Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ŠOK v Bratislave! VIDEO Do kostola prišlo napriek zákazu viac ako sto veriacich

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Ivan Mego)

BRATISLAVA - Šokujúce video z nedeľného rána! Do kostola Pravoslávnej cirkvi v bratislavskom Ružinove prišla viac ako stovka veriacich. Množstvo ľudí neodradili policajti, koronavírus ani zákaz vydaný Úradom verejného zdravotníctva na konanie verejných bohoslužobných zhromaždení pre všetky cirkvi. Topky.sk kontaktovali v súvislosti s masovým stretnutím veriacich farský úrad Chrámu svätého Rastislava v Bratislave. Ich reakcia hovorí za všetko.

V nedeľu okolo siedmej hodiny ráno bolo v okolí Chrámu svätého Rastislava v Bratislave skutočne rušno. Najskôr tam začali parkovať desiatky áut a ulicu zaplnili desiatky ľudí. V jednom momente sa podľa svedkov pri kostole zjavila policajná hliadka.

ŠOK v Bratislave! VIDEO Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Po príchode polície sa poschovávali v autách

„Keď prišli policajti, normálne sa všetci poschovávali v autách. Keď policajti po krátkej obhliadke miesta odišli, vyskákali z áut a doslova utekali do kostola. Keď vbehli dnu, brána aj dvere na kostole sa zatvorili,“ opísal nedeľné ráno v okolí kostola náhodný svedok. Potom sa podľa svedka zrejme celebrovala normálna omša. „Všetko to trvalo asi hodinu. Zrazu sa otvorili dvere, predný aj zadný vchod a húfy ľudí, určite viac ako sto, odišli preč,“ pokračoval v opise svojho šokujúceho zážitku svedok.

VIDEO Veriaci vychádzajú z kostola

Bratislava Ružinov - omša napriek zákazu (Zdroj: Topky/Ivan Mego)

Topky v súvislosti so zhromaždením veriacich v čase zákazu kontaktovali príslušný farský úrad. Na otázku či bola v Chráme svätého Rastislava vnedeľu ráno celebrovaná omša, mužský hlas v telefóne odpovedal. „Nebolo nič, bolo zatvorené,“ pri otázke, čo tam robila viac ako stovka ľudí, už prišla odlišná reakcie. „Viete čo, nechajte to tak, píšte o niečom inom. Nezasahujte do toho, čo robia ľudia. Nič tam nebolo, bolo zatvorené,“ uzavrel mužský hlas a zložil telefón.

ŠOK v Bratislave! VIDEO Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Zákaz celebrovať omše platí od 11. marca

Čo presne sa v útrobách kostola dialo a čo tam viac ako stovka ľudí napriek zákazu robila, vedia ľudia, ktorí do kostola ráno prišli. Na Slovensku aktuálne platí zákaz konania verejných bohoslužobných zhromaždení pre všetky cirkvi, cirkevné spoločenstvá a denominácie na území Slovenskej republiky a vydal ho Úrad verejného zdravotníctva ešte v polovici marca.

ŠOK v Bratislave! VIDEO Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Dôvodom sú opatrenia súvisiace s bojom proti ochoreniu COVID-19. Za nerešpektovanie zákazu hrozia pokuty. Nuž, zatiaľ čo obchodníci vo viacerých sférach zákaz podnikať aj pod hrozbou pokuty dodržiavajú, pravoslávni veriaci si so zákazom hlavu nelámu. Reakciu polície na šokujúce video vám prinesieme po zverejnení oficiálneho stanoviska. Snáď sa dozvieme aj to, aké opatrenia polícia pripravuje, aby podobným ilegálnym bohoslužbám v budúcnosti zabránila.

Pravoslávni kresťania vstúpili v pondelok do Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista. Dnes oslavujú najväčší kresťanský sviatok Kristovo zmŕtvychvstanie - Paschu. 

ŠOK v Bratislave! VIDEO Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Hovorkyňa bratislavskej polície Veronika Slamková potvrdila, že v nedeľu ráno boli policajti na mieste, avšak v čase ich príchodu bola budova uzavretá. „Z uvedeného dôvodu nebolo na mieste možné toto oznámenie spoľahlivo preveriť,“ tvrdí polícia. Po zhliadnutí videa ako aj záznamu hliadky však polícia priestupok oznámi ÚVZ. Ten je podľa polície príslušný na jeho prejednanie.

 

Viac o téme: KostolBratislavaRužinovKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu