Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Balíček pomoci je schválený! Premiér Matovič o záchrane EÚ, miliardách pre Slovensko aj o koláči Merkelovej

V Bruseli sa napokon dohodli na záchrannom balíku. Zobraziť galériu (12)
V Bruseli sa napokon dohodli na záchrannom balíku. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRUSEL/BRATISLAVA - Po jednom z najdlhších summitov lídrov EÚ v histórii je na svete konečne dohoda o záchrannom balíku pre európske krajiny v dôsledku koronavírusu. Rokovania boli oveľa dlhšie, než tie predošlé. Na Slovensko sa už vrátil slovenský premiér Igor Matovič, ktorý po príchode usporiadal tlačový brífing. Na ňom bude podrobnejšie informovať o záveroch z tejto historickej dohody.

Premiér tlačovku nazval „Dobrá správa pre Slovensko“ a uskutoční ju priamo v termináli bratislavského letiska M. R. Štefánika. V kontexte záchrany po koronakríze v oblasti rokov 2021 až 2027 ide totiž o bezprecedentnú sumu 1,82 bilióna eur. Informovali o tom zdroje EÚ, na ktoré sa odvolali tlačové agentúry AP, Reuters a AFP.

VIDEO Tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča po návrate z Bruselu

Premiér Matovič oznámil geniálnu správu pre Slovensko, lídri EÚ schválili záchranný balík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Geniálna správa pre Slovensko

Igor Matovič označil v úvode tlačovky výsledok rokovaní samitu EÚ za geniálnu správu pre Slovensko. „Trúfam si povedať, že to bol najdôležitejší samit pre Slovensko počas nášho členstva.“ Slovensko by podľa neho malo mať v rámci grantov z fondu obnovy k dispozícii 7,5 miliardy eur na roky 2021 až 2023. Na rozvoj vidieka by malo Slovensko dostať okolo 200 miliónov eur navyše. V rámci rozpočtu na roky 2021 - 2027, o ktorom sa v Bruseli takisto rokovalo, bude môcť Slovensko čerpať ďalších 18,6 miliardy eur. 

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slivkový koláč pre Merkelovú

Premiér je spokojný s tým, že na Slovensku bude v rámci rozpočtu na najbližších sedem rokov k dispozícii 44 miliárd eur. Podarilo sa dohodnúť, že spolufinancovanie projektov z eurofondov bude vo výške 15 percent, tak ako doteraz. „Ušetrili sme Slovensku viac ako 1,9 miliardy eur,“ povedal Matovič. Slovensko stále nevyčerpalo 8 miliárd eur z predchádzajúceho programového obdobia.

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Jedna bruselská dohoda je splnená, teraz nás spoločne všetkých na Slovensku čaká spoločná úloha vymyslieť reformy, na ktoré tieto financie pôjdu,“ povedal premiér. Počas stretnutia mali narodeniny portugalský premiér Antonio Costa aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Ja som priniesol pani nemeckej kancelárke slivkový koláč,“ povedal premiér.

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cieľom podľa prezidentky nesmie byť len minutie peňazí

Cieľom Slovenska nesmie byť len minutie peňazí z Európskej únie, ale ich dobré investovanie do rozvoja krajiny aj pre budúce generácie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to považuje za najdôležitejšiu úlohu pre vládu a všetkých ľudí. Uviedla to na sociálnej sieti v reakcii na schválenú dohodu EÚ o záchrannom balíku pre ekonomiky zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu.

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Som rada, že sa nakoniec našla zhoda a EÚ je jednotná. Je to dobrá správa pre udržanie stability celej EÚ a zároveň aj bezprecedentná pomoc pre Slovensko,“ povedala hlava štátu. Dodala, že na to, aby SR dokázala zmysluplne finančnú pomoc využiť, musí spojiť „najlepšie hlavy a pripraviť veľmi dobrý plán“.

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Historický okamih predsa len prišiel: Lídri EÚ sa konečne dohodli!


Lídri našli zhodu

Lídri 27-členských štátov EÚ nakoniec našli zhodu, po štyroch dňoch a štyroch nociach rokovaní. Súhlasili s fondom obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Okrem toho lídri dosiahli aj dohodu o sedemročnom rozpočte EÚ vo výške jedného bilióna eur.

Matovič počas záveru rokovania
Zobraziť galériu (12)
Matovič počas záveru rokovania  (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

„Po 113 hodinách v Bruseli je dohoda konečne na svete. Bol to najdlhší samit za posledných 20 rokov a zároveň pre Slovensko najdôležitejší,“ napísal premiér Matovič na svojom Facebooku, na ktorom pravidelne zásoboval verejnosť informáciami z Bruselu. 

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Najdlhší summit

Summit, ktorý skončil dnes ráno, začal v piatok a bol pôvodne plánovaný ako dvojdňový. Časovo sa tak vrcholná schôdzka takmer vyrovnala doteraz najdlhšiemu summitu spoločenstiev z decembra 2000, kedy bola na programe reforma únijných inštitúcií nutná pre budúce východné rozšírenie európskeho bloku.

Historický deň

Najprv mali granty podľa pôvodného návrhu dosahovať 500 miliárd eur, ale po ostrom nesúhlase tzv. šetrných štátov bola táto suma znížená na 390 miliárd eur. „Toto je historický deň pre Európu,“ uviedol vo vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron s Igorom Matovičom po rokovaní
Zobraziť galériu (12)
Emmanuel Macron s Igorom Matovičom po rokovaní  (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Európa je silná a jednotná, povedal Michel

Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok ráno ocenil čerstvo schválenú dohodu EÚ o obrovskom záchrannom balíku pre ekonomiky zasiahnuté pandémiou koronavírusu, ktorý má výšku 750 miliárd eur, a označil to za historickú chvíľu. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. „Dokázali sme to. Európa je silná. Európa je jednotná,“ povedal Michel novinárom v Bruseli, kde sa konal od piatka mimoriadny summit, pôvodne naplánovaný len na dva dni. „Dosiahli sme dohodu,“ dodal.

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Stephanie Lecocq)

Merkelová cíti úľavu

Aj nemecká kancelárka Merkelová cítila "úľavu", keď lídri dospeli k dohode o balíku obnovy po koronakríze a o rozpočte EÚ. „Cítim veľkú úľavu. Vo februári sa nám to nepodarilo, ale teraz áno,“ uviedla na tlačovej konferencii. Myslela tým rozpočet Únie.

Balíček pomoci je schválený!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na tej istej tlačovej konferencii vyhlásil, že "gratuloval sám sebe" za to, že spolu s nemeckou kolegyňou Merkelovou presadil politiku solidarity. "Závery sú naozaj historické," doplnil.

Viac o téme: DohodaZáchranný balíkIgor MatovičBruselKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu