Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Kratšie pohreby aj nábor na hrobárov: Riaditeľ krematória neúctu voči obetiam koronavírusu odmieta

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pohreby majú v čase pandémie ešte trpkejšiu príchuť. Pozostalí znášajú veľmi zle fakt, že rozlúčka s ich milovaným trvá kratšie. Navyše sa jej nemôžu zúčastniť všetci, ktorí zosnulého poznali. Ak sa však pozriete do zákulisia toho, čo sa denne deje v krematóriu v hlavnom meste, pochopíte, že iná cesta momentálne nie je.

ROZHOVOR Riaditeľ krematória o náročnej situácii počas pandémie: Museli sme skrátiť aj čas pohrebov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty)

Ľudia umierali aj pred pandémiou. Tento argument majú v obľube tí, ktorí spochybňujú nebezpečný koronavírus. Majú pocit, že zábery z nemocníc sú fingované, že ak aj ľudia umierajú, pod ich smrť sa nepodpísala nákaza, ktorá momentálne trápi celý svet.

Na poplach však nebijú len lekári. Ťažké časy prežívajú aj zamestnanci pohrebných služieb či krematórií. To v Bratislave funguje nepretržite, pohrebné obrady sú denne od ôsmej hodiny ráno až do šiestej večer. Museli ich skrátiť, aby stíhali. Za deň ich už mali aj dvadsať. 

VIDEO Kratšie pohreby aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Denne na miesto donesú tri či štyri veľké dodávky kvetín. V priestoroch, kam bežne smútiaci nenahliadnu, sú zas desiatky rakiev. Mnohé doviezli z Nitry, poznamenal Boris Šramko, riaditeľ pohrebnej služby Marianum mesta Bratislava.

Ticho by ste však čakali márne. Pod hluk sa podpisujú kremačné pece, zapnuté sú 24 hodín denne. Výnimkou je len nedeľa, kedy ich musia na 12 hodín vypnúť. Okrem toho sú tu v neustálom pohybe zamestnanci, ktorí nemajú čas si len tak vyložiť nohy.

VIDEO Kratšie pohreby aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zamestnanci doslova siahajú na dno svojich síl. Od vianočných sviatkov naši ľudia, ktorí spopolňujú zosnulých, pracujú v nonstop prevádzke. Je to veľmi vyčerpávajúce. Za celý týždeň je len 12-hodinové prerušenie - technologické, ktoré musí byť zapezpečené na to, aby nedošlo k poruche kremačnej pece," povedal Šramko.

Boris Šramko
Zobraziť galériu (5)
Boris Šramko  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Priznal, že na situáciu, kedy musela Bratislava vypomáhať pri kremácii zosnulých iným mestám, si nespomína. V zálohe sú aj krízové plány. Šramko však verí, že k masovému pochovávaniu zosnulých, ktorých rodiny nechcú dať spopolniť, nedôjde. "Prijali sme potrebné opatrenia. Keďže hrobári, ktorí vykopávajú hroby pre zosnulých, ktorých pozostalí chcú klasický pohreb, nestíhali, urobili sme nábor," uviedol. 

Bez ochrany živých by sa o mŕtvych nemal kto postarať

K práci v krematóriu patrí aj manipulácia s telami zosnulých. V prípade obetí koronavírusu však platia iné pravidlá, než zvyčajne. Aby zamestnanci mohli na poslednú cestu obliecť nebožtíka, ktorého zabila nákaza, do želaného odevu, musia dodržiavať prísne pravidlá. K nim patrí aj ochranný odev či špeciálna dezinfekcia miestnosti. Práve pre mimoriadnu náročnosť celého procesu je služba spoplatnená.

Boris Šramko opísal, že zamestnanci vykonávajú postupy voči zosnulým úctivo. V prípade pochybenia nekompromisne dostanú výpoveď.
Zobraziť galériu (5)
Boris Šramko opísal, že zamestnanci vykonávajú postupy voči zosnulým úctivo. V prípade pochybenia nekompromisne dostanú výpoveď.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Tí ľudia, ktorí sa rozhodnú, že zosnulého, ktorý zomrel na covid, nebudú obliekať, tak takýto zosnulý jednoducho zostáva v patologických vakoch a nie je s ním viac manipulované. Aby nedochádzalo k možnému prenosu nákazy," ujasnil Šramko. Absolútne však vylúčil, že by tento krok súvisel s akousi neúctou. 

Dôvodom je ochrana živých, ktorá je na prvom mieste. A zdá sa, že opatrnosť sa zatiaľ vypláca. Šramko totiž predostrel, že medzi približne 200 zamestnancami krematória ešte neevidovali prípad nakazeného.

Pre silné povahy: Prácu v krematóriu nezvládne každý. Zamestnancov podľa Šramka nie je ťažké nájsť, mnohí však po pár dňoch zistia, že to psychicky nezvládajú.
Zobraziť galériu (5)
Pre silné povahy: Prácu v krematóriu nezvládne každý. Zamestnancov podľa Šramka nie je ťažké nájsť, mnohí však po pár dňoch zistia, že to psychicky nezvládajú.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Smútiace rodiny však opatrenia znášajú s ťažkým srdcom. "Najčastejšia výčitka je, že prečo nemôžeme urobiť klasický obrad, s normálnou dĺžkou. Ale náš argument, že všetko je nevyhnutne potrebné na to, aby sme dokázali túto situáciu zvládnuť ešte pri bežnom režime, to napokon každý akceptuje," doplnil Šramko. Smútiaci totiž sami vidia, že akonáhle skončí jeden pohreb, už na miesto prichádzajú ďalší pozostalí odetí v čiernom.

Aktuálne sa pre zvýšenú úmrtnosť môže na pohreby čakať aj desať dní. Bez skrátenia pohrebných obradov by však kapacita krematória nestíhala a termíny boli dostupné najskôr o dva týždne.

Viac o téme: KrematóriumBratislavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu