Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet sa izoloval od Británie kvôli novému kmeňu KORONAVÍRUSU: Je nákazlivejší! Potvrdil to aj ÚVZ SR

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP, SITA/AP)

LONDÝN/BRATISLAVA – Svet sa izoluje od Británie kvôli mutácii koronavírusu. Viacero krajín vrátane Slovenska už zakázalo prílety zo Spojeného kráľovstva. Nový kmeň vírusu je podľa odborníkov až o 70 percent nákazlivejší než súčasná forma a britský minister zdravotníctva v nedeľu vyhlásil, že v sa im vymkol spod kontroly. Preto v Londýne a juhovýchodnej časti Anglicka platí počas Vianoc prísny lockdown. Podľa expertov však nič nenasvedčuje tomu, že by nový variant vírusu spôsoboval väčšie zdravotné ťažkosti než predchádzajúce, alebo že by bol rezistentný na novovyvinuté vakcíny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR tvrdí, že v slovenských laboratóriách by nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky a mali by odhaliť aj nový variant vírusu.

Podľa doterajších informácií bol nový kmeň koronavírusu SARS-CoV-2 prvý raz zachytený v októbri. Šlo o vzorku odobratú v septembri. Stanica BBC uvádza, že zhruba štvrtina z celkového počtu nových prípadov, ktoré Londýn evidoval v novembri, bola spôsobená mutáciou. V polovici decembra to už boli dve tretiny z celkového počtu. "Anglická" mutácia koronavírusu sa objavila aj v Austrálii, Dánsku, Holandsku či Taliansku.

Premiér Boris Johnson odvolávajúci sa na expertov povedal, že nový kmeň vírusu môže byť až o 70 percent nákazlivejší než ten, ktorý doteraz v Británii prevládal, a môže zvýšiť reprodukčné číslo o 0,4. Nariadil preto od nedele nové obmedzenia pre Londýn a juhovýchodnú časť Anglicka s tým, že "obyvatelia týchto oblastí musia zostať doma" minimálne do 30. decembra.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa odborníkov zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by táto mutácia ovplyvnila účinnosť očkovania. Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučila registráciu vakcíny proti covidu-19 firiem Pfizer a BioNTech, takže v EÚ by sa mohlo rýchlo začať očkovať.

Slovenské laboratóriá by mali odhaliť aj britský variant vírusu

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vo svojom stanovisku k novej mutácii koronavírusu podotkol, že "všetky vírusy, vrátane vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19, sa časom menia." „Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií tohto vírusu. Zatiaľ má väčšina zmien tohto vírusu malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje,“ skonštatoval úrad s tým, že existujú predbežné náznaky, že by sa variant z Británie mohol ľahšie šíriť medzi ľuďmi. „Zatiaľ nie sú dôkazy o zmenách v závažnosti ochorenia, protilátkovej odpovedi alebo účinnosti vakcíny,“ potvrdil ÚVZ slová zahraničných odborníkov.

KORONAVÍRUS Mikas upokojuje Slovákov: Nová mutácia v Británii? Vedci ich už zachytili viacero

Vírusy sa podľa úradu menia, keď cirkulujú, a tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu. „Je kľúčové zastaviť šírenie pri jeho zdroji: udržiavať hygienu rúk, fyzický odstup, používanie rúšok a všetky ďalšie opatrenia. Čím viac ľudí bude očkovaných, tým viac sa zníži cirkulácia vírusu, a tým sa zníži jeho potenciál pre nové mutácie a varianty.“

Úrad verejného zdravotníctva súčasne pripúšťa, že pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén. „Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike, by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén,“ ubezpečil úrad a dodáva, že v slovenských laboratóriách by preto nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky. „Aj nový britský variant vírusu by naše postupy mali odhaliť,“ uzavrel úrad.

Viac o téme: SlovenskoBritániaCovid-19KoronavírusMutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu