Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Východné Slovensko zasypal sneh: VIDEO Obrovská kalamita, popadané stromy aj tisíce domácností bez elektriny

Kalamita na východnom Slovensku Zobraziť galériu (19)
Kalamita na východnom Slovensku (Zdroj: FB/Polícia SR)

PREŠOV/KOŠICE – Časť výhodného Slovenska zasypal sneh. Polícia v tomto súvise apeluje na vodičov, aby boli na cestách opatrní. Podľa jej slov sa na cestách vytvára súvislá vrstva kašovitého snehu.

16:50 Na východe naďalej komplikuje dopravu sneh

Husté sneženie naďalej komplikuje situáciu na cestách vo východnej polovici Slovenska. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli zjazdnost.sk uvádza, že pre silné sneženie je obmedzená dohľadnosť na 100 metrov v lokalitách Široké, Fričovce, Záborské, Korytné a Dargov.

Stellacentrum informuje, že v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie je vyhlásený prvý situačný stupeň (zmenený režim údržby) na cestách druhej a tretej triedy. "Obmedzená dohľadnosť pre silné sneženie je takisto v lokalitách Šibeník, Jablonov, Poprad, Svinia, Bertotovce, Švábovská Stráň, Milhosť, Budimír, Sedlo Besník, Iliašovce, Pastierske, Spišský Hrhov, Batizovce, Petrovany a Štrba," dodáva Stellacentrum.

Zelená vlna RTVS potvrdzuje zlú dopravnú situáciu aj prípadom z Kokošoviec v okrese Prešov. "Za obcou v smere na Zlatú Baňu vyťahujú zapadnutý autobus, úsek je neprejazdný," spresňuje Zelená vlna na Twitteri.

16:36 Na cestu medzi Kysakom a Veľkou Lodinou popadali stovky stromov

Cestu medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie v dôsledku pondelkového nepriaznivého počasia zahatali stovky popadaných stromov. Ako potvrdila hovorkyňa KSK Anna Terezková, cez dočasné premostenie cez rieku Hornád medzi Kysakom a Veľkou Lodinou sa už dá dostať. Obchádzková trasa v blízkosti Hornádu cez osadu Sopotnica je naďalej neprejazdná.

Ako na pondelkovom brífingu uviedol predseda KSK Rastislav Trnka, Správa ciest KSK v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ) intenzívne pracuje na odstránení stromov. „Časovo to odhadli na dva až tri dni, verím, že to bude skôr a v priebehu zajtrajška bude táto cesta prejazdná a obyvatelia Malej Lodiny a Veľkej Lodiny sa po nej dostanú do Košíc a nebudú musieť využívať účelovú lesnú komunikáciu okolo vodnej nádrže Ružín,“ povedal. Dočasne sa do uvedených dvoch obcí z Kysaku nedalo dostať.

Zlá situácia na horskom priechode Dargov

Muži zákona upozorňujú šoférov v Košickom kraji na kalamitu na cestách. Na sociálnej sieti ukázali aj video zachytávajúce raňajšiu situáciu na horskom priechode Dargov.

Striehnite na aktuálnu PREDPOVEĎ: Noc v strede týždňa bude zrejme najstudenšia

Krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová neskôr informovala, že HP Dargov je v oboch smeroch z dôvodu nepriaznivého počasia neprejazdný.

Kolóny áut pred horským priechodom Dargov v okrese Trebišov
Zobraziť galériu (19)
Kolóny áut pred horským priechodom Dargov v okrese Trebišov  (Zdroj: FB/Roman Hanc)

„Horský priechod Dargov je neprejazdný z Trebišova do Košíc, ako aj v opačnom smere. Autá stoja v kolóne aj hodinu a pol. Sú tam skrížené kamióny,“ uviedla Ivanová.

Momentálne je pre nákladnú dopravu neprejazdný Dobšinský kopec.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Sneženie komplikuje dopravu aj v Prešovskom kraji

Podľa polície v celom Prešovskom kraji husto sneží. „Vzhľadom na aktuálnu poveternostnú situáciu - husté sneženie v celom Prešovskom kraji - sa na cestách vytvára súvislá vrstva kašovitého snehu. Z uvedeného dôvodu sú niektoré úseky ciest ťažko prejazdné, hlavne kopce a horské priechody,“ oznámili ochrancovia zákona.  

Policajti riadia dopravu na kopci Petič v obci Chmeľov, okres Prešov
Zobraziť galériu (19)
Policajti riadia dopravu na kopci Petič v obci Chmeľov, okres Prešov  (Zdroj: FB/Maroš Černý)

Ako ďalej uviedli, v úseku diaľnice D1 od Prešova po Hybe je do odvolania v oboch smeroch kvôli hustému sneženiu znížená rýchlosť na 80 km/h.

„Žiadame vodičov o maximálne zvýšenú opatrnosť a zhovievavosť, nakoľko podľa nami zistených informácii je všetka možná cestárska technika v teréne. Buďte opatrní!“ dodali policajti.

Odstavený kamión v obci Chmeľov
Zobraziť galériu (19)
Odstavený kamión v obci Chmeľov  (Zdroj: FB/Maroš Černý)

Na východnom Slovensku sú tisíce domácností sú bez elektriny

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) zaznamenala v pondelok predpoludním v súvislosti s počasím výpadky v distribúcii elektriny vo viacerých lokalitách Prešovského a Košického kraja. Vplyvom silného vetra, tvorby snehových jazykov a sneženia o 11.00 h evidovali viac ako 28.000 odberných miest s prerušenou distribúciou elektriny následkom 75 poruchových udalostí.

Ako uviedla Andrea Forbergerová z VSD, príčinami výpadkov distribúcie elektriny sú najmä spadnuté stromy na distribučnom vedení, poškodené izolátory a potrhané vodiče. „Konkrétne ide o lokality Kysak, Trebejov, Veľká Lodina, Rozhanovce, Beniakovce, Parchovany, Dvorianky, Trebišov, Humenné, Hažín nad Cirochou, Kamenica nad Cirochou, Modrá nad Cirochou, Belá nad Cirochou, Dlhé nad Cirochou, Snina, Komárov, Kurima, Kučín, Ďurďoš, Medzianky a Krompachy,“ priblížila Forbergerová s tým, že zamestnanci od skorých ranných hodín intenzívne pracujú na odstránení následkov počasia.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Obec Cabov)

S kalamitou pomáhajú hasiči

V súvislosti s odstraňovaním následkov silného sneženia, ktoré v pondelok postihlo najmä východné Slovensko, absolvovali hasiči do 13.00 h spolu 108 výjazdov. „Situácia je naďalej najvážnejšia v Košickom kraji, kde bola pomoc hasičov potrebná doposiaľ 69-krát. V Prešovskom kraji uskutočnili 39 výjazdov,“ priblížila Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že pri týchto výjazdoch zasahovalo celkom 140 príslušníkov. 

Na snímke dopravná nehoda za obcou Nový Ruskov v okrese Trebišov
Zobraziť galériu (19)
Na snímke dopravná nehoda za obcou Nový Ruskov v okrese Trebišov  (Zdroj: FB/Roman Hanc)

Výjazdy sa mali týkať najmä odstraňovania popadaných stromov blokujúcich cestné komunikácie, ako aj zapadnutých vozidiel. „Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú,“ uzavrela Križanová.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Dianie v Snine)

Vodiči na sociálnych sieťach upozorňujú na neprejazdný úsek medzi mestami Vranov nad Topľou a Strážske z dôvodu popadaných stromov na vozovke. Tie hlásia aj medzi Nižným Hrabovcom a Tovarným, kde je na ceste popadané aj elektrické vedenie. Kolóny sú aj medzi Humenným a Hažínom nad Laborcom, či v obci Víťazovce.

Na cestách v okrese Vranov nad Topľou to aktuálne vyzerá nasledovne:

  • I/79 Sačurov – Sečovská Polianka – cesta neprejazdná v oboch smeroch (skrížené vozidlá), premávka je riadená
  • I/18 Hrabovec – Strážske - ťažko prejazdná cesta v oboch smeroch (padajúce stromy, skrížené  kamióny)
  • I/15 Sedliská – Benkovce - ťažko prejazdná cesta v oboch smeroch (padajúce stromy, skrížené  kamióny)
  • III/5573 Slovenská Kajňa – Detrík –Matiaška - ťažko prejazdná cesta v oboch smeroch (padajúce stromy)
  • II/576 Banské - neprejazdná cesta v oboch smeroch (skrížené vozidlá)
  • II/576 Vechec - cesta prejazdná s obmedzením (motorové vozidlo v priekope)
  • II/558 Sedliská – Tovarné – Humenné - cesta prejazdná s obmedzením (motorové vozidlá v priekope)
  • I/18 Vranov nad Topľou – Tesco – cesta prejazdná v jednom smere (skrížené kamióny)
  • III/3621 Sačurov - cesta neprejazdná v oboch smeroch pre spadnuté elektrické vedenie 

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Prešovský kraj)

Spoje MHD aj vlaky na východe Slovenska meškajú

K meškaniam spojov MHD v rozsahu 15 až 20 minút dochádza na cestných komunikáciách v Košiciach z dôvodu snehovej nádielky. Hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Petrušová tiež spresnila, že linky premávajúce cez Krajský súd smerom na mestské časti Západ a Sídlisko KVP aktuálne premávajú odklonom cez Idanskú ulicu. Z dôvodu poľadovice podľa nej v pondelok ráno evidovali zdržanie MHD aj na Kalinovskej ulici.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Prešovský kraj)

Počasie komplikuje na východe Slovenska aj vlakovú dopravu. Podľa informácií "ZSSK mimoriadne" mešká osobný vlak zo stanice Strážske do Prešova 95 minút. Regionálny expres z Prešova do Košíc mešká viac ako 20 minút zo stanice Ličartovce. Hodinové meškanie má aj osobný vlak z Margecian do Nálepkova. Od pondelkového rána je pre spadnutý strom na trati prerušená doprava v úseku Kysak - Malá Lodina.

Množstvo snehu komplikuje dopravu aj v Poprade

V okolí Popradu sa na cestách nachádza päť až desať centimetrov snehu. V Poprade dosahuje snehová pokrývka 20 až 25 centimetrov. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že Správa mestských komunikácií (SMK) Poprad je od 1.30 h nonstop v teréne.

Ako ďalej priblížila samospráva, v teréne sú veľké vozidlá, multikáry, traktory či malé frézy, a okolo 40 pracovníkov nastúpilo na ručné čistenie chodníkov a vstupov do bytových domov.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

„Zrána bol najväčší problém s prejazdnosťou štátnych ciest Veľká ul. Fraňa Kráľa, Železničná ulica, cesta smerom na letisko, Západ- Slovenského odboja a 1/66 Štefánikova - kruhový objazd,“ ozrejmila radnica. Na mestských komunikáciách je podľa nej najväčší problém so zaparkovanými vozidlami na krajniciach vozovky a chodníkoch.

Na košických cestách je 45 mechanizmov

Aktuálne je na cestách v Košiciach 45 mechanizmov. S preventívnym posypom začali v nedeľu od 20.00 h. Intenzívne sneženie zaznamenali v pondelok o 02.30 h, kedy začali s likvidačným posypom. „Prioritou sú najfrekventovanejšie komunikácie definované Operačným plánom zimnej údržby. Do ukončenia spádu snehu ide najmä o hlavné ťahy komunikácií, trasy liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) s dôrazom na klesania a stúpania a prieťahy ciest II. a III. triedy,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Kosit Slavomíra Brzová s tým, že po tom, ako prestane snežiť, sa práce presunú na ďalšie komunikácie v zmysle stanovených priorít. Posyp komunikácií sa podľa nej vykonáva bezprostredne po odhrnutí čerstvo napadnutého snehu.

Prešov má v teréne od rána 11 mechanizmov

„Okrem ciest pluhujú a čistia chodníky, nástupištia MHD, priechody pre chodcov, lávky a schodiská v meste. Vzhľadom na neustále sneženie je však potrebné opakovane odhŕňať všetky cesty, chodníky, schody, zastávky MHD aj priechody pre chodcov, ktoré už boli vyčistené. Na Dubovej, Smrekovej a Čapajevovej ulici pod váhou ťažkého snehu došlo k pádu niekoľkých stromov,“ tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová. Mesto preto podľa jej slov prosí občanov o zvýšenú opatrnosť nielen pri jazde autom, ale aj pri prechádzaní pešo vo všetkých častiach mesta.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Prešovský kraj)

„Do 10.00 h bolo spluhovaných a posypaných viac ako 320 kilometrov ciest v Prešove. Cesty sú aktuálne prejazdné, neustále odhŕňané a máme aj dostatok posypového materiálu, dodala Šitárová.

Platí druhostupňová výstraha pred snežením!

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal do 12.00 h výstrahu 2. stupňa pred snežením v okresoch Gelnica, Košice okolie, Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Poprad, Prešov, Snina, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Meteorológovia v menovaných lokalitách očakávajú výskyt silného sneženia, pri ktorom ojedinele spadne 20 - 25 cm nového snehu. „Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ skonštatoval SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred snežením platí pre Banskobystrický a Žilinský kraj do obeda. SHMÚ predpokladá, že v niektorých okresoch môže napadnúť aj desať centimetrov nového snehu.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred vetrom platí pre niektoré okresy Košického kraja do 14.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu a v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Košickom kraji musia tak isto rátať s poľadovicou. Výstraha trvá až do obeda. Jej tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, akými sú doprava, pohyb osôb, či infraštruktúra.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre Košický a Prešovský kraj platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi až do 18.00 h. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Východné Slovensko zasypal sneh:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: KošicePolíciaPrešovDopravaSneženiePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu