Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda schválila predĺženie podpory firiem a SZČO: Projekt má prispieť k udržaniu pracovných miest

Minister práce Milan Krajniak Zobraziť galériu (2)
Minister práce Milan Krajniak (Zdroj: Topky/J8n Zemiar)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby budú môcť dlhšie čerpať pomoc od štátu, a to do konca septembra tohto roka. Vyplýva to z návrhu ministerstva práce na predĺženie projektu Prvá pomoc, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkou, ktorá sa týkala práve časového obdobia, dokedy sa má táto pomoc predĺžiť. Opatrenie má prispieť k udržaniu pracovných miest na Slovensku.

Aj napriek pozitívnemu vývoju epidemiologickej situácie na Slovensku podľa ministerstva práce má nový koronavírus negatívne dôsledky na trh práce. Podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky slovenská ekonomika v dôsledku pandémie tento rok klesne o 9,8 %. "Preto považujeme za dôležité aj naďalej po uplynutí mesiaca júl 2020 pokračovať v poskytovaní finančnej kompenzácie zamestnávateľom a SZČO zasiahnutých mimoriadnou situáciou," podotkol rezort práce. Prvá pomoc totiž mala platiť do konca tohto mesiaca.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Cieľom návrhu je preto predĺženie obdobia realizácie tohto projektu do času, kým vláda schváli návrh zákona o zavedení trvalého mechanizmu podpory skráteného pracovného času, tzv. kurzarbeit. "Predĺženie obdobia realizácie projektu podporí stabilizáciu podnikateľského prostredia, ktoré je významne ovplyvnené negatívnymi faktormi, akými sú zníženie odbytu v dôsledku možného zrýchlenia šírenia nákazy v letných mesiacoch. Zamestnávateľom sa tak vytvorí rozhodovací priestor na udržanie pracovných miest a lepšie plánovanie zdrojov i napriek ďalším očakávaným výkyvom v ekonomike," sľubuje si ministerstvo od tohto opatrenia.

Prvá pomoc prichádza aj pre materské školy

Prvá pomoc prichádza aj pre materské školy. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo v spolupráci s rezortom školstva projekt "Podpora udržania zamestnanosti v materských školách" s alokáciou 86,31 milióna eur. Informoval o tom v stredu rezort práce. Projekt je spolufinancovaný z prioritnej osi 3 Zamestnanosť operačného programu Ľudské zdroje v gescii ministerstva práce. "Ministerstvo školstva naň poskytuje finančné prostriedky a metodickú podporu," dodal rezort.

Minister práce, sociálnych vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

"Ministerstvo školstva sa na nás obrátilo s požiadavkou, či by sme pre materské školy vedeli spustiť rovnakú prvú pomoc, ako sme to urobili pri iných zamestnávateľoch, respektíve SZČO, ktorí zachovajú pracovné miesta aj napriek povinnosti prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Ako vyčíslil, vďaka tomuto projektu sa môže zachrániť zhruba 22.000 pracovných miest. Peniaze totiž pôjdu zamestnancom materských škôl v pracovnom pomere.

"Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny budú poskytovať finančný príspevok na úhradu časti mzdových nákladov vo výške 80 % hrubej mesačnej mzdy, najviac vo výške 1100 eur na jedného zamestnanca na mesiac pedagogickým, odborným a nepedagogickým zamestnancom s nástupom práce najneskôr 1. marca 2020," priblížil rezort. Príspevok sa vyplatí za obdobie od 13. marca najneskôr do 30. júna 2020. Podmienkou je, že ku dňu podania žiadosti nie sú zamestnanci, na ktorých bude čerpaná podpora, vo výpovednej dobe.

Viac o téme: VládaZamestnávateliaSZČOKoronavírusPrvá pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu