Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Samotné celoplošné testovanie nepomôže, tvrdí prezident Slovenskej lekárskej komory

Marian Kollár
Marian Kollár (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Samotné masívne celoplošné testovanie Slovensku v boji s pandémiou nového koronavírusu pomôcť nevie. V pondelok to uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár, pričom v ňom nevidí veľký význam.

"Doteraz nevidíme výsledok, ani nedisponujeme informáciami o výhodnosti tohto projektu, či už finančného alebo zdravotného," komentoval. Kollár zdôraznil, že lekárska komora vždy bola za testovanie. To má byť však selektívne, cielené a opakované v rizikových regiónoch, ohniskách nákazy, domovoch sociálnych služieb, zariadeniach zdravotnej starostlivosti či napríklad v strategických podnikoch.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Doplnil, že práve takéto testovanie malo a má význam. Za dôležité považuje, aby sa vždy vedelo, čo od konkrétneho testovania možno očakávať, či napríklad to, aké dáta a výsledky prinesie. Ideálne by podľa SLK bolo testovať presnejšími PCR testami. "Ale na to v tejto chvíli podľa mňa nemáme ani peniaze a zrejme ani kapacity. Takže treba zvoliť kombináciu. PCR testami by sme mali vždy verifikovať najmä pozitívnych pacientov, ktorých označili antigénne testy," komentoval Kollár.

Otázkou podľa jeho slov ostáva aj to, či sú antigénové testy, ktoré sa na Slovensku používajú, naozaj dobré. Komora očakáva, čo prinesú výsledky testovania v anglickom Liverpoole, kde použili viacero druhov antigénnych testov a ich výsledky budú porovnávať a vyhodnocovať.

Viac o téme: TestovaniePandémiaMarian KollárKoronavírusSlovenská lekárska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu