Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nevyznáte sa v typoch respirátorov? A ktoré možno použiť opakovane? Všímajte si TÚTO vec

Matovič drží v rukách ochranný respirátor FFP3 Zobraziť galériu (4)
Matovič drží v rukách ochranný respirátor FFP3 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Respirátory poskytujú kvalitnú a spoľahlivú ochranu pred novým koronavírusom, ktorý navyše zmutoval. Aký je však rozdiel medzi maskami FFP2 a KN95? A možno respirátor použiť viackrát? Na tieto otázky odpovedel Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR.

Na Slovensku od piatka platí nulová sadzba DPH na respirátory FFP2 a FFP3, ktorá bude platiť do 30. apríla. Práve tieto respirátory odporučili niektorí odborníci na lepšiu ochranu pred nákazou novým koronavírusom. Čím sa však tieto masky líšia?

Respirátory vs. rúška: Zdvojené nosenie chirurgických masiek sa vám nemusí vyplatiť, varujú hygienici

Rozdiel medzi respirátormi FFP2 a KN95

Odborníci tvrdia, že respirátory KN95 alebo N95 sú určené na ázijský/čínsky trh a mali by byť vyskúšané podľa čínskej normy GB/T 32610-2016. Ak ale majú byť uvedené ako osobné ochranné prostriedky na trh Európskej únie alebo Slovenska, musia byť posúdené podľa tunajších požiadaviek - to znamená podľa požiadaviek nariadenia (EÚ) 2016/425 o osobných ochranných prostriedkoch a podľa požiadaviek príslušnej harmonizovanej technickej normy EN 149 + A1.

U nás platná technická norma EN 149 + A1 delí filtračné polmasky podľa filtračnej účinnosti a maximálneho celkového prieniku na tri triedy - FFP1, FFP2 a FFP3.

Respirátor pri schránke jedného z domov v popradskej mestskej časti Matejovce
Zobraziť galériu (4)
Respirátor pri schránke jedného z domov v popradskej mestskej časti Matejovce  (Zdroj: TASR/Kristína Mayerová)

Respirátor KN95 by sa mal najviac približovať k filtračnej tvárovej polmaske triedy FFP2, avšak líšiť sa môže najmä svojím tvarom z dôvodu prispôsobeniu sa ázijskému typu tváre, z toho dôvodu v mnohých prípadoch v našich podmienkach nemusí správne priliehať, tým pádom môže dôjsť aj k zníženiu účinnosti a efektívnosti jeho nosenia. „Z dôvodu, že výrobky s označením KN95 neboli vyskúšané podľa európskych predpisov, odporúčame ich nepoužívať ako osobný ochranný prostriedok. V prípade, že majú preskúšanú aspoň zdravotnú nezávadnosť materiálu, tak ich odporúčame používať iba ako rúška na každodenné použitie (čo sú napríklad bežné textilné rúška),“ ozrejmil ÚNMS SR.

Respirátor typu FFP2
Zobraziť galériu (4)
Respirátor typu FFP2  (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

Možno respirátor použiť viackrát?

Použitie respirátora je uvedené v návode na použitie a bezpečnostných pokynoch, ktoré musí výrobca k výrobku priložiť predtým, než uvedie tento výrobok na trh. Spôsob použitia respirátora teda stanovuje priamo výrobca a užívateľ je povinný riadiť sa uvedenými pokynmi.

Technická norma EN 149 + A1 v prílohe definuje, že v prípade, ak je použitie filtračnej tvárovej polmasky ohraničené na jednu pracovnú zmenu, za triedou sa uvedie označenie "NR" (príklad FFP2 NR) a ak je znovupoužiteľná tak označenie "R" (príklad FFP2 R).

Viac o téme: FFP3RespirátorFFP2ÚčinnosťKN95RozdielPoužitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu