeden z kňazov pomáhajúci vo zvolenskej nemocnici  (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Pozitívne však vníma prítomnosť kapucínov v nemocnici vrchná sestra jedného z covidových oddelení Katarína Liptáková. „Na covid oddelení nám pribudla nečakaná pomoc. Väčšina z nás si pri slove kňaz predstaví len niečo spirituálne, avšak v tomto prípade to tak nie je. Naši traja pomocníci sa plnohodnotne zaradili do ošetrovateľského procesu. Odložili rúcho a obliekli si jednorazové oblečenie, založili si ochranné pomôcky a vydali sa za pacientmi. Pacientom pomáhajú pri každodenných činnostiach ako je toaleta, umývanie zubov, holenie, polohovanie, jedenie. Na prvý pohľad pracujú ako každý pracovník. Práce a činností na covid oddelení je naozaj veľa a páni kňazi spolu so študentom Matejom ju zvládajú s neuveriteľnou odhodlanosťou a pokorou. A to je presne to, čo nám priniesli. Pokoru. Ich pokoj a pokora im umožňujú pridať do bežných činností na oddelení to, na čo my v zápale povinností a snahe urobiť všetko správne zabúdame. Načúvať ľuďom. Ľuďmi nemyslím len pacientov, sú nimi aj naši pracovníci, naše sestry a sanitári. Každý jeden člen ošetrovateľského tímu. Naši kňazi, ako ich familiárne voláme, vnášajú na oddelenie možnosť vyrozprávať sa a posťažovať sa. Niekedy vypočuť si toho druhého a na chvíľu sa zastaviť vie pomôcť viac než podanie lieku. Preto im chcem touto formou poďakovať, že nám každý deň pripomínajú ľudskosť, úsmev, radosť a my ju máme možnosť darovať ďalej pacientom,“ povedala Liptáková.

Viac o téme: NemocnicaZvolenPomocCovid-19KoronavírusKapucíni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu