Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prieskum za zákaz nedeľného predaja bol iba na vzorke 47 predavačiek! Politici hovoria o manipulácii

Peter Pollák mladší Zobraziť galériu (3)
Peter Pollák mladší

BRATISLAVA - Koronavírus je u nás na ústupe. Slovenská laická, ale aj odborná verejnosť najnovšie diskutuje o tom, či nedeľný predaj opäť spustiť alebo ho natrvalo zakázať. V parlamente je dokonca návrh zákona z dielne kotlebovcov o zákaze nedeľného predaja.

Tí, ktorí preferujú obchody v nedeľu zavreté argumentujú aj prieskumom verejnej mienky agentúry 2muse. Tá na vzorke 1000 respondentov prišla k záveru, že veľké predajne potravín chce drvivá väčšina mať zatvorené. 80 percent Slovákov vraj súhlasí, aby väčšie predajne potravín zostali v nedeľu zatvorené aj po skončení opatrení pre koronavírus. A ďalej okrem iného prieskum tvrdí, že „pracovníci v maloobchode súhlasia so zatvorením predajní vo väčšej miere“. Pri tomto výsledku však robili prieskum na 47 ľuďoch. Čo si o tom myslia poslanci NR SR?

Prieskum za zákaz nedeľného
Zobraziť galériu (3)

  1. Je pre vás vzorka 47 ľudí smerodajná a relevantná?
  2. Aký je ich názor na nedeľný predaj? Zakázať alebo znovu obnoviť?

Marián Viskupič

(predseda výboru pre financie a rozpočet NR SR) – poslanec SaS

  1. Videl som celý prieskum. Nie som sociológ, ale otázky sú postavené tak, že smerujú k preferovanému výsledku výskumu. Proste sú sugestívne. Pri takto postavených otázkach, bol výsledok prieskumu viac- menej dopredu jasný. A čo sa týka počtu 47? Jedná sa o veľmi malú a na takéto tvrdenie nerelevantnú vzorku. My, politici by sme si vždy mali dať pozor, aby sme rozhodovali na základe relevantných dát a informácií. 
  2. V aktuálnej silnej ekonomickej kríze by podľa mňa mali prevažovať ekonomické hľadiská. Zákaz nedeľného predaja by zvýšil nezamestnanosť, znížil a sťažil ekonomickú aktivitu. A teda by podporil krízu. To si naša krajina nemôže teraz dovoliť. A preto SaS podporuje znovu otvorenie predajní a obchodov počas nedele tak, ako to bolo pred koronavírusom. Čo sa týka maloobchodu, nikto im neprikazuje mať otvorené v nedeľu. Je na ich slobodnom rozhodnutí či budú otvorení alebo nie. Takže ak niekto chce byť zatvorený, môže.

Dušan Jarjabek – poslanec NRSR za Smer - SD

  1. Vzorka 47 ľudí je určite málo. Závislí to od oslovených predavačov. Či sú alebo nie sú závislí od nočných príplatkov, od ich ekonomickej a sociálnej situácie.
  2. Sám som si robil prieskum v šiestich obchodoch a pýtal sa predavačiek a predavačov.  Názory samozrejme nie sú jednotné, ale mnoho z nich mi povedalo, že uprednostňujú deň voľna, aby boli so svojimi rodinami. Neverím, že to bude mať dopad na ekonomiku. Tak si nenakúpim v nedeľu, ale zostane mi na to 6 dní. Kúpim si ten istý tovar v iné dni. Myslím, že obchody by mali byť v nedeľu zavreté. Predavačky sa môžu v nedeľu venovať deťom a rodinám.

Ľuboš Krajčír – poslanec Sme rodina

  1. 47 ľudí považujem naozaj za malú vzorku na závery relevantného prieskumy verejnej mienky.
  2. Sme rodina je súčasťou vládnej koalície. Tak, ako sa koalícia dohodne, budem hlasovať. Určite nepodporím opozičný návrh zákona o zrušení nedeľného predaja. Opatrenia súvisiace s koronavírusom sa dotkli mnohých. Podnikatelia by mali dostať na výber, či chcú alebo nechcú mať otvorené prevádzky. Malo by to byť na ich slobodnom rozhodnutí. Môj osobný názor je však taký, že nedele by mali patriť rodine a spoločným chvíľam strávených s najbližšími.

Peter Pollák mladší – poslanec OĽaNO

  1. Počet vzorky 47 nepovažujem za dostačujúci a relevantný pre vyhodnotenie výsledkov.
  2. Ja a moji kolegovia z hnutia OĽANO rešpektujú koaličnú zmluvu a nebudeme hlasovať “za”. Rešpektujeme výhrady nášho koaličného partnera SaS, voči obmedzeniu nedeľného predaja a budeme o tom spoločne rokovať, keďže myšlienka  “voľné nedele” pochádza od nás, kedy sme to presadzovali už v minulom volebnom období.
Viac o téme: PredajNedeľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu