Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Testovanie na KORONAVÍRUS sa konalo vo viacerých mestách: Samosprávy oznamujú mieru pozitivity

Testovanie v Nitre Zobraziť galériu (9)
Testovanie v Nitre (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA - V Nitre sa počas uplynulého víkendu konalo štvrté kolo testovania na ochorenie COVID-19. Na 20 odberných miest prišlo od piatka 29. januára do nedele 31. januára 25.042 ľudí.

Z celkového počtu otestovaných bolo 211 pozitívnych. „To je 0,84-percentná miera pozitivity. Tieto čísla sú vrátane testovania vo výrobných závodoch, kde je miera pozitivity približne jedno percento. Odberné miesta v Nitre využili aj obyvatelia z celého okresu, pretože sa vo väčšine obcí počas víkendu netestovalo,“ oznámila radnica.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Po celoplošnom skríningu bola pozitivita v celom Nitrianskom okrese 1,1 percenta. V samotnom meste však bola nižšia. „Percento pozitívnych po prvom kole testovania (8. - 10. 1.) bolo 2,13 percenta, v druhom kole (15. – 17. 1.) bola pozitivita vyše 1,02 percenta a v treťom kole (22. – 24. 1.) klesla na 0,77 percenta. V štvrtom kole testovania bola miera pozitivity 0,84-percentná,“ informoval magistrát.

V Šali rozdávali testovaným seniorom respirátory

Šalianski seniori nad 60 rokov, ktorí sa počas uplynulého víkendu prišli otestovať na ochorenia COVID-19, dostali od mesta ochranné respirátory. Radnica sa tak snažila zabezpečiť ochranu rizikových skupín obyvateľov a zároveň ich motivovať k účasti na testovaní. Podľa slov hovorkyne mesta Dajany Hanesovej nie je pandemická situácia v Šali najpriaznivejšia. „Preto radnica zabezpečila pre občanov nad 60 rokov ochranné respirátory, ktoré sa vydávali na odberných miestach. Ochránia ich pred nebezpečnými časticami vo forme prachu, aerosólu, pár, pred baktériami a vírusmi,“ uviedla Hanesová.

Ako doplnila, od soboty do nedele (30. - 31. 1.) sa v Šali otestovalo 6093 ľudí. „Z nich malo 82 pozitívny výsledok. Upozorňujeme, že tieto údaje predstavujú len štatistiku ľudí, ktorí sa prišli otestovať na niektoré z ôsmich odberových miest, ktoré zriadilo mesto Šaľa,“ dodala Hanesová.

V Jelšave v nedeľu otestovali 495 ľudí, pozitivita bola 4,65 %

Dovedna 495 ľudí otestovali odberné tímy na ochorenie COVID-19 počas nedele (31. 1.) v Jelšave v okrese Revúca. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Kolesár s tým, že pozitívnych bolo 23 osôb, čo znamená pozitivitu na úrovni 4,65 percenta. „Po prvom dni druhého kola testovania v Jelšave konštatujeme, že v našom meste nákaza vrcholí. Je to situácia, keď zľahčovanie, benevolencia a nedodržiavanie opatrení už iste nie je namieste,“ zdôraznil primátor.

Zároveň podotkol, že nie je možné, aby osoby, ktoré boli pozitívne otestované v prvom kole skríningového testovania, nedodržiavali karanténu, chodili sa opakovane testovať a orgány, ktoré to majú kontrolovať, voči nim nevyvodili dôsledky. „Takto sa situácia nezlepší, ani keby sme sa testovali každý deň,“ dodal. V Jelšave pokračuje druhé kolo skríningového testovania aj v pondelok a utorok 2. februára. Počas prvého kola celoplošného skríningového testovania od 18. do 26. januára dosiahla pozitivita testov v Revúckom okrese podiel 2,23 percenta, takže okres sa z hľadiska pandemickej situácie zaradil medzi „horšie“. V samotnej Jelšave bola pozitivita 2,92 percenta.

Jelšava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Branislav Caban)

V Trebišove mali v skríningu mieru pozitivity 1,87 percenta

V Trebišove počas víkendového skríningového testovania na dočasne zriadených odberných miestach vykonali spolu 5456 antigénových testov. "Pozitívny výsledok malo 102 ľudí, čo predstavuje pozitivitu 1,87 percenta," informovala v pondelok hovorkyňa mesta Marina Mištaničová. Počas soboty a nedele (30. - 31. 1.) mesto zriadilo šesť odberných miest, testovali aj vojenskí zdravotníci v trebišovských kasárňach.

"Obyvatelia Trebišova prejavili záujem o testovanie, dôsledkom čoho bol aj vytvorený rad na každom odbernom mieste. Aj tentoraz sa občania testovali bez elektronického objednania. Na plynulosť skríningu a dodržiavanie aktuálnych hygienických opatrení dozerali príslušníci mestskej polície, vojaci, Rómska poriadková služba aj štátni policajti," priblížila hovorkyňa. Počas pracovných dní môžu Trebišovčania aj naďalej využívať možnosť otestovať sa v areáloch nemocnice s poliklinikou, vojenského útvaru a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. V predchádzajúcom prvom kole skríningu pred týždňom radnica hlásila 5138 otestovaných a mieru pozitivity 1,42 percenta.

Odberové miesto v Základnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

V Žiari nad Hronom zaznamenali 0,97 percenta pozitívnych prípadov

Na druhom kole skríningového testovania sa v odberových miestnostiach zriadených mestom Žiar nad Hronom cez víkend zúčastnilo 6464 ľudí. Pozitívny výsledok malo 63 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity 0,97 percenta. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

Mesto počas víkendu zriadilo desať odberových miest, jedno z nich aj v priemyselnom parku. V rámci mesta zaznamenali v prvom kole skríningu 77 pozitívnych z 6757 otestovaných. Okres Žiar nad Hronom sa s mierou pozitivity 1,38 percenta zaradil k takzvaným červeným okresom. Odberové miesta počas víkendu otvorilo aj mesto Kremnica. Ako samospráva informovala na sociálnej sieti, z 2386 otestovaných zachytili 18 pozitívnych prípadov. Miera pozitivity tak od minulého víkendu klesla z 1,23 percenta na 0,75 percenta.

Testovanie na KORONAVÍRUS sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom)

V Prievidzi otvorili mobilné odberové miesto na antigénové testovanie

Obyvatelia sa môžu dať od pondelka otestovať na ochorenie COVID-19 už aj v Prievidzi. Mobilné odberové miesto (MOM) tam otvorili v hoteli Magura na sídlisku Píly, informoval hovorca mesta Michal Ďureje. MOM na bezplatné antigénové testovanie bude otvorené od pondelka do soboty od 8.00 do 16.00 h. "Poskytovateľ plánuje v najbližších dňoch spustiť aj objednávkový systém, do tohto času nie je potrebné sa objednávať. Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je Ivan Fuljer," uviedol Ďureje.

Prievidzský okres patrí medzi okresy, v ktorých za určené obdobie antigénové testovanie vykázalo väčšiu mieru pozitivity. "K viacerým výnimkám obmedzenia slobody a pohybu podľa uznesenia vlády SR sa budú musieť občania aj od stredy 3. februára do nedele 7. februára preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu vykonaného od stredy 27. januára," pripomenul Ďureje. Na testovaní na ochorenie COVID-19 sa v meste uplynulý víkend zúčastnilo 16.900 osôb, z toho pozitívnych bolo 156 testov. Miera pozitivity tak dosiahla 0,92 percenta. V porovnaní s výsledkami prvého kola testovania poklesla miera pozitivity len o jednu desatinu.

V Topoľčanoch zostáva situácia vážna, i keď pozitivita mierne klesla

Napriek tomu, že miera pozitivity v Topoľčanoch v druhom kole testovania priebežne klesla oproti prvému kolu, situácia v okrese zostáva naďalej vážna. Počas víkendu sa v Topoľčanoch prišlo dať otestovať spolu 4404 ľudí, 67 z nich bolo pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Miera pozitivity priebežne predstavuje 1,52 percenta, informovala samospráva.

Mesto zriadilo v sobotu (30. 1.) sedem odberových miest. V nedeľu (31. 1.) pre veľký záujem pribudlo aj ôsme odberové miesto, ktoré vzniklo vytvorením tretieho odberového tímu v dome kultúry. Druhé kolo testovania v Topoľčanoch potrvá do utorka (2. 2.). V prvom kole skríningového testovania dosiahla miera pozitivity v meste 1,95 percenta, v okrese Topoľčany predstavovala 2,54 percenta.

Miera pozitivity v Liptovskom Mikuláši dosiahla 0,82 percenta

Do odberných miest v Liptovskom Mikuláši prišlo v rámci sobotňajšieho (30. 1.) testovania na ochorenie COVID-19 celkom 2324 ľudí. Pozitívny výsledok malo 19 z nich. Miera pozitivity dosiahla 0,82 percenta. Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti. Testovanie sa v sobotu uskutočnilo aj v Liptovskom Hrádku v okrese Liptovský Mikuláš. "Z celkového počtu 853 testovaných boli dve osoby pozitívne, čo predstavuje 0,23 percenta," informoval primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger, podľa ktorého malo testovanie bezproblémový priebeh. Okres Liptovský Mikuláš preradili v piatok (29. 1.) večer z červenej do zelenej zóny bez povinnosti testovania. Okresná samospráva už však mala všetko pripravené, preto sa rozhodla testovať.

Testovanie na KORONAVÍRUS sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

V Senici od pondelka fungujú tri trvalé mobilné odberné miesta

Od 1. februára spúšťajú v Senici prevádzku ďalšie dve takzvané trvalé mobilné odberné miesta (MOM). Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. O zriadenie MOM požiadala mestská nezisková organizácia Poliklinika Senica. "Prevádzkovať ju bude v priestoroch zimného štadióna od pondelka do soboty s otváracími hodinami od 8.00 do 16.00 h," informovala hovorkyňa.

Ďalšie odberné miesto spúšťa súkromná spoločnosť na Štefánikovej ulici. "Možnosť otestovať sa tu bude od pondelka do soboty v časoch od 8.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 h. Obe miesta zatiaľ berú záujemcov bez registrácie, neskôr sa bude potrebné objednať cez štátny rezervačný systém korona.gov.sk," doplnila Moravcová. Spolu s miestom, ktoré prevádzkuje Slovenský Červený kríž Územný spolok Senica, tak od dnešného dňa fungujú v Senici tri trvalé odberné miesta na bezplatné antigénové testovanie.

Miera pozitivity v okrese Komárno dosahuje 1,65 percenta

Okres Komárno dosiahol v druhom kole skríningového testovania na ochorenie COVID-19 najvyššie percento pozitivity medzi okresmi Nitrianskeho kraja, informovalo vedenie mesta. Od stredy (27. 1.) do nedele (31. 1.) otestovali obce, firmy a súkromné odberné miesta v okrese celkovo 47.629 osôb, z ktorých bolo 785 pozitívnych. Miera pozitivity predstavuje 1,65 percenta. V meste Komárno bolo počas uplynulého víkendu otestovaných 12.336 ľudí, 164 z nich malo pozitívne výsledky testov. Miera pozitivity dosiahla 1,33 percenta, čo je oproti prvému kolu testovania v predchádzajúcom týždni pokles o 0,32 percenta.

Najvyšší podiel pozitívne testovaných v Komárne bol v časti Harčáš, kde zo 183 testovaných osôb bolo osem pozitívnych, čo znamená pozitivitu 4,37 percenta. V porovnaním s minulotýždňovými výsledkami má percento nákazy klesajúcu tendenciu aj v tejto lokalite, kde bolo v prvom kole testovania nakazených 5,73 percenta z otestovaných obyvateľov.

Testovanie v Komárne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

Druhé kolo testovania pokračuje v Detve aj v pondelok

Druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 pokračuje v Detve aj v pondelok. Počas posledného januárového víkendu pribudlo v meste 20 pozitívnych ľudí na nový koronavírus. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke. „Šesť testovacích miest na sobotu (30. 1.) a tri na nedeľu (31. 1.) pripravilo mesto Detva pre druhé kolo testovania. Celkovo sa na ňom zúčastnilo 4160 ľudí, z nich testy odhalili 20 pozitívnych, čo je menej ako pol percenta,“ uvádzajú s tým, že v sobotu sa rozhodlo otestovať 2603 ľudí, pätnásti z testovania odišli s pozitívnym testom. „Ďalší piati sa k nim pridali po nedeli, keď tri odberové miesta otestovali 1557 ľudí,“ dodáva samospráva s tým, že záujemcovia sa stále môžu dať otestovať.

„Mesto zabezpečilo dve testovacie miesta. Jedno je v Dome kultúry A. Sládkoviča a druhé v Mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec) v historickej časti mesta. Otvorené sú od 8.00 do 18.00 h, s obedňajšou prestávkou od 11.45 do 12.30 h,“ pripomína. V prípade, že sa záujemcovia o testovanie nezúčastnia na celoplošnom testovaní, stále sa budú môcť otestovať na mobilnom odbernom mieste pred budovou Rescuemed na Záhradnej ulici od 8.00 do 16.00 h počas pracovných dní. Miera pozitivity sa po prvom skríningu dostala v okrese Detva na úroveň 1,11 percenta.

Druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 bolo vo Zvolene len jeden deň, v sobotu. „Výsledky hovoria o tom, že na naše odberné miesta prišlo 13.378 ľudí, pozitívnych bolo 80 z nich. Keď to vyjadríme v percentách, dostaneme sa k hodnote 0,6 percenta. K číslam sa ešte určite vrátim. Najmä k tým, na základe ktorých nás vláda poslala do druhého kola testovania. Lebo všetci sme presvedčení, že neoprávnene,“ uviedla na sociálnej sieti primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. Podľa informácií zo stránky ministerstva vnútra skončil okres Zvolen po prvom kole skríningu s 1,04-percentnou pozitivitou.

Trnava a Hlohovec majú pokles, Piešťany nárast pozitívne testovaných

Mestá Trnava a Hlohovec zaznamenali počas uplynulého víkendového testovania na COVID-19 mierny pokles pozitívne testovaných. Piešťany, ktoré nepatrili do "červených" okresov, zaznamenali pri dobrovoľnom testovaní obyvateľov percentuálny nárast. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnili samosprávy. Trnava testuje ešte aj v pondelok a utorok (2. 2.). Celkové výsledky za okresy ovplyvnia aj výsledky z jednotlivých obcí.

Miera pozitivity za sobotu (30. 1.) a nedeľu (31. 1.) bola v Trnave na odberných miestach (OM) plošného skríningu 1,02 percenta pri účasti 19.732 ľudí a 202 pozitívnych. V predchádzajúcom testovaní to bolo počas štyroch dní 22.642 otestovaných, z toho 288 pozitívnych, miera pozitivity bola 1,27 percenta. V Hlohovci je výsledok 113 pozitívnych pri účasti 7547 ľudí, čo je 1,50 percenta. V predchádzajúcom testovaní bolo na mestských OM od soboty 23. januára do utorka 26. januára otestovaných 7171 ľudí, z ktorých bolo 160 pozitívnych, čo je 2,23 percenta. Počas dobrovoľného víkendového testovania v Piešťanoch bolo na testoch 2484 ľudí, 52 malo pozitívny výsledok, miera pozitivity je 2,09 percenta.

Testovanie na KORONAVÍRUS sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

V Revúcej bola cez víkend pozitivita 2,4 %, v Lučenci 0,64 %

Miera pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 dosiahla cez víkend počas druhého kola skríningového testovania v Revúcej 2,4 percenta a v Lučenci 0,64 percenta. Na sociálnej sieti o tom informovali primátori týchto dvoch okresných miest. „Tento víkend sme mali v prevádzke dve odberové miesta, na ktorých sme otestovali 1965 ľudí, z toho bolo 47 pozitívnych,“ konkretizoval primátor Revúcej Július Buchta, podľa ktorého znamená výsledná miera pozitivity pokles v porovnaní s predchádzajúcim kolom o 0,72 percenta.

Lučenec sa vďaka výsledkom z prvého kola skríningového testovania zaradil z hľadiska pandemickej situácie medzi takzvané lepšie okresy. Podľa primátorky Alexandry Pivkovej sa však napriek tomu v meste rozhodli testovanie zopakovať i v druhom kole. „Počas celého víkendu sme v Lučenci otestovali 1086 ľudí. Objavilo sa celkovo sedem pozitívnych. Víkendová miera pozitivity je tak 0,64 percenta. V porovnaní s minulým víkendom, keď bola miera pozitivity v meste 0,38 percenta, je tento výsledok horší,“ konštatovala Pivková s tým, že ho ovplyvnili rôzne faktory. „Prišlo sa otestovať menej ľudí. Tí, ktorí prišli, potrebovali certifikát do práce, na cestovanie alebo sa necítili dobre a pociťovali príznaky nového koronavírusu,“ vysvetlila.

Testovanie na KORONAVÍRUS sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/ Mesto Lučenec)

V mestách na hornom Zemplíne vykonali viac odberov

V Snine otestovali počas víkendu 4768 osôb, z ktorých pozitívny výsledok testu malo 46 ľudí, čo je 0,96 percenta. Ako na internetovej stránke mesta informuje vedúca oddelenia strategického rozvoja sninského mestského úradu Erika Jankajová, tento víkend prišlo na odberné miesta viac ľudí a miera pozitivity bola nižšia v porovnaní s prvým kolom testovania. Minulý víkend (23. a 24. 1.) z otestovaných 4141 ľudí bola miera pozitivity 1,50 percenta.

V meste Humenné sa posledný januárový víkend prišlo dať otestovať 7857 ľudí, pričom pozitívny výsledok malo 67 z nich. Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu na webovej stránke mesta uviedla, že miera pozitivity bola na úrovni 0,852 percenta. Podotkla, že v rámci desiatich odberových miest v Humennom bola účasť vyššia ako pred týždňom v prvom kole skríningového testovania.

Mesto Medzilaborce na sociálnej sieti priblížilo, že počas víkendového testovania odhalili deväť pozitívnych z 1361 vykonaných testov. V porovnaní s prvým kolom testovania prišlo tento víkend viac ľudí, pričom počet pozitívnych bol nižší. Primátor mesta Vladislav Višňovský ešte minulý týždeň ozrejmil, že na prvom kole skríningového testovania sa zúčastnilo 1090 obyvateľov, z nich 14 malo pozitívny výsledok.

V Poltári sa otestovalo 1864 ľudí, desiati boli pozitívni

V sobotu (30. 1.) v Poltári otestovali 924 osôb a jeden odber bol s pozitívnym výsledkom. „Víkendové testovanie, ktoré pokračovalo v nedeľu (31. 1.) od 7.00 h, trvalo s prestávkami do 20.00 h. Na oboch odberových miestach sa otestovalo celkom 940 osôb. Z celkového počtu bolo zaznamenaných deväť pozitívnych odberov,“ dodalo mesto.

Záujemcovia sa mohli prísť cez víkend otestovať do telocvične pri Základnej škole na Ulici slobody a do areálu TJ Sklotatran Poltár. Podľa informácií zo stránky ministerstva vnútra sa okres Poltár s 1,33-percentnou pozitivitou ocitol v skupine tých okresov, ktoré absolvovali aj druhé kolo testovania na ochorenie COVID-19.

Mesto Košice eviduje najvyššiu pozitivitu na Luníku IX a v Šaci

V košickej mestskej časti (MČ) Luník IX bolo počas druhého kola skríningu na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných 66 ľudí, pozitivita pri 2338 otestovaných tak dosiahla 2,82 percenta. Na pondelkovom brífingu o tom informoval primátor Jaroslav Polaček s tým, že v MČ Košice-Šaca stúpla pozitivita na 1,55 percenta.

„Potvrdilo sa nám, že najväčšiu pozitivitu v rámci mestských častí má Luník IX. Takisto nám vyskakuje aj MČ Šaca. Samozrejme, bude treba robiť ešte hĺbkové analýzy, či ide o obyvateľov MČ alebo o obyvateľov, ktorí sú mimo mesta Košice a prišli z vidieka,“ povedal. Podľa magistrátu v Šaci otestovali 3675 ľudí, pričom malo pozitívny test 57 z nich.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Zatiaľ nie je známe, či Košice budú plošne testovať aj nasledujúci víkend. Podľa Polačeka to bude závisieť od celkovej sumarizácie dát, respektíve od toho, či bude spustený COVID automat. V rámci druhého kola skríningu od stredy (27. 1.) do nedeľňajšieho (31. 1.) večera vykonali v Košiciach 83.435 testov na COVID-19. Tie odhalili 754 pozitívnych, čo predstavuje 0,9-percentnú pozitivitu.

Pozitivita v Senci stúpla až na 1,65 %

Z okresných miest v Bratislavskom kraji zaznamenali počas víkendu v rámci 2. kola skríningu najvyššiu mieru pozitivity v Senci, kde stúpla až na 1,65 percenta. Samospráva upozorňuje, že sa na tom výrazne podieľa počet pozitívnych testovaných, ktorí majú v Senci len prechodný pobyt, resp. žijú mimo mesta.

V Senci sa testovalo už od piatka (29. 1.). Celkovo otestovali 8462 ľudí, pozitívny výsledok odhalili u 140 z nich. "Z tohto počtu bolo 90 s trvalým pobytom v Senci, ďalší 37 sú zahraniční pracovníci, ktorí majú v meste prechodný pobyt. Traja pozitívni bývajú v okrese Senec, desiati sú z iných častí Slovenska,“ priblížil primátor Senca Dušan Badinský. "Ak by sme brali len rezidentov Senca, miera pozitivity by bola 1,06, v sumáre je to 1,65 percenta,“ dodal.

Viac o téme: TestovanieVíkendPozitívniNitraKoronavárus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu